Nükleerle Alakası Ne? Finlandiya'da Stokları Tükenen İyot Tableti Nedir ve Ne İşe Yarar?

Finlandiya'da son dönemde iyot tabletlerinin hızla tükenmesiyle iyodin nedir gibi sorular akıllara gelmeye başladı. Peki iyot tablet nedir ve iyot tablet ne işe yarar? Nükleer savaş korkusuyla mı iyot tablet alınıyor? Bu soruların cevabını içeriğimizde verdik!

Son dönemde iyot tablet, özellikle Finlandiya'da sıklıkla gündeme geliyor.

Finlandiya'da Sağlık Bakanlığı'nın bölgede nükleer bir olay yaşanması ihtimaline karşı kullanılmasını tavsiye etmesi üzerine halk tarafından stokları tüketilen iyot tabletin ne olduğunu bu habere kadar bilmiyorduk.

Rusya-Ukrayna Savaşı esnasında nükleer bir olay gerçekleşmesi ihtimaline karşı iyot tablet kullanımı tavsiye edilmesiyle yalnızca Finlandiya değil, tüm Avrupa bu haplara hücum etmeye başladı.

'Bir nükleer tesisteki kaza, tiroit bezinde birikebilen radyoaktif salınımına yol açabilir.' şeklinde açıklama yapan bakanlık, söz konusu tabletleri 3-40 yaş aralığındakilerin kullanması tavsiyesinde bulundu.

Peki, nedir bu iyot tabletler ve nükleere karşı nasıl bir koruma sağlıyor?

İyot tabletleri, radyoaktif olmayan iyot bileşikleri olarak nitelendirilebilir.

Herhangi bir nükleer tehlike durumunda ortaya çıkabilecek radyoaktif bulut içerisinde yer alan radyoaktif iyotlar, tiroit bezine tutunabiliyor. Bu da tiroit kanseri gibi hastalıklara sebebiyet verebiliyor.

İyot tableti, tiroit bezini radyoaktif iyotlara karşı koruyor.

Bunun yanı sıra iyot tabletlerin, vücudun diğer radyoaktif maddelere maruz kalmasını önleme gibi bir özelliği mevcut değil.

Şu an Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki yetkililer, nükleer felaket durumunda kullanılmak üzere 190 milyon adet iyot tablet tedarik ettiklerini açıkladı.

Nükleer bir felaket olmadığı zamanlarda yalnızca doktor tavsiyesi üzerine alınması gereken iyot tabletlerin olası bir nükleer felaket durumunda ilk 6 saat içinde alınırsa işe yarar şekilde etki edeceği söyleniyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Rusya - Ukrayna Savaşı Nedenleri: Rusya Ukrayna Savaşı Neden Başladı? Rusya - Ukrayna Neden Savaşıyor?
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın Ne Kadar Yıkıcı Olduğunu Bir Kez Daha Gözler Önüne Seren Fotoğraflar!
Rusya ve Ukrayna Arasındaki Savaş Gerginliğinden Uzaklaşarak Ofansif Mizah Yeteneğini Şahlandıran Kişiler

Popüler İçerikler

Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Çekirdek Sabancılar Nazlı, Hacı ve Arzu Alara'dan Klasikleşen Aile Pozuna Güncelleme Geldi!
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
YORUMLAR
14.10.2022

kızım için bir kaç kutu aldım dil altı ve damla formunda olanlardan,çünkü biliyorum ki fırsatçıların ülkesinde 30 TL lik ürün binlere çıkar, tabi umalım da yine öyle nükleer bir savaş olmasın

14.10.2022

Öyle bir durumda hiçbirimizi iyot miyot kurtarmaz yeğenim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ