Finlandiya ile Nokia, bir aralar pek çok kişi için eş anlamlıydı.
Nokia'nın 2012 ve 2013'te 24 bin 500 çalışanını işten çıkarıp Nokia House'u satması ve cep telefonları departmanını Microsoft'a devretmesi, 'kıyamet' olarak nitelendirilmişti.
Ancak Nokia'nın bitişi, birbiri ardına start-up firmaların kuruluşuna da yol açtı. Yetenekli iş gücü, kendi iş alanlarını yaratmaya başladı.
Nokia'nın 'kıyametini' izleyen ilk iki yıl, Finlandiya için çok zor geçti. Ancak teknoloji sektörüne ilgi canlı tutuldu.
Google geçen Temmuz ayında Helsinki'den sekiz haneli bir fiyata, üç boyutlu grafikler üzerinde çalışan drawElements adlı firmayı satın aldı.
Facebook geçen yaz Finlandiyalı start-up firma Pryte'ı bünyesine kattı.
Japon SoftBank firması, cep telefonu oyunları geliştiren Supercell'in Clash of Clans ve Hay Day isimli oyunlarının günde 8,5 milyon kez oynanması ve 892 milyon dolarlık bir getiri sağlaması üzerine firmanın yüzde 51 hissesine 1,5 milyar dolar ödedi.
Sadece üç yıl zarfında, Helsinki'deki Slush start-up teknoloji konferansına katılım 300 firmadan 10 bin firmaya yükseldi.
Bu yeni kurulan firmaların çoğu -bekleneceği üzere- cep telefonu teknolojisiyle ilgileniyor.
Jolla, Nokia Bridge programının en başarılı firmalarından biri. Program, Nokia'dan ayrılan çalışanların kendi firmalarını kurmasına yardımcı olmak için belli bir fon veriyor.