Nobel Ekonomi Ödülünü Alan Claudia Goldin'in Ödüllü Çalışması Eşitsizliği Gözler Önüne Serdi

Nobel Ödülleri açıklandı ve 2023 yılında ekonomi dalında ödüle Harvard Üniversitesi'nden Claudia Goldin layık görüldü. Goldin'in çalışması kadın-erkek ücret eşitsizliğine dayanıyordu.

Claudia Dale Goldin, Harvard Üniversitesi'nde Henry Lee Ekonomi Profesörü olan Amerikalı bir ekonomi tarihçisi ve çalışma ekonomisti olurken, 2023 yılında ekonomi alanında Nobel Ödülü'ne "kadınların işgücü piyasasındaki durumuna" yönelik çalışmasıyla layık görüldü.

Ödülün detayları burada.

2023 Nobel Ekonomi Ödülü'nün Sahibi Belli Oldu

2023 Nobel Ekonomi Bilimleri Ödülü Sahibi Claudia Goldin, kadınların işgücü piyasasına katılımının 200 yıllık bir dönemde artış eğilimi göstermediğini, bunun yerine U şeklinde bir eğri oluşturduğunu gösterdi.

19. yüzyılın başlarında tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişle birlikte evli kadınların katılımının azaldığını, ancak 20. yüzyılın başlarında hizmet sektörünün büyümesiyle kadınların işgücüne katılımının arttığını gösterdi.

Goldin, bu modeli, yapısal değişim ve kadınların ev ve aile sorumluluklarına ilişkin gelişen sosyal normların bir sonucu olarak açıkladı.

"Kadınlar neden hala erkeklerden daha az kazanıyor?"

2023 ekonomi bilimleri ödüllü Claudia Goldin, Harvard Magazine'de, çalışan annelerin erkeklere göre hâlâ daha az kazanmasının ve kariyerlerinde daha az ilerlemesinin nedenini paylaşıyor.

Kadınların daha az kazanmasının nedeni: Zaman.

Ayrımcılık karşıtı yasalara ve yöneticilere rağmen, bazı meslekle, çalışanlarına uzun çalışma saatleri ve hafta sonları için orantısız bir şekilde daha fazla ödeme yapıyor ve aile bakımı için bu zamana ihtiyaç duyan kadınları hesaba katmıyor.

Goldin, ayrıca pandeminin esnek çalışma politikalarının, cinsiyetler arasındaki kazanç farkının kapatılmasına nasıl yardımcı olabileceğini açıklıyor.

Goldin'in ödülüne yapılan yorumlar da ilgi çekiyor: "'Tarihte kadınların işi yoktu' Nobel ödülü yanıldığınızı söylüyor o yüzden çenenizi kapayın pislikler!"

Ekonomi eğitiminde kadının yerine,

Kadının yerinin nelerle değiştiğine,

Toplumsal riyalara dair de dilekler dikkat çekiyor.

Türkiye'de de benzer grafikler görülürken,

Kadının ilk çocuktan itibaren iş hayatındaki yerini gösteren grafik ise en çarpıcı kısım oluyor.

Kadın-erkek eşitsizliğinin tüm dünyada var olması tabi ki rahatlatıcı olmuyor. Sizin iş hayatında cinsiyet eşitsizliğine yorumunuz nedir?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Ekonomi ile Doğurganlık Arasında İlişki Var mı? Türkiye'de Yaşlanan Nüfus Alarm Veriyor
Yatırımcı Sayısı Artıyor, Gençler Borsa'ya Koşuyor: 30 Yaş Altı Hisse Yatırımcısı Halka Arzlarla mı Geliyor?
Timothy Ash'in TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan İçin Kullandığı İfade Tepki Çekti

Popüler İçerikler

Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Onedio Anketine Göre 2024 Yılının En İtici 5 Ünlüsü!
ODTÜ Profesörünün Eğitim Geçmişi Görenleri Kendine Hayran Bıraktı
YORUMLAR
14.10.2023

Çocuğuna bir yabancı bakıyor ve kazandığı paranın önemli bir kısmını bakıcıya veriyorsa kadının çalışması toplumsal açıdan karlı değil

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ