Numan Kurtulmuş: 'Suriye'deki Bu Trajediyi Sona Erdirin'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 'Suriye'deki kriz temelden çözüme kavuşturulmalıdır. Uluslararası toplumu, bu insani trajediyi sona erdirecek siyasi bir perspektif geliştirmeye çağırıyorum' dedi.

SENDAİ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'Türkiye'nin, Suriye'ye komşu ülkelerin ve diğer devletlerin çabaları çok hayati önemde olmasına rağmen yeterli değildir. Suriye'deki kriz temelden çözüme kavuşturulmalıdır. Bu nedenle, uluslararası toplumu, bu insani trajediyi sona erdirecek siyasi bir perspektif geliştirmeye çağırıyorum' dedi.

Kurtulmuş, Japonya'nın Sendai kentinde 3. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Konferansı kapsamında düzenlenen Bakanlar Düzeyindeki Yuvarlak Masa Toplantısı'na başkanlık etti.

Toplantıya, Bangladeş, Çin, Finlandiya, Fransa, Japonya, Kenya, Meksika, Pakistan, Rusya Federasyonu, Yeni Zelanda'nın da aralarında bulunduğu 39 ülkenin afetlerden sorumlu bakanları ve üst düzey yöneticileri katıldı.

Kurtulmuş, 'Afetler Sonrası Yeniden Yapılanma' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, öncelikle, uluslararası toplumun dikkatini insan eliyle oluşturulan bir afete, Suriye'deki insani drama çekmek istediğini söyledi.

İç savaş öncesi Suriye'nin nüfusunun yaklaşık 21 milyon olduğuna işaret eden Kurtulmuş, şimdi bu nüfusun 12,2 milyonunun insani yardıma muhtaç hale geldiğini dile getirdi.

Kurtulmuş, 7,6 milyon Suriyeli'nin yerinden yurdundan edildiğini, 3,3 milyon Suriyeli'nin canlarını kurtarmak için komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldığını anlatan Kurtulmuş, Suriye'den kaçanların üçte ikisinin kadın ve çocuk olduğunu kaydetti.

Türkiye'de 240 binden fazla Suriyeli'nin, AFAD tarafından yönetilen tam donanımlı 25 barınma kampında misafir edildiğini belirten Kurtulmuş, bugün yaklaşık 2 milyon Suriyeli'ye hayatın her alanında, eğitimden sağlığa ve istihdama kadar destek verdiklerine dikkati çekti.

'Türk Hükümeti olarak, ülkemize sığınan Suriyelilerle ilgili durumu uzun vadeli çözümlerle aşabileceğimizi biliyoruz. Bu nedenle Suriyeli kardeşlerimizin Türk toplumuna katılımları bakımından stratejiler geliştiriyoruz' diyen Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

'En fazla Suriyeli sığınmacı barındıran ülke olarak Türkiye, insani sorumluluğunun farkındadır ve gereğini yapmaktadır. Bu amaçla, şu ana kadar 5,2 milyon doları aşkın bir mali kaynak harcadık. 2014 İnsani Yardım Raporu'na göre, 2013 yılında Türkiye, yaptığı insani yardımlarının gayri safi milli hasılasına oranı bakımından dünya birincisi olmuştur.

Ancak Türkiye'nin, Suriye'ye komşu ülkelerin ve diğer devletlerin çabaları çok hayati önemde olmasına rağmen yeterli değildir. Suriye'deki kriz temelden çözüme kavuşturulmalıdır. Bu nedenle, uluslararası toplumu, bu insani trajediyi sona erdirecek siyasi bir perspektif geliştirmeye çağırıyorum.'

Ne kadar isabetli bir karar olduğu görülmüştür

Türkiye'nin, dünyanın sismik olarak en aktif bölgelerinden birinde yer aldığını dile getiren Kurtulmuş, Türkiye'nin gerek kentleri gerekse kırsal alanlarının, başta toprak kayması, seller, ani taşkınlar, kaya düşmesi, çığ gibi tabii afetlere maruz olduğuna işaret etti.

'Bu durumda fiziki, sosyal, ekonomik ve çevresel zarar görebilirlikler sistematik olarak azaltılamazsa, kolaylıkla büyük maliyetli afetler riskine dönüşebilir' ifadesini kullanan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

'Buna ilave olarak, hızlı kentleşme ve ekonomik büyümeyle birlikte, giderek daha fazla insanımız, maddi varlıklarımız ve yatırımlarımız tehlikelere maruzdur. Bu da gerektiği gibi ele alınmadığı taktirde, afet risklerini artıracaktır. Bu dinamikler bizi, ülkemizin ulusal düzeydeki afet yönetim sistemini etkin şekilde, yeniden yapılandırmaya yöneltmiştir. Aynı zamanda, 50 yıldan fazla bir zamandır farklı bakanlıklarda ve farklı kamu kurumları tarafından yönetilen zarar görebilirlik ve risk azaltımı konularına kapsamlı bir yaklaşıma da yöneltmiştir.'

Kurtulmuş, bu çerçevede 2009'da, afet yönetiminin tüm aşamalarını koordine edecek bir kurum olarak Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığını (AFAD) kurduklarını bildirdi.

Yıllar içinde kazanılan bilimsel ve operasyonel bilgi ve tecrübelerin, bu kurumsal yeniden yapılanmanın temelini oluşturduğunu kaydeden Kurtulmuş, 'Bunun da ne kadar isabetli bir karar olduğu, AFAD'ın da bugüne kadar sergilediği başarılı performansla görülmüştür' diye konuştu.

Kurtulmuş, AFAD'ın başarısının gerek Türk gerekse dünya kamuoyunca takdir edildiğini kaydetti.

Daha sonra ECO üyesi ülke temsilcileriyle bir otelde düzenlenen öğle yemeğinde bir araya gelen Kurtulmuş, Japonya Toprak, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Akihiro Ohta ile de görüştü.

Muhabir: Esra Altınmakas

AA

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı