Nureddin Nebati'nin Üniversiteden Sınıf Arkadaşı Heterodoks mu? Dr. Aslan Yaman, Bakan'a Ne Mesaj Verdi?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, eylül ayının son günlerinde katıldığı bir zirvede öyle bir konuşma yapmıştı ki iktisadi teoremlere hakim olanlar dahi bir kerede anlamakta zorlanmıştı. Bakan'ın sınıf arkadaşı ortaya çıktı ve bu konuşmaya yorum yaptı. Epistemoloji, Ortodoks, Heterodoks yaklaşımları tek tek açıkladı.

Konuşma ve meali burada👇

Ekonomistler Bile Anlamadı: Bakan Nebati Ne Dedi? Açıklıyoruz! Neo Klasik, Davranışsal ve Nöro Ekonomi Nedir?

Bakan Nebati'nin İstanbul'da gerçekleşen "Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi"ndeki söyleri olay olmuştu.

Sözlere geçen süreç içinde çok atıf ve değerlendirme yapılırken, bir yorum da İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi'nde aynı sınıfta okuduğu arkadaşı Zafer Partisi'nin Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Aslan Yaman'dan geldi. 

Nokta TV'deki röportajında cümleleri tek tek simültane gibi çeviren Yaman, epistemolojinin 'bilgi sosyolojisi' olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasına, Bakan'ın uyguladığı ekonomi politikaları için de 'Böyle bir düşüncenin sosyolojisi olması lazım gelir ki biz öyle bir şeyi henüz görmedik.' yorumunu yaptı.

Ortodoks-Heterodoks ayrımı

Yaman, ortodoks ve heterodoks yaklaşımların iktisadi kullanımı içine de 'kitaba bağlı' ve 'kitaba bağlı olmayan' ayrımlarını vurguladı. 

İktisat dışında bu kullanımların din terminolojisi üzerinde de yaygın olduğunun altını çizen Dr. Yaman, tarikatların heterodoksi hareketler olduğunu belirtti. Ortodoksi hareketler olarak da Hıristiyanlıkta 'doğrudan kiliseye bağlı olanlar' örneğini verdi. 

Hepsinin yan yana getirildiğinde Bakan'ın kullanımı için sınıf arkadaşını vardığı yorum 'Klasik iktisattan düşünce olarak ayrılan ve kitaba bağlı olmayan bir düşünce akımı var.' derken, bu akımın kitapta söylenilenden farklı işler yaptığı sonucunun çıktığını söyledi.

Gidiş yolu farklı, ya sonuçlar?

Örnek olarak da enflasyondaki yükselişte faizlerin yukarı çekilmesinin 'parasal bir sorunun parasal bir tedbirle çözülmesi' olarak ortodoks yaklaşıma karşın, Nebati'nin 'parasal bir sorunu parasal olmayan tedbirle çözmesi' şeklinde açıkladı. 

'Mantıken anlaşılabilir.' olarak durumu niteleyen Yaman, ancak teamüllerde görülmemiş olduğunu belirtti. İki sonuç ihtimali üzerinde dururken, ilkini insanları sefalete sürüklersiniz', ikincisini de 'kamu hazinesini tamamen yok edersiniz' şeklinde açıkladı.

"Sınıf Arkadaşından Bakan Nebati'ye İlginç Tavsiye" Dr. Aslan Yaman'ın röportajı👇

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?
Serhat Kılıç Seksenler Dizisinde Rol Arkadaşı Olan Vural Çelik'in Cenazesine Neden Katılmadığını Açıkladı!
YORUMLAR

Lütfen gerzek açıklamaları köklü üniversitelere mal etmeyelim. Zaten bunun yüzünden çıktı sansür yasası da. Saçmalamanin ebesini yaşadığı için reisin karnına ağrılar girdi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ