O Bir Kuş! O Bir Uçak!: İşte Karşınızda Uçabildiğini Muhtemelen Bilmediğiniz 13 Hayvan

Kuşlar, böcekler ve yarasalar zaten uçarlar! Fakat konumuz bu değil. Konumuz uçmasını ummadığımız halde uçabilen hayvanlar! 

Yani kanatlı hayvanların aksine bu hayvanlar yüzgeçleri, perdeleri ve zıplama yetileri sayesinde uzun süre havada kalabilme yeteneğine sahiptirler. 

İnanmıyor musunuz? Şöyle önden buyurunuz... 👇

1. Uçan Balık

Dış görünüş olarak sardalyaları andıran uçan balıklar, yüzgeçlerini kanat olarak kullanıp kısa mesafeleri uçabilirler. Bunu yapma sebepleri ise hayatta kalma dürtüsü! Hızları saatte 70 kilometreye varabilen bu balıklar, akıntı ve dalgaları kullanarak 400 metre kadar uzağa gidebilirler. Bazen sadece şansızlardır ve bir tekneye düşebilirler. Deniz dışında yaşayamayan bir canlı için oldukça iddialı yetenekler bunlar...

2. Uçan Mürekkep Balığı

Predatörlere yem olmamak için kendisini suyun dışına atan bir diğer balık türü ise uçan mürekkep balığı! Bu tür de uçan balık gibi hareket ederek uçabilir, ama tek bir farkla! Uçan mürekkep balıkları ters yönde uçarlar. Nasıl mı? Arka yüzgeçlerini kanat gibi kullanarak dengede kalmayı başarırlar.

3. Uçan Köpek Balığı

Süper-predatörler olarak bilinen uçan köpek balıkları, avlarını yakalayabilmek için sudan 3 metre kadar yükselebilirler. Ne azim ama!

4. Uçan Vatoz

Kaliforniya sularında yaşayan uçan vatozlar, sudan 5 metre kadar yükseğe zıplayabilirler. Hem de ağırlıkları 1 tonu geçmesine rağmen! Yanlışlıkla çarpsa adam öldürebilecek olan bu tür, oldukça tehlikeli. Kaç tonluk uçan bir vatozun size çarptığını bir düşünün: Korkunç! Geçmişte bir uçan vatozun karıştığı bir ölüm olayı bile var. Florida'da uçan bir vatoz, teknede bulunan yaşlı bir kadına çarparak onun ölümüne sebep olmuştu.

5. Uçan Kurbağa

Endonezya'da yaşayan ve küçük ağaç kurbağaları olarak da bilinen uçan kurbağalar, perde ayakları sayesinde havada süzülerek istediği gibi hareket edebilir. Bu özelliğini, tehlikelerden kaçmak ve o ağaç senin bu ağaç benim dolaşmak için kullanırlar. Eee adı üstünde ağaç kurbağası!

6. Uçan Yılan

Endonezya'da yaşayan ve havada oradan oraya süzülen uçan yılanlar, zehirli olmalarına rağmen öldürücü bir tür değildir. Tabii fobiniz varsa o başka...

7. Uçan Kertenkele

Yırtıcılardan kaçmak için uçmayı tercih eden hayvanlardan bir diğeri ise uçan kertenkele! Uçan ejder olarak da bilinen bu tür, uçabilen kertenkele türlerinden sadece biri! Vücudunun yanlarındaki deriyi kanat gibi gererek planör uçuşu yapabilen uçan ejderler, ayrıca mükemmel bir kamuflaj özelliğine sahiptir ve bir yaprak gibi süzülerek kendisini tehlikelerden koruyabilir.

8. Uçan Gecko

Kertenkelelerin alt türü olan uçan Geckolar, paraşüt Geckolar olarak da bilinirler. Güneydoğu Asya'ya endemik olan bu tür de bir ağaçtan diğerine atlamak için ayaklarındaki perdeler sayesinde havada süzülür. Günümüzde bu türü evcil hayvan olarak besleyenler de var.

9. Uçan Karınca

Uçan karınca deyince ilk akla gelen kanatlı karıncalar, fakat bu türün kanatları yok! Yine bir hayatta kalma mücadelesi ve yine ağaçlarda özgürce dolaşma isteği... Havada süzülürken vücutlarını kullanarak istedikleri şekilde hareket edebilen uçan karıncalar, bu sayede yere düşüp yenme tehlikelerini minimize ederler.

10. Uçan Lemur

Madagaskar filminden dolayı lemurları ayrı bir seviyorum. Bu hem lemur hem de uçabiliyor! 😍

Uçan lemurlar, yarasalar dışında uçabilen bir başka memeli türüdür. Aslında tam olarak uçmuyor, uçan karıncalar gibi süzülüyor. Sahip olduğu ince yapılı perdeler sayesinde, çok uzun mesafeler süzülebilirler. Yaşadıkları bölgelerde hayalet lakabıyla anılan uçan lemurların, çocukları ve maymunları kaçırdığına inanılır.

11. Uçan Sincap

Tek seferde yaklaşık 30-40 metre yükseğe zıplayabilme özelliğine sahip uçan sincaplar, listemizdeki uçabilen hayvanlar arasında birinci sırada yer alıyor. Bu tür ayrıca, sahip olduğu perdeleri bir paraşüt gibi kullanarak havada süzülebilir ve istediği ağaca konabilir. Tipini sevdiğim şu ponçikliğe bakar mısınız? 😍

12. Uçan Keseli Sincap

İlk olarak şu konuya bir açıklık getireyim: Uçan sincaplar ve uçan keseli sincaplar aslında farklı türlerdir, ama Türkçe'de kullanımı böyle olduğu için bir karmaşıklık oluyor. Avustralya ormanlarında yaşayan uçan keseli sincaplar, uçan sincaplarla aynı şekilde hareket ederler ve 15-45 metre süzülebilirler.

13. Uçan Tilki

Meyveyle beslenen uçan tilkiler, aslında bir yarasa türüdür. Halk arasında devasa yarasalar olarak da bilinen bu türe de diğerleri gibi Endonezya'da rastlamak mümkün! Çiçeklerin tozlaşmasına yardımcı olan uçan tilkiler, ekosistemde önemli bir yere sahiptir.

BONUS: Unicorn!

🌈🦄

Popüler İçerikler

Deha Dizisinden Dilan Polat ve Sıla Doğu'nun Olaylı Dansına Gönderme
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
YORUMLAR
14.07.2016

Yarasa dışında hiçbiri uçamaz, süzülür. Uçan tilki ise meyve yarasasına yerel halkın verdiği isimdir.

14.07.2016

Yav kardeşim ne saçma bir başlıktır ne sacma bir iceriktir bu ya "muhtemelen ucabildigini bilmediğiniz" nedir ya? yaptıgınız listedeki hayvanların isimlerini duyan her mantıklı insan o hayvanı daha önce görmemiş duymamıs olsa bile uctugunu tahmin edebilir zaten , Uçan balık , uçan kertenkele , uçan tilki yani basında ucan yazıyorsa ucamayanından farkı ucuyor olması olmalı degilmi alskdbhasdbkasd

Uçan tilki diye Yarasa koymuşlar ya asjshdgshd :)

TÜM YORUMLARI OKU (25)