Norovirüs Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri, Tedavisi…

Birçok farklı organizma, mantar ve virüslerin neden olduğu bulaşıcı hastalıklar yılın her mevsimi insan sağlığını olumsuz etkiliyebiliyor. Bulaşıcılık söz konusu olduğunda en az koronavirüs salgını kadar hızlı yayılabilen norovirüs enfeksiyonu da çocuk ve yetişkinlerde görülen ishallerin büyük bir kısmından sorumlu olup, her geçen gün görülme oranında artış gözlemleniyor. Peki, norovirüs enfeksiyonu nedir? İşte norovirüs enfeksiyonu hakkında merak edilen soruların cevapları…

Norovirüs; enfekte kişilerle temas, kontamine yiyecekleri ya da suları tüketme kontamine yüzeylere dokunduktan sonra ağıza dokunma ile bulaşır. Virüs, hastalık belirtilerinin başladığı günden iyileştikten birkaç güne kadar yayılım gösterebilir. Hatta nesnelerde ve yüzeylerde günlerce ya da haftalarca kalabilir. Peki, norovirüs enfeksiyonu nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır? İşte tüm detaylar…

Norovirüs Enfeksiyonu Nedir?

Norovirüs dünya çapında çocuk ve yetişkinlerde ortaya çıkan ishalin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Hastalığın yılın her mevsiminde görülme ihtimali vardır ve yaş sınırı olmadan, açık ya da kapalı alanlarda yayılabilir. İshal problemi nedeni ile hastaneye başvuran yetişkinlerin ortalama yüzde yirmisinden norovirüsler sorumludur. Ayrıca norovirüs, virüslerin neden olduğu ishallerin yüzde altmış ila doksan beşini oluşturur.

Norovirüs Belirtileri Nelerdir?

Norovirüs enfeksiyonlarının belirtileri aniden başlayabilir ve çok hasta hissetmenize neden olabilir. Kuluçka süresinin 18-72 saat olduğu bilinmektedir. Virüsün en sık karşılaşılan semptomları şunlardır;

- İshal

- Kusma

- Baş ağrısı

- Ateş

- Vücut ağrıları

- Mide ağrısı ya da krampları

- Halsizlik

Küçük çocuklarda,  yaşlı bireylerde ve zayıf bağışıklığa sahip olanlarda daha fazla semptomotik bir enfeksiyon olabileceği gibi kronik ishale sebep olabilir.

Norovirüs Tedavisi Nasıldır?

Norovirüs enfeksiyonundan etkilenen birçok kişi 1-3 gün içinde toparlanır. Herhangi bir ilaç tedavisi olmamakla birlikte; bol bol istirahat etmek, bol su tüketmek ve hazmı kolay ürünler tüketmek semptomları hafifletmenin en iyi yoludur. Çoğu zaman norovirüs hastaneye yatma sebebi olacak hayati dehidratasyona sebep olmaz. Ancak çok ağır kusma ve ishal şikayeti olan hastalar için damar yolu ile (parenteral) sıvı verilmesi bir tedavi seçeneği olabilir.

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!