Nisan Doğan Yazio: Sedat Peker'e Erişim Engeli Getirilebilir mi? Hukuk Nedio?

Pazar sabahları erken kalkarak Sedat Peker yine ne dedi, kimleri neyi ifşa etti sorusu hayatımızda yerini aldı.

Bazılarımız erkenden uyanıp videolarını izlerken bazılarımızda en önemli gelişmeler Twitter’da trend topic olur zaten deyip olayları buradan takip ediyoruz.

Sedat Peker sadece YouTube’a video yüklemiyor. Arada da kendi deyimiyle aperatif niyetine Twitter’da açıklama ve iddialarda bulunuyor. Facetime videoları yayınlayarak ilgili ve merakı üzerinde tutmaya devam ediyor. Her ne kadar hiçbir savcı tarafından bir soruşturma açılmasa, bir iddianame düzenlenmese de Sedat Peker’in iddiaları yenilir yutulur değil. İddiaların aktörleri de siyasi figürler, iş adamları, gazeteciler, devlet bankaları olunca mesele de sadece çıkar çatışmasına düşen tarafları değil hepimizi ilgilendiriyor.

Sedat Peker’ in iddia ve ifşaları her geçen gün dozunu arttırıyor. Kendince oluşturduğu yükselen bir heyecan grafiği var. Tam da peak yapacak noktaya gelmişken önce tutuklandı haberleri çıktı sonra asıl beklenen video yerine farklı bir içerik yayınladı. Şimdi ise sosyal medya hesaplarına ve YouTube kanalına erişim engeli getirilmesi gündemde.

Bu arada Sedat Peker’ in mesleğini “Billing Coordinator” olarak adlandırdığı bir LinkedIn hesabı olduğunu da belirtelim.

Peki Gerçekten Sedat Peker’in Hesaplarına Erişim Engeli Getirilmesi Mümkün mü?

5651 sayılı Kanun kapsamında “Milli Güvenlik ve Kamu Düzeninin Korunması Gerekçesi” ile Sedat Peker’ in sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirilmesi için mahkemeden karar alındı.  Ancak henüz karar sosyal medya yönetimleri tarafından uygulanmadı. Her ne kadar erişim engeli kararı gelse de bu kararı uygulayacak olanlar Twitter, Instagram ve YouTube’un bizzat kendileri.

Sosyal Medya Yasası olarak bilinen yasa gereği bu platformlar Türkiye’ de temsilcilik açma sözü verdi. Ancak uygulamada henüz Youtube ve Tiktok, Twitter dışında temsilcilik açan yok.

Her ne kadar bu talep gelse de bu platformlar kendi süzgecinden geçiriyor durumu. “İfade Özgürlüğü” kavramı ülkemizde yorumlandığından daha geniş değerlendiriyor. Daha önce de Türkiye’de birçok erişim engeli talepli mahkeme kararı ile kapısı açındı Twitter’ın. Ancak Twitter doğrudan bu kararları doğrudan uygulamayarak kendi süzgecinden geçirerek uygulamayı reddetti.

5651 Sayılı Yasa da Ne?

Kısa adı “5651 Sayılı Kanun” olarak bilinen uzun adıyla “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” internet ortamındaki içeriklerin yayından kaldırılmasına ilişkin düzenlemeler içermektedir.

İntihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama suçları, Atatürk aleyhine suçların oluştuğuna dair yeterli şüphenin bulunması halinde erişim engellenmesine karar verilebilir.

Kişilik haklarının ihlali veya özel hayatın gizliliğini ihlal nedeni ile de erişim engelleme kararları da çıkabilmekte. 5651 sayılı yasada 31 Temmuz 2020 tarihine değişiklik yapılarak “sosyal ağ sağlayıcısı” olarak adlandırdığı Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformlarına yönelik düzenlemeler getirildi.

Türkiye’de günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılara Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu getirildi. Bu zorunlulukla birlikte “kendisine bildirilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararlarının uygulanacağı” ve bu yükümlülüğü yerine getirmezse milyonluk idari para cezası uygulanacağı düzenlendi. 24 saat içinde kararın uygulanmaması halinde ise doğan zararlardan sorumludur denildi.

Ya ifade özgürlüğü? Wikipedia?

Wikipedia’nın 2,5 sene erişime engellendiği dönemde büyüyen bir nesil olarak erişim engelinin olması ve bunun yapılabilirliği bize uzak bir kavram değil. Tıpkı Wikipedia’da olduğu gibi burada da Twitter ve YouTube’a tamamen erişim engellenebilir. Ancak yalnızca Sedat Peker’in hesabı  sadece platformların kendileri tarafından engellenebilir.

Karara platformlar uymazsa ne olacak?

Erişim engelleme kararlarının platformlar tarafından yasal olarak uygulanması gerekiyor. Uygulanmaması halinde yukarıdaki kanuni gerekçelerle idari para cezaları uygulanabilir. 

Twitter ve YouTube Wikipedia’nın Kaderini Paylaşır mı?

Platformların nasıl ilerleyeceğini, karara uymamaları halinde otoritelerin nasıl bir yol izleyeceğini ilerleyen günlerde göreceğiz. Şu an görünen o ki Twitter haylaz bir çocuk olmaya devam edecek. Otoritelerin bu tavır karşısında Twitter, YouTube gibi platformlara erişimi toptan kesmesi de hala masada bir seçenek. Gündemi yoğun ülkemize her hafta yeni başlıklar ekleyen ve gerekirse dumanla paylaşımlar yapacağım diyerek kendisini Psikiyatri Profesörü ilan eden Sedat Peker’ in hesapları kapatılır ve ifade özgürlüğünü bu kadar önemseyen platformlar bu karara uyarsa geriye tartışacak ne kalacak?

Facebook

Twitter

Instagram

Linkedln

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi