Aslında bu da önemli bir soru. Destek almalıyız. Çünkü aldığımız destek, bizim bu duygulardan kurtulmamızı sağlamayacak, yukarıda da bahsettiğim gibi sağlıklı boşalımını sağlamaya, yaşantılayarak, hayatımızda doğru yerlere konumlandırarak, zamanla bitirmemizi sağlayacak. Bastırmayı ya da inkâr etmeyi önleyecek.
Peki ne zaman destek almalıyız?
İlk aşamada yaşanan duygunun yüksekte seyretmesini ya da şok etkisi yaratarak duygusuz ve tepkisiz kalmayı bekleyebiliriz. Zamanla birtakım anksiyete belirtileri kendini göstermeye başlar. Bedensel belirtilerimiz de bunlara eşlik eder. Buraya kadar çok riskli bir şey yoktur. Ancak bu durum başka şeylere odaklanmakta ya da hayatımıza devam etmekte güçlük çekmemize, hiçbir şekilde uyuyamamamıza ya da yemek yiyemememize, işlevselliğimizde bozulmalara, en küçük bir seste ya da harekette bile irkilmemize, yoğun ölüm ve kaybetme korkuları yaşamamıza, ortaya çıkan engelleyemediğimiz bir suçluluk duygusuna neden oluyorsa, zamanla azalmıyorsa ve bitmiyorsa destek almamız şart ve ihtiyaçtır. Ne zaman destek almamız gerektiği noktasındaki kritik ayrım için bunu söyleyebilirim.
Son olaraksa, normal olmayan durumlarda ortaya çıkan normal duygulardan kurtulmaya çalışmaktır, normal olmayan. Yaşayarak ve paylaşarak, anlayarak ve anlatarak, destek olarak ve destek isteyerek, bugünde değil ama zamanla, hemen değil ama bir süre sonra olacak “normal”leşme dediğimiz olay. Unutmayacağız, silmeyeceğiz bugünleri. Ama alışacağız, duygusal yükünden kurtulacağız. Bu nedenle izin verin kendinize, kurtulmak zorunda değilsiniz. En azından “şimdi” değilsiniz.
Instagram
Twitter
Facebook