Nükleer Afet Durumunda Neler Yapılması Gerek? Olası Bir Nükleer Saldırıda Dikkat Etmeniz Gereken 25 Tavsiye

Son yıllarda, biliyorsunuz ki insanlığın başına birçok farklı felaket geldi. Savaşlar, seller, salgın hastalıklar, yangınlar derken geçtiğimiz Şubat ayında ülkemizde yaşanan deprem felaketiyle sarsıldık. Tüm bu felaketlere, siviller olarak elimizden geldiğince hazırlıklı olmaya çalışıyoruz. Peki, son zamanlarda küresel bir endişe haline gelen nükleer saldırı konusunda ne kadar bilgiye sahibiz? Olası bir nükleer patlamada neler yapılmalı? Cevapları içeriğimizde👇

1. Sığınak bulun.

Nükleer saldırı sırasında dışarıda bulunuyorsanız sığınak arayın. Bulduğunuz binanın hasarlı olmamasına dikkat etmelisiniz.

2. Musluk suyu içmeyin.

Güvenli olduğu açıklanana kadar musluk suyu kullanmaktan kaçının. Nükleer bir patlama nedeniyle radyoaktif parçacıklar çevreye salındığı için sularda radyoaktif kirlenme meydana gelmiş olabilir.  Ayrıca, kirlenmiş suyla ellerinizi veya yüzünüzü yıkamayın. Güvenli oldukları duyurulana kadar bekleyin.

3. Ailenizle kalın.

Duygusal destek için ailenizle veya bulunduğunz ortamdaki kişilerle birlikte kalın. Nükleer saldırıda yakınlarınızla ayrı kaldıysanız, güvenli bir sığınak bulun, yerel yetkililere uyun ve sevdiklerinizle iletişim kurmaya çalışın.

4. Acil durumda aranacaklar listenizi hazırda tutun.

Acil durum irtibat numaralarının bir listesini bulundurun. Nükleer bir saldırı, başka bir felaket ya da doğal afet durumunda böyle bir listeyi her zaman yanınızda bulundurmanız önemlidir.

5. Bilgi alın.

Yerel yetkililerden bilgi alın, talimatlara uyun ve güvenilmez kaynaklardan gelen söylentilere güvenmeyin. Yetkililer, nükleer saldırı müdahalesini koordine eder ve toplumu yönlendirir.

6. Tıbbi tavsiyelere kulak verin.

Yerel yetkililer veya tıp uzmanları tarafından sağlanan tedavi önerilerine uyun. Tıbbi tavsiyeler; doktorlar, hemşireler, eczacılar ve diğer sağlık uzmanları dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelebilir.

7. Yaralarınızı kapatın.

Yaralandıysanız enfeksiyonu önlemek için açık yaraları temiz, kuru bir bezle örtün. Yaralar, bakteri veya diğer organizmalarla temas ederse enfekte olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yaranızı düzgün bir şekilde temizleyemiyor ve tedavi edemiyorsanız veya yaralanma ciddiyse en kısa sürede tıbbi yardım almaya çalışın.

8. Taşkın sulardan uzak durun.

Radyoaktif partiküllerle kirlenmiş olabileceğinden sel sularından uzak durun.  Su basmış bir bölgeden geçmeniz gerektiğinde, varsa bir köprü veya başka bir yüksek yapı kullanmaya çalışmalısınız. Suyun içinden yürümeniz gerekiyorsa mümkün olduğunca kuru kalmaya çalışmalı, su yutmaktan veya suyla temas etmekten kaçınmalısınız.

9. Ağzınızı ve burnunuzu maske takarak koruyun.

Nükleer bir saldırı olduğunda dışarıdaysanız, havadaki radyoaktif parçacıkların filtrelenmesine yardımcı olmak için ağzınızı ve burnunuzu bir bez veya maske ile kapatmaya çalışmalısınız.

10. Asansör kullanmayın.

Hasar görmüş olabileceğinden asansörleri kullanmaktan kaçının. Felaket, siz asansördeyken gerçekleşmişse en yakın katta inmeye çalışmalı ve sığınak aramalısınız. Asansör çalışmıyorsa, içeride kalmalı ve yardım çağırmak için acil çağrı düğmesini veya interkom sistemini kullanmayı denemelisiniz.

11. Toplu taşıma araçlarını kullanmayın.

Radyoaktif partiküllerle kirlenmiş olabileceğinden toplu taşıma araçlarını kullanmaktan kaçının.  Mümkünse özel bir araç kullanın. Kişisel bir araca erişiminiz yoksa yürümeniz veya bisiklet gibi diğer ulaşım türlerini kullanmanız gerekebilir.

12. Enkazlardan ve devrilmiş güç kaynaklarından uzak durun.

Enkaz veya düşmüş elektrik hatları gibi radyoaktif parçacıklarla kirlenmiş olabilecek nesnelerden uzak durun.

13. Hasar görmüş binalardan uzak durun.

Ağır hasarlı ve çökme ihtimali bulunan binalardan uzak durun. Afet meydana geldiğinde hasarlı bir binada bulunuyorsanız mümkün olduğunca hızlı ve güvenli bir şekilde çıkmaya çalışmalısınız. Eğer binayı terk edemiyorsanız en alt kata, pencerelerden ve dış duvarlardan uzakta bir odaya gitmeli ve binayı terk etmek güvenli olana kadar buraya sığınmalısınız.

14. Tahliye talimatlarına uyun.

Yetkililer tarafından verilen tahliye emirlerine uyun. Nükleer bir saldırının çok ciddi ve yıkıcıolabilecek bir olay olduğunu ve güvende kalmak için yetkililerin ve acil durum müdahale ekiplerinin talimatlarına uymanız gerektiğini unutmayın.

15. Telefon kullanmayın.

Telefon hatları aşırı yoğun olabileceğinden gerekli olmadıkça telefonu kullanmaktan kaçının. Telefon şebekesini aşırı yükleyebileceğinden ve acil durum müdahale ekiplerinin iletişim kurmasını zorlaştırabileceğinden telefonunuzu kullanmamalısınız. Nükleer bir saldırı sırasında telefonunuzu kullanmanız gerekirse, sevdiklerinizin güvenliğini kontrol etmek ve herhangi bir yaralanma veya diğer acil ihtiyaçları bildirmek için kısa aramalar yapmaya dikkat etmelisiniz.

16. Ellerinizi ve yüzünüzü iyice yıkayın.

Olası radyoaktif parçacıkları uzaklaştırmak için ellerinizi ve yüzünüzü su ve sabunla iyice yıkayın. Nükleer bir saldırıdan sonra yıkanmak, cildinizdeki veya giysilerinizdeki radyoaktif maddeleri temizlemek için en iyi yöntem olacaktır. Bu, maruz kaldığınız radyasyonu azaltmaya ve sağlığınızı korumaya yardımcı olabilir. Suya erişiminiz yoksa, radyoaktif maddeyi uzaklaştırmak için cildinizi ve saçınızı ıslak bir bez veya süngerle silmeye çalışmalısınız.

17. Kıyafet ve ayakkabılarınızı kaldırın.

Radyoaktif parçacıklarla kirlenmiş olabileceğinden patlama sırasında dışarıda bulunmuşlarsa giysilerinizi ve ayakkabılarınızı kaldırın. Barınmak için güvenli bir yer bulduğunuzda, radyoaktif maddelerin yayılmasını önlemek için giysilerinizi çıkarmalı ve kapalı bir torbaya veya kaba koymalısınız.

18. Kirlenmiş olabilecek herhangi bir şey içmeyin veya yemeyin.

Radyoaktif parçacıklarla kirlenmiş olabilecek herhangi bir şeyi içmekten veya yemekten kaçının.

19. Yere düz bir şekilde uzanın.

Dışarıda kalır ve sığınacak bir yer bulamazsanız, yere düz bir şekilde uzanın. Kendinizi radyasyondan elinizden geldiği kadar korumak için başınızı ve vücudunuzu bir palto veya battaniye ile örtün.

20. Pencereleri, panjurları ve perdeleri kapatın.

Evinize girebilecek radyoaktif parçacıkların sayısını azaltmak için pencereleri, panjurları ve perdeleri kapatın. Nükleer bir saldırı sırasında içeride olmak, ilk patlamadan ve radyasyondan bir miktar koruma sağlayabileceğinden dışarıda olmaktan genellikle daha güvenlidir.  Ancak nükleer patlamanın çok ciddi ve yıkıcı bir olay olduğunu, kendinizi bunun yarattığı tehlikelerden tamamen korumanın bir yolu olmadığını unutmayın.

21. Sürmeyi bırakın.

Eğer arabadaysanız, derhal durun ve yakınlardaki bir binaya sığının. Binanın hasarlı olmadığından emin olun.

22. Siper alın.

Bir binanın içindeyseniz mümkünse bir bodrum katında veya zemine yakın başka bir alanında siper alın.

23. Yerel haberleri takipte kalın.

Güncellemeler ve talimatlar için yerel haberleri ve acil durum uyarılarını takip edin. Sosyal medya platformlarında yerel haber kaynaklarını takip edin: Birçok yerel haber kaynağı Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında yer almaktadır. Bu hesapları takip ederek toplumunuzdan en son haberlerle güncel kalabilirsiniz. İnternet kesilirse, yerel radyo istasyonlarını dinleyin: birçok yerel radyo istasyonu nükleer saldırı durumunda gün boyunca haber güncellemeleri sağlayacaktır.

24. Afet çantanızı hazır bulundurun.

Bozulmayan gıda, su, el feneri, pille çalışan radyo ve ilk yardım malzemelerini içeren bir acil durum malzeme kiti bulundurun. Doğal afetler veya diğer öngörülemeyen olaylar için elinizin altında bir acil durum tedarik kiti bulundurmanızda fayda var.

25. Çevrenizde, acil durum sığınakları olup olmadığı hakkında önceden bilgi sahibi olun.

Bir afete hazırlanırken yapmanız gereken ilk şey, bölgenizdeki tüm sığınakların yerini tespit etmektir. Bu şekilde, bir afet olduğunda tam olarak nereye gideceğinizi bilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Araştırmaya Göre Avustralya Olası Bir Nükleer Felaketten Zarar Görmeden Çıkabilir!
Hepsi Birbirinden Ürkütücü: Nükleer Savaşları Konu Edinen 21 Şahane Film
Sinema Dünyasının 35 Filmlik En Uzun Serisi, Nükleer Silahlara Tepki Olarak Doğmuş Yaratık: Godzilla!
Nükleer Patlama Olur, Gizemli Semboller Baş Gösterir! Felaket ve Kıyamet Filmlerinde Gına Getiren Klişeler

Popüler İçerikler

Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''