NYT: ‘Merkel, Erdoğan ile İş Birliğinin Bedelini Ödüyor’

ABD'de yayınlanan New York Times gazetesinde yer alan Alison Smale imzalı yazıda, Almanya ve Türkiye arasında yaşanan ifade özgürlüğü tartışmalarının Alman Başbakan Angela Merkel için siyasi sonuçlarının olduğu ifade ediliyor. Alman Bild gazetesi de, Böhmermann hakkında soruşturma açılmasına ilişkin Alman hükümetinin aldığı kararın perde arkasını yazdı. Gazeteye göre Merkel, koalisyon ortağının itirazına rağmen kararı aldı.

Yazıda şu ifadelere yer verildi:

'Geçtiğimiz eylül ayında Almanya Başbakanı Angela Merkel, tüm muhalif seslere karşın yüzbinlerce mülteciyi ülkesine kabul eden idealist bir lider olarak görülüyordu. Ancak mülteci akını kısa sürede başa çıkılamayacak boyutlara ulaştı.

'Çok daha farklı bir Angela Merkel görüyoruz'

'Bugüne baktığımızdaysa, krize bakışı tecrübeyle katılaşmış, çok daha farklı bir Angela Merkel görüyoruz. Bugün karşımızdaki pragmatist Angela Merkel, giderek otoriterleşen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la hesaplı bir iş birliği içine girerek göçmen akınını dizginlemeye çalışıyor.

'Merkel şimdi, sadece göçmen krizi konusunda kendi ideallerine ihanet etmekle değil, Avrupa'nın temel değerlerini de tehlikeye atmakla suçlanıyor. Çünkü her geçen hafta, Erdoğan'la işbirliğinin bedelinin ne kadar ağır olduğu daha çok ortaya çıkıyor.

'Kendi evinde medya üzerinde baskı kuran ve eleştiriye neredeyse hiç tahammülü olmayan Erdoğan, ele geçirdiği yeni koz sayesinde sansür uygulamalarını Almanya'ya da taşımaya başladı.

'Merkel'in siyasi varoluş ve güvenlik adına yaptığı hazmı zor iş birliklerinin en güzel örneği haline gelmiş durumda'

Merkel hükümeti, Alman komedyen Jan Böhmermann'ın savcılık tarafından soruşturulmasının önünü açtı

'Kendisini hedef alan komedyen için önce diplomatik tehditler iletildi, ardından da bireysel dava başvurusu yapıldı.

'Komedyen Jan Böhmermann, iki hafta önce televizyon programında 'hakaret böyle olur' diyerek Erdoğan hakkında bir şiir okuyunca hem destek aldı, hem de eleştiri.

'Bu olay şu anda Merkel'in siyasi varoluş ve güvenlik adına yaptığı hazmı zor iş birliklerinin en güzel örneği haline gelmiş durumda. Bir başka deyimle buna 2016 usulü reel-politik de denebilir.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

'Sadece kötü seçeneklerin masada olduğu bu ortamda, Merkel'in Erdoğan'la işbirliği şu ana kadar pahalıya patlasa da işe yaradı.

'Suriye ve Afganistan'a kadar iletilen mesaj sayesinde, Mart ayındaki AB - Türkiye anlaşmasından bu yana Avrupa'ya gelen göçmen sayısında hatırı sayılır ölçüde düşüş yaşandı.

'Ancak Erdoğan'la iş birliğinin bedeli de ödeniyor.

'Çok sayıda sanatçı Böhmermann'ın yanında olduğunu söyledi'

Merkel'in göçmen politikası, Almanya'daki muhafazakar grupların tepkisini çekiyordu ve Başbakan'a kamuoyu desteğini azaltıyordu.

'Erdoğan'ın hakaret davası adımı, Almanya'nın önde gelen isimleri tarafından tepkiyle karşılandı ve çok sayıda sanatçı Böhmermann'ın yanında olduğunu söyledi.

'Merkel, 3 Nisan'da Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'yla telefonda görüştüğünü açıklayıp şiiri 'kasıtlı biçimde rencide edici' olarak niteleyince, eleştiriler Almanya Başbakanı'na da yöneldi.

'Komünist Doğu Almanya'da yetişmiş olan Merkel'in Batılı değerleri savunma konusunda yeterince istekli olmadığı eleştirileri ortaya çıktı.

'Erdoğan şimdiden kazanmış gibi gözüküyor'

'Her ne kadar Merkel daha sonra çıkıp ifade özgürlüğünü destekler nitelikte açıklamalar yaptıysa da tartışmalar bitmiş değil.

'Aslında bir bakıma Erdoğan şimdiden kazanmış ve kendisini eleştiren kişiyi susturmuş gibi gözüküyor.

'Böhmermann'a gelen tehditler nedeniyle polis koruması verildiği açıklandı. Komedyenin yayın yaptığı ZDF televizyonu da Böhmermann'la alınan ortak karar sonucu Perşembe günkü programını yayınlamadı.'

Bild: 'Merkel ağırlığını koydu'

Alman gazetesi Bild ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren şiiri nedeniyle komedyen Jan Böhmermann hakkında soruşturma açılmasına ilişkin Alman hükümetinin aldığı kararın perde arkasını yazdı. Gazeteye göre Merkel, koalisyon ortağının itirazına rağmen kararı aldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel‘in, Türkiye’nin talebine hükümetçe yeşil ışık yakması, koalisyon ortakları arasında krize neden oldu.

'Salı günü karar verildi'

Merkel Onay Verdi, Böhmermann'a Yargı Yolu Açıldı

Bild'in haberine göre, Türkiye’nin başvurusuna ilişkin karar Salı günü alındı.

Almanya Başbakanı Merkel, varılan kararı Çarşamba günü açıklayacaktı. Koalisyon ortağı SPD’den itirazlar geldi. Adalet Bakanı Heiko Mass, basın ve ifade özgürlüğüne dikkat çekerek, Jan Böhmermann’a dava açılmasının doğru olmayacağını söyledi, karara karşı çıktı. 

Bunun üzerine Merkel kararın açıklanmasını erteledi. Cuma gününe kadar yoğun telofon trafiği yaşandı. SPD, sanatçıların tepkisinden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği zaman Almanya’da kendisini eleştirenlere dava açabileceği izleniminin oluşmasından çekindi.

'Son sözü Merkel söyledi'

Merkel’in yakın çevresine dayanarak karar aşamasını yazan Bild, tartışmanın sonunda Merkel’in masaya yumruğunu vurarak, SPD’nin karşı çıkmasına rağmen, yargılamaya izin verilmesi kararını verdiğini yazdı.

Merkel’in basın toplantısıyla kararı açıklamasının hemen ardından, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve Adalet Bakanı Heiko Maas kendilerinin farklı düşündüğünü ve kararı Merkel’in verdiğini duyurdu.

Steinmeier ve Maas, Merkel’in basın toplantısının hemen ardından yaptıkları açıklamada, “Bu zor bir karardı. Her iki durum için de geçerli sebepler vardı. SPD’li üyeler, titiz bir incelemenin ardından, yargılamaya izin verilmemesi yönünde görüş belirtti. Oylamada eşitlik durumunda son karar Başbakanın. Biz soruşturma izninin verilmemesi gerektiği görüşündeydik. İfade, basın ve sanat özgürlüğü bizim anayasamızın koruması altındadır” ifadelerini kullandı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bild, Başbakan Merkel’in ilk kez hükümet ortağının istemediği bir şeye karar verdiğini yazdı. Koalisyon anlaşmasında, görüş ayrılığı durumunda son sözün Başbakana ait olduğunun yer aldığına vurgu yapan gazete, böyle bir şeyin ilk kez yaşandığına dikkat çekti.

Bir hükümette ortaklardan birinin diğerine rağmen karar almasının koalisyonun sonu anlamına geldiği yorumunu yapan Bild, ancak hiç kimsenin şu anda hükümetten ayrılmayı düşünmediğini, kamuoyu yoklamalarının partiler açısından iyi görünmediğini, 'hele hele bir komedyen yüzünden hükümet krizi çıkarmanın kimseye yaramayacağını' yazdı.

New York TimesBBC Türkçe ve DHA

Popüler İçerikler

Mide Bırakmadınız! Yalı Çapkını'nda Şimdi de Suna ve Ferit Birlikte Oldu!
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
16.04.2016

Kadınıda bitiricek tayyip. Ah be kadın tayyiple iş yapılırmı hiç. Fetö yü sattı pkk yı sattı enson zarrabıda sattı sanada aynısını yapacak

Pasif Kullanıcı
16.04.2016

Because I love tall man :(

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ