Nobel Ödüllü Bilim İnsanlarından Akademisyenlere Destek Bildirisine İmza

Uluslararası Akademiler ve Bilim Toplulukları İnsan Hakları Ağı‘nın Türkiye’de akademisyenlere yönelik baskıları eleştirerek hükümeti uyardığı bildiriyi Nobel ödüllü 30 bilim insanı imzaladı.

Uluslararası Akademiler ve Bilim Toplulukları İnsan Hakları Ağı’nın (The International Human Rights Network of Academies and Scholarly Societies) Türkiye hükümetini akademisyenlere dönük saldırılar konusunda uyardığı bildirisine destek veren Nobel ödüllü isimlerin sayısı 30 oldu. 

19 Ocak’ta aralarında üç Nobel Ödüllü bilim insanın bulunduğu Yürütme Kurulu aracılığıyla yapılan açıklamaya 25 Ocak itibariyle 27 Nobel ödüllü bilim insanı daha imza attı.

'Meslektaşlarımıza karşı şiddetin teşvik edilmesini kınıyoruz'

Dünyanın belli başlı tüm bilimler akademilerinin üyesi olduğu Uluslararası Akademiler ve Bilim Toplulukları İnsan Hakları Ağı bildirisinde “Meslektaşlarımıza yönelik olarak Türkiye hükümeti tarafından girişilen her türlü tehdidi, asılsız suçlamaları ve bu meslektaşlarımıza karşı şiddetin teşvik edilmesini kınıyoruz” diyor.

Hükümetin Uluslararası İnsan Hakları Beyannamesi kapsamında tanımlanan ifade özgürlüğünü vatandaşlara sağlamakla yükümlü olduğunu vurgulayan Uluslararası Bilim Akademileri Birliği, hükümeti ve üniversite yöneticilerini de akademik özgürlükler konusunda uyarıyor.

Açıklamada şu ifadelere yer alıyor:

“Türkiye gibi demokratik bir ülkede, yurttaşların, özellikle de akademik görevlilerin, Türkiye anayasasına uyulmasını, ülkenin tüm yurttaşları için insani standartlara özen gösterilmesini ve kriz durumlarında barışçı çözümlere öncelik verilmesini kendi hükümetlerine gerekli gördüklerinde hatırlatmaları, kesin olarak bir yurttaşlık görevidir.”

Nobel ödüllü imzacılar ise şöyle:

Peter Agre, Kimya, 2003, Philip W. Anderson, Kimya, 1977, Françoise Barré-Sinoussi, Fizyoloji veya Tıp, 2008, Gunter Blobel, Tıp , 1999, Martin Chalfie, Kimya, 2008, Claude Cohen-Tannoudji, Kimya, 1997, Robert Curl, Kimya, 1996, Johann Deisenhofer, Kimya, 1988, ,Peter Diamond, Ekonomi, 2010, Gerhard Ertl, Kimya, 2007, Shelly Glashow, Kimya, 1979, David Gross, Kimya, 2004, Roald Hoffmann, Kimya, 1981, , Wolfgang Ketterle, Kimya, 2001, Klaus v. Klitzing, Kimya, 1985, Harold Kroto, Kimya, 1996, Yuan T. Lee, Kimya, 1986, Anthony J. Leggett, Kimya, 2007, Jean-Marie Lehn, Kimya, 1987, , John Mather, Kimya, 2006, James Mirrlees, Ekonomi, 1996, William D. Phillips, Kimya, 1997, John Polanyi, Kimya, 1986*, Sir Richard J. Roberts, Fizyoloji veya Tıp, 1993, , Thomas A. Steitz, Kimya, 2009, Thomas C. Südhof, Fizyoloji veya Tıp , 2013, ,John Sulston, Fizyoloji veya Tıp, 2002 , Jack W. Szostak, Fizyoloji veya Tıp, 2009, Torsten Wiesel, Fizyoloji veya Tıp, 1981, Oliver E. Williamson, Ekonomi, 2009.

AGOS ve Bianet

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
27.01.2016

Bu işler böyle yapılır. Önce "kahraman" Ayşe öğretmen, sonra bin bilmem kaç akademisyen (bazıları okumadan imzaladığını söylüyor ve bunlar akademisyen düşünün :) ) şimdi de nobelliler. Hükümetler gelip geçer ama bunların dili önce polisimize, şimdi de ordumuza kadar uzadı. Hükümet akademisyenlere yaptıklarında haklıdır. Hatta yetersiz bile kalıyor denebilir. Bilim adamı da olsa, nobel ödüllü de olsa ihtisas alanı dışında konuşuyor ise onun dediklerinin pek te bir geçerliliği yoktur. Hele ki, binlerce kilometre öteden konuşuyorsa. Kaldı ki, bu metinde söylendiği gibi bir hatırlatma değil iftira söz konusu...

27.01.2016

Yok yani ilk yıllarda yaşanan Rize, Dersim olayları, istiklal mahkemeleri tartışılabilir, askeri darbeler, JİTEM, faili meçhul cinayetler, D.Bakır cezaevinde yaşananlar tartışılabilir, sorgulanabilir. Şu an yapılan operasyonlar da pek tabi incelenip sorgulanabilir. Ama kardeşim PKKnın hiç suçu yokmuş gibi davranırsan da kusura bakma, bizimle değilsin !

27.01.2016

özünde savaş tohumları olan saçma sapan bir ödülün barışı sahiplenmesi tam komedi :) evet gülerken gözlerinden yaş gelen oy bana ait

27.01.2016

Size ne oluyor amk

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ