Noel Baba Gerçek mi? Noel Baba Kimdir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Yıllar önce sadece Amerika'da gündem olan Noel Baba kavramı 1931 yılında Coca-Cola’nın reklam kampanyası sonrası birçok ülkede benimsenmiştir. Noel Baba 24 Aralık'ı 25 Aralık'a bağlayan gece çocuklara ufak ufak hediyeler dağıtır, onları mutlu eder. Her ülkenin mitolojisinde farklı ismi olan Noel Baba'nın, dünyada en yaygın olarak bilinen ismi Santa Claus'tur. Çocuk yaşlarda gerçekten tek bir Noel Baba inanışı yaş ilerledikçe yerini sadece kostümlere bırakıyor. Peki Noel Baba kimdir, nasıl ortaya çıkmıştır? İşte yanıtı...

Bütün dünyada “Noel Baba” adıyla tanınan, Avrupa ülkelerinde çoğunlukla Santa Klaus olarak bilinen Aziz Nicholaos, Anadolu’da yaşamış bir din adamıdır. Dış görünüşü itibariyle; kır saçlı, uzun kır sakallı, sevimli, kocaman göbekli, tonton birisi olarak bilinir. Peki Noel Baba nasıl ortaya çıkmıştır?

Noel Baba Gerçek mi?

Noel Baba birçok dilde, aziz, Nikola (Klaus), Noel ve baba sözcüklerinin türevlerinden oluşturulmuş isimlerle anılır: Santa Claus, Papa Noel vs. Bunun haricinde bazı Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinde kullanılan Kris Kringle ismi, ilk kez Martin Luther tarafından kullanılan Almanca Christkind (Çocuk Mesih) adının yozlaşmış halidir. Bu isim Noel Baba'nın yerini alması için o dönemin tutucu Katolik çevreleri tarafından benimsenirken, Protestan Kiliseleri daha seküler bir isim olan Noel Baba ve türevlerini benimsemiştir.

Noel Baba Kimdir?

Aziz Nicholaos’ın hayatı hakkında, azizlerin birçoğunda olduğu gibi fazla bir şey bilinmez. Sonraları pek çok efsane ile hayatı süslenmiştir ki, bunlarda da gerçek payı olduğu tabiî ki şüphelidir. Tahıl ticareti yapan bir ailenin çocuğu olduğu bilinir. Hayatına dair yazılan dinî kitaplarda, göğün bir hediyesi, ana-babasının dualarının ve verdikleri sadakaların bir meyvesi, fakirlerin kurtarıcısı olarak dünyaya geldiğine işaret edilmiş, daha bebek iken mucizeler yarattığına inanılmıştır.

Noel Baba Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Noel Baba efsanesi ve 6 Aralık'ta çocuklara şekerlemeler ile hediye verilmesi geleneğinin, Piskopos Nikola'yı konu alan Hollanda efsanesi Sinterklaas'a dayandığı kabul edilir. Bu efsane ilk kez Hollandalı göçmenler vasıtasıyla Amerika Birleşik Devletleri'ndeki New Amsterdam'a (günümüz New York) ulaşmıştır.

Popüler İçerikler

Tekirdağ'da İstismara Uğrayan 2 Yaşındaki Sıla Bebekle İlgili Korkunç Detaylar: Vücudunda Diş İzleri!
Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti