Norveç'te 2200 Kilometre Yol Yaparak Yeşilin Her Tonunu Gören Gezginden 18 Fotoğraf

Kitaplarda okuduğum, internette gördüğüm fenomen fotoğrafların peşinden geldim bu yeşil ülkeye. Norveç'te bulunduğum 10 gün boyunca yaşadığım gezegenle ilgili bir çok şey öğrendim resmen. İnanılmaz güzellikler peşinde fotoğraflar yakalamaya çalıştım. Yüzlerce şelale, uçurum, kamp alanı ve yeşil tonu gördüm. Sonuç mu? Norveç'e aşık oldum ve ülkeme döndüm.

Sizlere Norveç'te rotamda bulunan ve gezdiğim noktalardan bahsetmek istiyorum. Oslo'dan Oslo'ya 2200 km yol yaparak süren yolculukta Bergen, Flam, Stavanger ve Kristiansand şehirleri yanı sıra bir çok kasaba görme fırsatım oldu. Yemyeşil bir yazı okumaya hazır mısınız ? Haydi o zaman...

Fotoğrafların devamına instagram'da @seymen.b sayfasından da bakabilirsiniz.

Oslo

Norveç'in yeşil başkenti Oslo'ya geldin. Madem bu güzelim şehre geldin bir kaç tüyo vereyim sana:

  • Grünerlokka'ya uğramadan dönersen, Oslo'yu gördüm dememelisin... Grafiti içinde kaybolacağın bir mahalle. Bla isimli mekanı bulmalı ve çevresinde turlamalısın.

  • Opera House, Oslo'nun hatta Norveç'in simgelerinden.Terasından manzarayı izlemeyi atlamamalısın. 

  • Damstredet! Norveç, hatta İskandinavya denilince gözünüzün önüne çatıları karla kaplanmış renkli, kısa kısa evler geliyorsa evet orası burası. 

  • Yaz aylarında gelmeye çalış. Gün batımı ve doğumu arası max. 3 saat olduğu için gün ışığında daha çok yer görebilirsin.Hava sıcaklığı da 22 derece seviyesinde olması bir gezgin için ideal.

  • Oslo çok pahalı! Buna göre kendini hazırlamalısın.

  • Oslo Havaalanı ile merkez arası ulaşım için en ideal tercih flytoget. 20 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsin. 

  • Küçük bir şehirde olduğunu unutma. Tüm Oslo senin düşüncesine kapılabilirsin.

  • Norveç'te uzun bir seyahat planlıyorsan, Oslo'ya minimum süre geçir derim. Norveç'in batısı ve kuzeyi inanılmaz güzelliklere ev sahipliği yapıyor.

Oslo'da Gezilecek Yerler

Frogner Park ve Vigeland

Oslo’nun en büyük parkı olan Frogner Parkı’nın içinde Norveçli ünlü heykeltıraş Gustav Vigaland’ın heykellerinin sergilendiği, yaklaşık 1 km olan bir açık hava müzesi. Burası Oslo’nun en çok ziyaret edilen yeri desem sizlere? Frogner Parkı Vigaland eserleri nedeniyle turistler tarafından resmi adıyla değil, Vigaland Parkı olarak biliniyor.

Damstredet

Norveç kültürünü en iyi hissedebileceğin aşağı yukarı 20 evden oluşan bir sokak. Fotoğraf meraklısı gezginler için ideal bir sokak diyebilirim. Özellikle sonbahar ve kış döneminde yaprakların dökülmesiyle çok güzel kareler yakalayabilirsiniz.

Grünerlokka

Oslo’nun yaramaz mahallesi desem yanlış olmaz sanırım. Grafitiler içinde kaybolacağın bir sokak. Oslo merkezini gezerken, şehri klasik bir Avrupa başkenti gibi yorumlayabilirsin. Grünerlokka’da ise, bu algı biraz kırılıyor. Şehirde en keyif aldığım bölgelerden birisi kesinlikle. Oslo Opera Binasından yaklaşık 20 dakika yürüme mesafesinde. Grafitiler önünde poz verebileceğin, eğlenceli vakit geçirebileceğin bir mahalle.

Oslo Opera House

Oslo’nun simge yapılarından birisi. Buz kütlelerinden ilham alınarak tasarlanmış bir opera binası. Dış cephesinde, buzullarda tırmanışa geçmiş gibi hissedebilirsin. İç tarafında ise, turuncu ve beyaz duvarların bulunduğu alanlarda hayranlıkla keşfe çıkabilirsin. Böyle bir binayı gördükçe, bizim mimarların kutu gibi yaptıkları yapıları aklına getiriyorsun. İster istemez bir kıyasa giriyorsun. Mimari fotoğraf çekmeyi seven arkadaşlar için ideal bir nokta. Giriş ücretsiz.

Karl Johans Caddesi

Merkez İstasyona açılan meydandan Royal Palace’a kadar uzanan bir cadde. Oslo’nun en dinamik caddesi demem yanlış olmaz. Alışveriş mağazaları ve cafelerin bulunduğu hareketli bir cadde. Ayrıca, Oslo’ya gelen tüm üst düzey misafirlerin (Obama, Merkel, J. Lopez vs ) konakladığı Grand Hotel de bu cadde üzerinde. Alışveriş ve yemek için bir tık pahalı bir cadde, fakat şehri gezmek için güzel bir başlangıç noktası olacaktır.

Haukelifjell

Kar burada neredeyse hiç kalkmıyormuş. Burayı görmeden önce, bir tünelden geçiyorsun. Tünel yaklaşık 8 km uzunluğunda. Tünele girerken hiç kar yoktu. Fakat, tünel çıkışı manzara bu. Hava sıcaklığı tünel çıkışı bir anda 10 derece kadar düşüyor. Hava ayaz ve kar. Ama manzara huzurlu o net. Oslo'dan Flam'a doğru giderken buradan geçeceksin. Büyülenmeye hazır ol.

Latefoss

Gördüğüm en iyi şelaleydi belki de. İki koldan coşkulu akan harika bir doğa olayı. Önünde aracını durdurabileceğin ve fotoğraflayabileceğin güzel bir nokta da var. Yağmurlukla izlemeniz önerilir. Su epey coşkulu. Oslo - Flam yolunda gördüğüm inanılmaz güzelliklerden birisiydi Latefoss.

Flam

Oslo'dan Flam'a gitmek 370 km. Yani hemen hemen bir İstanbul - Ankara yolu diyebiliriz. Bu yolda sıcaklık bazen 10-15 derece

arasında oynayabiliyor. Tek şerit ve kıvrımlı yollar olması nedeniyle yol yaklaşık 6 saat sürebilir. Ama telaşa gerek yok. Bu güzergahta birbirinden güzel görebileceğin noktalar var. 

  • Haukelifjell : Kar burada neredeyse hiç kalkmaz. Sıcaklık bir anda 10 derece kadar düşebilir. Ama manzarası şahane. Ha bir de fena soğuk. 

  • Latefoss : Gördüğüm en iyi şelalelerden. 2 koldan coşkulu akıyor. 

  • Dünyanın en uzun 3. Tüneli Flam-Gudvangen arasında. 

  • Trolltunga : 10 km yaya tırmanarak ulaşabileceğin bir güzellik. 

  • Ulvik : Flam'a gelmeden uğraması gereken bir kasaba. Fotoğraf severler için birebir. 

  • Odda: Kendi halinde keyifli bir kasaba. Uğranmalı. Fiyort buradan başlıyor. 

  • Yol boyunca gördüklerimiz : şelaleler, yeşillik, kamp alanları.

Ulvik

Flam’a geldiysen ve vaktin de varsa 90 km mesafedeki buraya mutlaka ama mutlaka uğramalısın. Hayran kalırsın. Fotoğraflar her şeyi anlatıyor olmalı. Burada şuraya git şunu iç burayı gez denmez. Git bul burayı yürü. Gece geç saatte hotelimize geldik. Geceyi burada tamamladık. Hatta hotel çalışanı John, babası Türk olduğu için bizi beklemiş. Sırf tanışmak ve Türkçe merhaba demek için. Kanında var bizim sıcaklığımız.

Ulvik genel olarak kampçılar tarafından tercih edilen bir bölge. Turistin az olduğu ve Norveçliler tarafından daha çok tercih edilen bir yer. Norveçliler ne yapıyor diye sorarsan, kimi dinleniyor kimi balık tutuyor. Tamamiyle keyif yani. 1800 metre yükseklikte olan dağlar önündeki krater gölü ile inanılmaz bir yansıma görüntüsü veriyor. Fotoğrafçılar buraya! Ulvik'in nüfusu ise sadece 646.

Bergen

Yılın en az 300 günü yağmur yağan Norveç'in ikinci büyük şehri Bergen.

Bergen, 2004 yılında TIME dergisi tarafından Avrupa'nın en gizli 14

başkentinden birisi seçilmiş. Kelime anlamı ise 7 tepe arasındaki şehir demek. Peki bu yağmurlu ve bir o kadar da renkli şehirde neler yapabilirsin?

  • Fisketorget: Sabah 07.00'de kurulan balıkçı tezgahlarından istediğin balığı taze taze alabilir ve hemen kızarttırabilirsin. Balina eti, karides, kırmızı somon hepsi burada!

  • Torgalmenningen: Trafiğe kapalı bu meydanda alışveriş turu yapabilirsin. Dekoratif eşyalar alabileceğin çok fazla mekan var. Değerlendirmelisin.

  • Hansa Tüccarları: Hansa tüccarlarını ziyaret etmelisin. Cam işçiliğinden takılara kadar bir çok el işçiliği ürünlerini görebilirsin.

  • 45 NOK karşılığında Floyen Tepesine çıkabilir ve Bergen'in enfes manzarasını tepeden izleyebilirsin.

  • Cafe Opera'da kahveni söylemeyi unutma! Dışarıda oturarak, şehrin ritmine dalıp gidebilirsin.

  • Sabahları, Godt Brod'a uğrayıp kahvaltılık sandviçlerini alabilirsin. Eminim güne enerjik başlamanda faydası olacaktır.

Bergen'de Gezilecek Yerler

Fisketorget

Her sabah 06.00 – 07.00 gibi balıkçılar iş başı yapıyor. Tezgahlar onlarca çeşit balıkla dolduruluyor. Tezgahların hemen arkasında oturma alanları var. Dileyenler ürünü seçerek pişirilmesini masalarında izleyebilirler. Gayet çeşit dolu güzel bir öğün olabilir. Büyük yengeçlerin bulunduğu camekandan baktığınızda muhtemelen içiniz ürperecek. Benim favorilerim, karides ve balina eti.

Vagen Koyu

Vagen Koyu, balıkçılar pazarının da kurulduğu limanın bulunduğu alan. U şeklinde ve iki tarafında da ucu sivri çatılı ve bazılarının rengarenk olduğu evleri görebilirsiniz. Şehri keşif yaparken yapacağınız yürüyüş için ideal bir meydan.

Torgalmenningen Meydanı

Şehrin en dinamik alanlarından birisi. Uzunlamasına bir meydan. Sokak sanatçılarının, ressamların bulunduğu klasik bir Avrupa Başkenti. Kaykay yapan çocuklar geçerken çarpabilir dikkat. Alışveriş tutkunu gezginler için uygun fiyat diyemesem de bir çok mağaza var.

Hansa Evleri

Vagen Koyu önünüzdeyken sağ tarafından devam ettiğinizde renkli evleri göreceksiniz. Onların birinin ara sokağından girin. Hansa Tüccarlarının bulunduğu alana çıkacaksınız. Evlerin neredeyse hepsi ahşap. Ama ilk yapıldığı halinde değil. Her biri yangın tehlikesi nedeniyle restorasyon görmüş. Sonrasında da, ahşap ev yapmak yasaklanmış zaten. Burada el işçiliklerinden, ev dekorasyonuna uygun tasarım ürünlere kadar bir çok hediyelik eşya bulabilirsiniz.

Stavanger

Rüzgarın şehri Stavanger diyorlar buraya. Okyanus kıyısına yakın olması nedeniyle neredeyse her zaman rüzgar var. Peki Norveç'in en büyük 4. şehrinde neler yapabilirsin? Nereleri görebilirsin?

  • Merkez İstasyondan bineceğin otobüsle 40 km mesafedeki Preikestolen'e (Pulpit Rock) ulaşabilir manzaranın tadını çıkarabilirsin.

  • Marina bölgesinde eski Stavanger evlerinin bulunduğu Old Stavanger'e uğrayabilir fotoğraflayabilirsin. 

  • Marina bölgesinde birbirinden güzel kafeteryalarda denize bakarak bir şeyler içebilirsin.

  • Breiavatnet Gölü bölgesinde martıları ve ördekleri izleyebilir, biraz dinlenebilirsin. 

  • Şehri gezdim talan ettim diye düşünüyorsan şehrin biraz dışında, Godalen Badeplass'ı ziyaret edebilirsin. Yürüyüş ve doğa için birebir.

Stavanger'de Gezilecek Yerler

Old Stavanger

İlk gördüğümde, nedendir bilinmez Ege Evleri arasında gibi hissettim kendimi. Sanki bir İzmir veya Yunan kıyısındaydım o an. Sokaklarında fotoğraf çekmeye doyamayacağınız, gayet güzel restore edilmiş sivri uçlu çatıları olan ve beyaza boyanmış ahşap evler göreceksiniz. 18. Yüzyıldan kalan 173 ahşap binadan oluşan bir bölge Old Stavanger. Stavanger Belediyesi, eski Stavanger’i korumak için yaptığı çalışmalarla bir çok ödül almış. Gerçekten çok önemli onlar için bu bölge. Çünkü, Stavanger’in tarihini yansıttıklarını düşünüyorlar.

Torget

Stavanger’in marinası, meydanı, kalbi. Her şeyi bulabileceğiniz ve turizmin burada döndüğü bir alan. U şeklinde büyük cruze gemilerinin ve özel teknelerin yanaştığı bir meydan. Turist gemileri yolcuları buraya indirdikten sonra, şehri gezmeye buradan başlıyorlar. Genel olarak sakin bir alan. Fakat, bazen meydanda yer alan ufak panayırlara denk gelebilirsiniz.

Preikestolen

Stavanger'den yaklaşık 40 km mesafede Jorpeland bölgesinde yer alan bir doğa harikası. Dünyanın her yerinden insanların aynı manzaraya bakmak için yaklaşık performansa göre 1 ile 3  saat arasında tırmandığı büyüleyici bir kayalık. Yerden 604m yükseklikte.

Preikestolen Yolculuğu

Buraya çıkarken dikkat etmeniz gerekenler:

  • Giyeceğiniz ayakkabı tırmanmaya uygun olmalı. 

  • Yanınıza havlu alın. Çünkü baya terleyeceksiniz. 

  • Suyunuzu unutmayın. Çok fazla efor sarf edeceğiniz için önemli.

  • Yolda kaynak sularına denk geleceksiniz.Çekinmeden İçin, gayet doğal bir su. 

  • Yanınızda mont veya polar olmalı. Hava kaç derece olursa olsun yukarısı aynı değil.

Kristiansand

Norveç'in en sakin şehirlerinden. Ama hava sıcaklığı en yüksek olan şehri

de diyebilirim. Norveç'in en güney noktasında ve bu ülkede denize

girebileceğiniz nadir şehirlerden. Peki bu şehirde neler yapabilirsin? 

  • Marina bölgesinde yer alan plajlarda denize girebilir veya yeşillik üzerinde gökyüzünü izleyebilirsin. 

  • Kristiansand Hayvanat Bahçesi, Norveç'in en büyüklerinden. Daha önce görmediğin bir çok hayvanı burada görebilirsin. 

  • FishMarkt'de balık pazarında birbirinden lezzetli deniz ürünlerini tadabilirsin. 

  • Perşembe günleri kurulan pazardan ucuza alışveriş yapabilirsin. 

  • Vestrem Strandgate üzerinde yer alan mağazaları gezebilir veya birbirinden güzel dekore edilmiş kafeteryalardan kokteyl alabilirsin.

Trolltunga

Prekistolen'den sonra Norveç'in simge kayalıklarından biri daha. Trolltunga!  Buraya ulaşmak baya zahmetli bir yolculuk istiyor. Kısaca belirteyim. Bergen ve Flam’a daha yakın bir bölgede Odda bölgesine geliyorsunuz. Odda'ya geldikten sonra 6 km mesafede bir yolunuz daha var. 6 km sonunda geldik sanmayın çünkü geldiğiniz yer aracınızı park edebileceğiniz otopark sadece. Buradan sonra başlıyor Trolltunga macerası. Performansınıza göre en az 4 saat sürecek bir tırmanış sonrası buraya geliyorsunuz. Trolltunga'ya çıkacak gezginlere tavsiyeler şöyle: 

  • Hava o gün güneşli olsa bile sıkı giyin, 700m yukarıya çıkıyorsun unutma.

  • Çamur içinden geçebilir, düşebilir beline kadar çamura batabilirsin hazırlıklı ol! 

  • Norveç sürekli yağmur alan bir bölge. Ona uygun ayakkabı giymen lazım. Yollar genelde balçık. 

  • Yukarıda konaklama noktaları da var. Çadır kurabilir, kamp yapabilirsin. 4 saatlik tırmanış sonrası ihtiyacın olabilir. 

  • Yanına yemek almayı unutmamalısın. Ama çok da abartmamalısın tırmanışta yükün çok olmasın ki eziyete dönüşmesin durum.

  • Bu yolculukta cihazımın şarj problemi nedeniyle çekim yapamadım. Tecrübeyi yaşayıp, fotoğraf çekemeyince haliyle kaynak kullanmak zorunda kaldım.

Fotoğraf Kaynak : http://onedaystop.com/en/blog/trolltunga/

Tavsiye Edilen Yolculuk Tarzı

Araç Kiralayın! 

Bana kalırsa Oslo ile kalmayın seyahatinize. 4 veya 5 kişi giderek araç kiralamanızı öneririm. Böylece Norveç’i tanıma imkanınız olacaktır. Unutmayın ki, Norveç’in güzelliği şehirlerinde değil, doğasında.

Market Alışverişi Yapın (Şaka değil)

Norveç’e gitmeden önce tavsiyem buradan erzak götürmen. Ton balığı, bisküvi vs bir çok şeyi buradan götürebilirsin rahatlıkla. Benle beraber çok kişi duydum. Norveç’e girişte sorun yaşamıyorsun. Bir de araç kiralarsan mis! Bagajını veya arka koltuğunu açık büfe haline getirebilirsin.

Pahalı!

Norveç pahalı değil, çok pahalı bir ülke. Bu sebeple normalde yurt dışında ne harcıyorsan en az 2 katına hazırlıklı olmalısın.

Ceza Yememeye Çalış

Norveç’te şoförlük biraz zorluyor gerçekten. Hız sınırına uyman şart. Araçların biraz arkasına gelsen hemen ürküyorlar. Ya sağa çekiyorlar ya da dörtlü yakıyorlar uzaklaş diye. Hız sınırını aşmamaya çalış. Yoksa benim gibi çok yüksek ceza yer üzülürsün ah vah çekersin. 4000 TL yedim :)

Zamanını İyi Ayarlamalısın

Zamanını iyi ayarlaman şart burada. 3 veya 4 saat sürecek yolculuk virajlı yollar ve sollama yapamaman nedeniyle 6 7 saat sürebilir. Bu da senin tatil programını zora sokar elbette. Ya da tırmanışa geçtiğin Preikestolen gibi yerlerde, dönüşün daha uzun sürebilir. Zamanlama yaparken bence tatil planını yap sonrasında 1 gün daha ekle. Tampon olur.

Kamp Atacak Yüzlerce Nokta Var

Kamp hayatı açısından en uygun topraklara sahip ülke Norveç şuana kadar. Adım başı kamp alanı tabelası görebilirsiniz. Her yeşilliğin arasında güvenli kamp noktaları kurulmuş. Son derece de uygun olan kamplar Norveçlilerin yaşam tarzı adeta. Bu ülke insanlarının iki büyük zevki var. Karavan ve kamp...

Rotayı Nasıl Oluşturmalı ?

Ben rotamı Oslo, Flam, Bergen, Stavenger, Kristansand üzerinden tekrar Oslo'ya gelerek planladım. Burada karar tamamen senin. Bana kalırsa Oslo Flam Bergen rotasını mutlaka yapmanı öneririm. Bergen'den sonra kuzeye ya da güneye gitmek sana kalmış. Bu yazıdaki rotanın aksine kuzeye gitmeyi planlarsan, Geiranger, Tromso, Lotofen rotasını da yapabilirsin. Takdir senin... Ama emin ol hangi rotaya gidersen git, görmediğin güzellikler peşinde olacaksın. Norveç'e gelmek hayatında yaptığın en iyi kararlardan biri olacak her zaman...

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR

keşke gitsem

20.08.2017

hayalimdeki ülke..Birgün gideceğim hissedebiliyorum -_-

21.08.2017

Gitmek istediğim üç ülkeden biri. Allah nasip ederse inşallah birgün giderim.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ