Aradan 17 Sene Geçmesine Rağmen Hepimizin Bildiği Fransa Dünya Kupası Futbolcuları

Seksenlerin ortası ve sonlarına doğru doğmuş olan çocukların çocukluk anılarını süsleyen daha eski abilerimiz ve ablalarımızın daha yakından bildikleri 90'lar ve 2000'lerde doğanların bile ismen tanıdıkları o dünya kupası kadrolar.Hepsi zamanlarında efsane, hepsi kendi takımlarının yıldız isimleriydi. Mahalle maçlarında hepimiz onlarda biri olur maçlarda yıldızlaşırdık. 

2.kez Fransa'da düzenlenen 1998 Dünya Kupası'nı Fransa, Brezilya'yı 3-0 gibi net bir skorla yenip tarihinde ilk kez Dünya Kupası'na sahip oluyordu. 

Şimdi gidelim bu hepimizin yakından tanıdığı kimimizin tanıklık ettiği bu turnuvadaki takımları ve futbolcuları inceleyelim.

1- İtalya

Şili, Avusturya, Kamerun ile B grubunda turnuvaya başlayan İtalya birberaberlik ve 2 galibiyet ile gruptan çıkıyor. Daha sonra Norveç'i 1-0 yeniyor ve çeyrek finalde Fransa'ya penaltılarla 4-3 yenilerek Dünya Kupası'na veda ediyordu.

Kadrosunda ise Francesco Toldo, Gianluigi Buffon, Paolo Maldini, Fabio Cannavaro, Alessandro Costacurta, Alessandro Nesta, Alessandro Del Piero,  Dino Baggio, Roberto Baggio, Filippo Inzaghi, Christian Vieri gibi dünya yıldızları bulunuyordu.

2-Nijerya

Paraguay, İspanya, Bulgaristan'ın da bulunduğu D grubundan bir mağlubiyet ve 2 galibiyet ile bir üst tura çıkan Nijerya bu turda eşleştiği Danimarka'ya 4-1 mağlup olarak turnuvaya veda ediyordu.

Kadrosunda öncelikle Türkiye'den tanıdığımız Uche Okechukwu, Jay-Jay Okocha, Daniel Amokachi ve Avrupa futbolundan tanıdığımız Babayaro, Kanu, West, Babangida ve Victor Ikpeba gibi yıldız isimler yer alıyordu.

3-Danimarka

Fransa, Güney Afrika, Suudi Arabistan'ın bulunduğu C grubundan bir beraberlik, bir mağlubiyet, bir de beraberlik alarak 2. olan ve bir üst tura çıkan ve bu turda Nijerya'yı 4-1 yenen Danimarka çeyrek finalde kupanın favorilerinden Brezilya'ya zor anlar yaşatsa da 3-2 elenerek turnuvaya veda ediyordu.

Kadrosunda Türkiye'den de tanıdığımız Jes Högh, Petr Schmeichel, Thomas Helveg, Michael ve Brian Laudrup kardeşler, Ebbe Sand ve Martin Jorgensen gibi Avrupa futbolunun yıldızları top koşturuyordu.

4-Romanya

İngiltere, Kolombiya, Tunus ile beraber G grubunda mücadele eden Romanya bir beraberlik ve 2 galibiyetle İngiltere'nin önünde gruptan lider olarak çıkıyordu. Daha sonra Hırvatistan ile eşleşen Romanya 1-0'lık yenilgi ile Dünya Kupası'na veda ediyordu.

Kadrosunda Türkiye'den de tanıdığımız Dumitru Stangaciu, Gheorghe Popescu, Viorel Moldovan, Gheorghe Hagi, Adrian Ilie, Iulian Filipescu ve Radu Niculescu yer alıyordu.

5-Norveç

A grubunda Brezilya İskoçya ve Fas ile mücedele eden Norveç 2 beraberlik ve bir galibiyet ile grubunda 2.olarak bir üst tura yükseliyordu. Daha sonra İtalya ile eşleşen Norveç bu karşılaşmadan 1-0 mağlup ayrılarak turnuvaya veda ediyordu.

Kadrosunda ise İngiltere futbolundan tanıdığımız Tore Andre Flo ve Ole Gunnar Solskjaer yanı sıra Beşiktaş'ta forma giyen Thomas Myhre de bu kadroda yer alıyordu.

6-Arjantin

Hırvatistan, Jamaika, Japonya'nın bulunduğu H grubundan 3 maçını da kazanarak çıkan Arjantin daha sonraki turda İngiltere'yi penaltı atışlarıyla yeniyor ve çeyrek finalde Hollanda karşısında aldıkları 2-1'lik skorla Dünya Kupası'na veda ediyordu.

Dünya yıldızları topluluğu efsane kadroda Roberto Ayala, Matias Almeyda, Claudio Lopez, Diego Simeone, Javier Zanetti, Gabriel Batistuta, Ariel Ortega, Juan Sebastian Veron, Hernan Crespo gibi isimler bulunuyordu.

7-Bulgaristan

Nijerya, Paraguay, İspanya'ın da yer aldığı D grubunda aldığı bir puanla grup sonuncusu olarak Dünya Kupası'na erken veda eden ülkelerden olan Bulgaristan'da ligimizde forma giyen bir çok oyuncu bulunuyordu. Bunlar;

Zdravko Zdravkov, Ivaylo Petkov, Zlatko Yankov, Emil Kostadinov, Ilian Iliev. Avrupa'dan tanıdığımız bir diğer isim ise Hristo Stoichkov.

8-Hollanda

Meksika, Belçika ve Güney Kore'nin bulunduğu E grubunda topladığı 5 puanla grupları lider tamamlayan en az puanlı lider ünvanına sahip Hollanda grup maşlarından sonra önce Yugoslavya'yı daha sonra çeyrek finalde Arjantin'i eleme başarısı göstermiştir. Yarı finalde ise erken final olarak da nitelendirilebilecek Brezilya'ya karşı penaltılarla aldığı 4-2'lik mağlubiyet sonucu kupaya veda ediyordu.

Efsane kadroda ise şu isimler vardı: Edwin van der Sar, Michael Reiziger, Frank de Boer, Ronald de Boer, Dennis Berkamp,  Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, Phillip Cocu, Boudewjin Zenden, Marc Overmars, Edgar Davids, Pierre van Hooijdonk, Giovanni van Bronckhorst, Jimmy Floyd Hasselbaink.

9-Kamerun

İtalya, Şili, Avusturya ile B grubunda yer alan Kamerun etkisiz futboluyla aldığı 2 puanla ligi sonuncu bitirerek turnuvaya veda etmişti.

Ama buna rağmen kadrosunda yıldızlar barındırıyordu. Bunlar;Türkiye'de de forma giymiş Rigobert Song, Alioum Boukar ve Samuel Eto'o bunlar dışında Lauren, Solomon Olembe

10-İspanya

Nijerya, Paraguay, Bulgaristan ile D grubunda yer alan İspanya topladığı 4 puan ile 3.sırada yer alarak turnuvanın süprizlerinden birine imza atmıştı.

Erken elenmesine rağmen kadrosunda çok sayıda yıldız bulunuyordu. Bunlardan bazılar; Andoni Zubizarreta, Fernando Hierro, Fernando Morientes, Raul, Santiago Canizares, Ivan Campo, Miguel Angel Nadal, Luis Enrique.

11-Yugoslavya

Almanya, İran, Amerika ile F grubunda yer alan Yugoslavya topladığı 7 puanla Almanya'nın ardından 2. olarak bir üst tura yükselmişti. Bu turda Hollanda'ya 2-1 yenilerek Dünya Kupası'na veda etmişlerdi.

Aralarında Türkiye'de top oynamış  futbolcular da bulunuyordu bunlar; Zoran Mirkovic, Miroslav Stevic dışında Avrupa Ligleri'nde forma giyen Dragan Stojkovic, Savo Milosevic, Dejan Stankovic, Darko Kovacevic.

12-Almanya

Yugoslavya, İran, Amerika ile F grubunda yer alıyorlardı. 7 puan toplayıp grubu lider bitirmişlerdi. Turnuvanın favorilerinden gösterilen Almanya bir üst turda Meksika'yı 2-1'lik skorla geçerken çeyrek finalde Hırvatistan'a 3-0 yenilerek Dünya Kupası'ndan eleniyordu. 

Dönemin efsane isimlerinyle kurulu kadrodan şu isimleri sayabiliriz; 

Andreas Köpke, Jens Lehmann, Oliver Kahn, Andreas Möller, Lothar Matthaus, Markus Babbel, Jürgen Klinsmann, Oliver Bierhoff

13-Kolombiya

Romanya, İngiltere, Tunus ile G grubunda yer alan Kolombiya 3 puan alarak grubunu 3.sırada bitrerek turnuvaya veda etmişti.

Kadrosunda Türkiye'den tanıdığımız Farid Mondragon, Oscar Cordoba ve İnter'in efsanevi sağ beki Ivan Cordoba yer alıyordu.

14-Hırvatistan

Arjantin, Jamaika, Japonya ile H grubunda yer alan Hırvatistan 6 puan alarak bir üst tura çıkmayı başarıyordu. Sırayla Romanya çeyrek finalde Almanya'yı elemeyi başarmışlardı. Turnuvanın süprizi olarak bilinen Hırvatistan yarı finalde ev sahibi Fransa'ya 2-1 elenerek Dünya Kupasına veda etmişti.

Kadrosunda ise turnuvanın Gol Kralı Davor Suker dışında Slaven Bilic, Marijan Mrmic, Igor Tudor, Dario Simic bulunuyordu.

15-Şili

İtalya, Avusturya, Kamerun ile B grubunda bulunan Şili süprize imza atıp 3 Puanla bir üst tura çıkmayı başarmıştı. Bir üst turda Brezilya'ya 4-1 yenilerek Dünya Kupası'na veda etmişlerdi.

Kadrosunda yıldız olarak bildiğimiz uzun yıllar Sevilla, Real Madrid ve İnter forması giyen Ivan Zamorano ve Marcelo Salas idi.

16-Amerika Birleşik Devletleri

Almanya, Yugoslavya, İran'ın bulunduğu F grubunda puan alamayarak evlerine dönmüşlerdi. 

Akıllarımızda kalan tek isim daha önce Galatasaray forması da giymiş Brad Friedel.

17-Tunus

Romanya, İngiltere, Kolombiya ile G grubunda yer alan Tunus 1 puan alarak turnuvaya veda ediyordu. 

Turnuvaya renk katan takımda aşina olduğumuz isim ise yıllarca Türkiye'de forma giyen Riadh Bouazizi.

18-Güney Afrika

Fransa, Danimarka, Suudi Arabistan'nın olduğu C grubunda aldığı iki beraberlikle turnuvaya veda eden Afrika temsilcisinde hepimizin tanıdığı isimler ise;

John Moshoeu, Helman Mkhalele ve Benni McCarthy.

19-İngiltere

Romanya, Kolombiya, Tunus ile G grubunda yer alan İngiltere 6 puan alarak grup ikincisi oluyor ve bir üst tura yükseliyordu. Fakat bir üst turda Arjantin'e penaltılarla 4-3 yenilerek turnuvaya veda ediyorlardı.

Turnuvanın favorilerinden biri olan İngiltere'de efsaneler arasında;

David Seaman, Sol Campbell, David Beckham, Alan Shearer, Teddy Sheringham, Steve Mcmanaman, Gary Neville, Nigel Martyn, Paul Scholes, Les Ferdinand, Michael Owen ve Rio Ferdinand yer alıyordu.

20-Paraguay

Nijerya, İspanya, Bulgaristan ile D grubunda yer alan Paraguay 5 puan toplayarak bir üst tura çıkmıştı. Bir üst turda ise ev sahibi Fransa'ya 1-0 mağlup olarak turnuvaya veda etmişlerdi.

Kadrosunda ise kullandığı mükemmel frikiklerle bilinen kariyeri boyunca 52 gole imza atmış Jose Luis Chilavert.

22-Brezilya

Norveç, Fas, İskoçya ile A grubunda yer alan Brezilya 6 puan alarak grup lideri olarak bir üst tura yükselmişti. Sonraki turda Şili'yi 4-1, çeyrek finalde Danimarka'yı 3-2, yarı finalde Hollanda'yı penaltılarla 4-2 yenerek finalde Fransa'nın rakibi olmuştu. Fakat dünya yıldızlarıyla dolu Brezilya finalde kopayı Fransa'ya kaptıracaktı. 

Fransa 95'in en iddialı dünya yıldızlarıyla dolu kadrodan ilk aklımıza gelenler;

Claudio Taffarel, Dida, Cafu, Roberto Carlos, Carlos Dunga, Ronaldo, Rivaldo, Emerson, Ze Roberto

23-Fransa

Danimarka, Güney Afrika, Suudi Arabistan ile C grubunda mücedele etmişler ve 9 puanla grubu lider tamamlamışlardı. Üst turda rakipleri Paraguay'ı 1-0, çeyrek finalde İtalya'yı penaltılarla 4-3, yarı finalde de Thuram'ın 2 golüyle Hırvatistan'ı 2-1 yenerek finalde Brezilya'nın rakibi oldular. Final maçı Stade de France'de 76bin seyirci önünde oynanacaktı. Zidane'nin 2 ve Petit'in golüyle Brezilya'yı 3-0 yenerek dünya kupasının sahibi oluyorlardı.

Kadrosuyla adeta parmak ısırtan takımın ilk akla gelen isimleri ise;

Fabien Barthez, Bixente Lizarazu, Laurent Blanc, Youri Djorkaeff, Didier Deschamp, Marcel Desailly, Zinedine Zidane, Robert Pires, Thierry Henry, Lilian Thuram, Emmanuel Petit, Frank Leboef, Christian Karembeu, Christophe Dugarry, David Trezeguet

Avusturya

Belçika

İran

Jamaika

Güney Kore

Fas

Meksika

Suudi Arabistan

İskoçya

Japonya

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
YORUMLAR
14.09.2015

vaaaaay be gençlik dedim D: güzel paylaşım olmuş

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ