Nissan'ın Eski CEO'sunun Film Gibi Kaçışı: İstanbul'da 4'ü Pilot 5 Kişi Tutuklandı

Japonya'da ev hapsinde tutulan Nisssan'ın eski CEO'su Carlos Ghosn'un İstanbul üzerinden Lübnan'a kaçışıyla ilgili gözaltına alınanların 2'si savcılık tarafından serbest bırakılırken, 5'i sevk edildikleri mahkemece tutuklandı. Başsavcılık CEO'nun kullandığı 2 uçağa el koyma kararı verildiğini açıkladı.

Japonya'da ev hapsinde tutulan Nisssan'ın eski CEO'su Carlos Ghosn'un, Osaka'dan yasa dışı yollarla Atatürk Havalimanına gelerek buradan Lübnan'ın başkenti Beyrut'a kaçtığı iddiası üzerine yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Nissan'ın Eski CEO’sunun Türkiye Üzerinden Lübnan’a Kaçtığı İddialarıyla İlgili Soruşturma!

Özel bir hava yolu şirketinin 4 pilotu, 2 özel yer hizmetleri şirketi çalışanı ve özel bir kargo şirketinin operasyon müdürü olan şüpheliler, sağlık kontrollerinin ardından Bakırköy Adliyesi'ne sevk edildi.

4'ü pilot 5 şüpheli tutuklandı

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ayhan Memük, ifadelerini aldığı yer hizmetleri şirketinde çalışan F.K. ile İ.M.H'yi serbest bırakırken, gözaltına alınan 5 şüpheli tutuklandı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada suçta kullanılan 2 uçak ile ilgili el koyma kararı verildiği belirtildi. 

Ailesi ile tehdit edildiğini öne sürdü

Tutuklananlar arasında bulunan, kargo şirketi operasyon müdürü O.K. ifadesinde Beyrut'tan daha önce tanıdığı bir kişinin kendisini arayarak uluslararası önem arz eden bir iş olduğunu söylediğini ve bu konuda kendisinden yardım istediğini öne sürdü. 

O.K., yardım etmemesi durumunda da çocuğu ve eşine zarar vereceklerini söyleyip kendisini tehdit ettiğini iddia etti. 

Korktuğu için gerekli ayarlamaları yaptığını ifade eden O.K.'nin, havaalanına getirilen kişiyi jetten alıp diğer jete kendisinin götürdüğünü ve getirilen kişinin kim olduğunu bilmediğini ileri sürdüğü öğrenildi.

Osaka-İstanbul-Beyrut arasındaki 13 saatlik uçuşu 'hayalet yolcu' olarak gerçekleştirmiş. ✈️

DHA'nın verdiği bilgiye göre, Ghosn'u Osaka'dan alan jete, Michael Taylor ve Antonie Zayek adlı Amerikalılar yolcu olarak bindi. Carlos Ghosn da Amerikalılarla birlikte uçakta olmasına rağmen, yolcu listesinin yer aldığı manifestoya sadece 2 isim yazıldı. Pilotlar da manifestoyu imzalayıp, uçuşu gerçekleştirdi.

İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelindiğinde ise Ghosn, Beyrut'a götürülmek üzere bir hangarda bekleyen diğer jete bindirildi. Bu kez de devreye özel bir kargo şirketinde yönetici olan O.K. girdi. O.K. jette seyahat edecek kişi olarak kendi adını beyan etti. Tek yolcu olarak adı manifestoya yazıldı. Pilotlar, uçakta Carlos Ghosn bulunmasına rağmen tek adın yazılı olduğu manifestoyu imzalayıp, jeti havalandırdı. O.K. eski CEO ile Beyrut'a gitti. Aynı jetle de geri döndü.

Tüm bunlar yaşanılırken de 2 Amerikalı, İstanbul'dan tarifeli seferle ülkelerine gitti.

'Dikkat çekmemek için uçak değiştirilmiş'

Japonya’nın Osaka kentinden havalanan TC-TSR kuyruk tescilli 11 bin kilometre menzile sahip Bombardier Global Exspress 6000 model iş jeti, 8 bin 800 kilometre uzaklıktaki Beyrut’a menzili yetmesine rağmen, İstanbul Atatürk Havalimanı’na indi. 

30 Aralık sabahı TC-RZA tescilli Bombardier Challenger 300 tipi iş jeti ise 06.00 sıralarında Atatürk Havalimanı'ndan Beyrut'a gitmek üzere havalandı. 

Osaka’dan Beyrut’a yakıt ikmali yapmadan uçabilen iş jetinin dikkat çekmemek amacıyla kullanılmadığı, bu nedenle uçak ve destinasyon değiştirildiği düşünülüyor.

Eski CEO neyle suçlanıyordu? Neden kaçtı?

Yıllarca otomotiv dünyasının en önemli pozisyonlarından birindeydi. Nissan'ın eski CEO'su Carlos Ghosn, şimdi Interpolden çıkarılan kırmızı bültenle aranıyor.

Renault-Nissan-Mitsubishi ortaklığı eski yönetim kurulu başkanı Ghosn, aldığı maaşı bilerek düşük göstermek ve kazancına daha fazla ekleme yapmakla suçlanıyordu. Carlos Ghosn, 2011'den itibaren 5 yıl boyunca maaşını toplam 5 milyar YEN yaklaşık 254 milyon lira düşük gösterdiği iddia edildi. Japonya yasalarını çiğnediği şüphesiyle Kasım 2018'de tutuklandı.

Nissan'ı iflastan kurtaran isimdi

20 yıl boyunca Nissan'a üst yöneticilik yapan Ghosn, 1990'larda aldığı kararlarla Nissan'ı iflastan kurtaran isim olarak biliniyordu. Ünlü CEO, Japonya'nın başkenti Tokyo’da üç buçuk aylık tutuklu olduğu cezaevinden 9 milyon dolar kefalet ödeyerek tahliye oldu.

Ghosn’un tahliyesinden kısa bir süre sonra 2004-2015 yılları arasında Stanford’da okuyan 4 çocuğunun okul harçlarının da şirket tarafından ödendiği ortaya çıktı.

Nissan'ın eski başkanı Carlos Ghosn, maddi usulsüzlük yapmak suçlamalarıyla hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Japonya’da ev hapsinde tutuluyordu. Ve seyahat yasağı bulunuyordu.

Brezilya doğumlu 64 yaşındaki Ghosn, Brezilya, Fransa ve Lübnan pasaportlarına sahip. Lübnan asıllı Brezilyalı-Fransız iş adamı, Japonya'dan Lübnan’ın başkenti Beyrut’a kaçtı. Ghosn’un Lübnan’a Fransız pasaportu kullanarak giriş yaptığı belirtiliyor.

Ghson'un kişisel servetinin 120 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Popüler İçerikler

Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
04.01.2020

tam dunya vatandasligi. lubnan asilli, brezilya dogumlu, fransa vatandasi, japon sirketini yonetiyor.

04.01.2020

Uçaktaki konuşma - ceo, kaptan beni adaletin olmadığı yada uygulanmadığı bir yere götür. - pilot, ilk durak Türkiye, oradan da ver elini Lübnan

Pasif Kullanıcı
04.01.2020

Bunun diger versiyonu AKP yandaslari, ama bizde tutuklanmiyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ