Niğde'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Niğde'de Ne Yenir?

Niğde, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir.  Kuzeybatısında Aksaray, kuzeyinde Nevşehir, kuzeydoğusunda Kayseri, batı ve güneybatısında Konya, güneyinde ise Mersin ve Adana illeri bulunur. Kapadokya Bölgesi'nde yer alan Niğde Bolkar Dağları ile Mersin ilinden ayrılırken, Aladağlar ile de Adana'dan ayrılır. Ayrıca Niğde'nin bazı ilçeleri de Akdeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Birçok medeniyeti içerisinde barındıran şehir, 10 bin yıllık zengin bir tarihe sahiptir. Peki, Niğde'de gezilecek yerler nerelerdir? Niğde'de ne yenir? İşte detaylar...

Niğde'nin tarihi geçmişi, M.Ö 600'lü yıllara dayanır. Şehrin eski adı ise Nahita ya da Nakita olarak bilinmektedir. 14.yy eserlerinde Nikde olarak geçmiş, Cumhuriyet ile birlikte Niğde adına dönüşmüştür. Hititlere, Asurlara, Friglere, Medlere, Perslere, Romalılara, Bizanslılara ve Osmanlı İmparatorluğu'na ev sahipliği yapmıştır. Hitit ve Asur dönemlerine ait yazılı belgelere göre M.Ö 1800'den itibaren bölgeye Hititlerin hakim olduğu belirlenmiştir. Niğde'nin antik tarihine dair bilgiler ise Paleolitik Çağ'dan günümüze kadar gelen Bahçeli Köşk Höyüğü, Altunhisar Pınarbaşı Höyüğü, Divaralı Höyüğü kazılarından ulaşılmıştır. Pek çok tarihe döneme tanıklık eden Niğde'nin gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Niğde'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?

  • Niğde Kalesi: Alaaddin Tepesinde yer alan kalenin etrafı üç tane surla çevrilidir. Yapıldığı tarih kesin olarak bilinmemektedir. Ancak kalede Bizans ve Arap dönemlerine ait kalıntılar bulunur.

  • Niğde Müzesi: Bu müzenin içerisinde Neolitik Çağ'a, Eski Tunç Çağı'na, Hitit dönemine, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Ayrıca Nahit Krallığı'na ait ünlü Hitit Fırtınası Tanrısı eserler arasında yer almaktadır.

  • Köşk Höyük: Neolitik dönemden kalma yerleşim yeridir. Ayrıca Roma döneminden kalma bir havuz ve bir kaynak yer almaktadır. Kilden yapılmış birçok tanrıça heykeli ve seramikler bu bölgeden çıkarılmıştır.

  • Roma Havuzu: Bu yer, Kleopatra'nın süt banyosu yaptığı yer olarak da bilinmektedir. Roma döneminin işçiliğinin en iyi yansıtıldığı yerlerden biri olan Roma Havuzu, M.S 2 veya M.S 3.yy'da inşa edildiği düşünülmektedir.

  • Çinili Göl: Niğde'nin doğal güzelliklerinden olan Çinili Göl, halk arasında Dipsiz Göl olarak da bilinir. Aynı zamanda Toros kurbağalarının yaşam alanıdır. Kamp ve trekking yapmak isteyenlerin oldukça sık tercih ettiği yerler arasındadır.

Niğde'de Ne Yenir?

  • Ayva Boranası: Niğde yöresine ait yemeklerden biri olan ayva boranası, oldukça sevilen lezzetlerden biridir. İçerisinde ise ayva, pekmez, kuzu eti, soğan ve çeşitli baharatlar bulunur.

  • Mazaklı Köftesi: Bu köftenin içerisine diğerlerinden farklı olarak bulgur koyulur. Ayrıca tercihe göre de nohut veya önceden pişirilmiş ette koyulabilmektedir.

  • Niğde Tava: Sadece Niğde'de değil, çevre illerde de çok sık yapılan bir yemektir. Koyun kaburgasından elde edilen kuşbaşı etler, soğan ve domates ile toprak güveçte yapılır.

  • Söğürme: Ramazan aylarının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan söğürme, odun ateşinde yapılır. Kuzu butlarından çıkarılan külbastılar tuzlanıp biberlerle birlikte pişirilir. 

  • Pirinçli Elma Dolması: Niğde mutfağında meyveler yemeklerde oldukça sık kullanılır. Elmaların içi kıymadan yapılan harc ile doldurulur. Ardından tencerede pişirilir.

  • Sarım Burma: Kıvırma börek olarak da bilinen sarım burma, Niğde'nin vazgeçilmez hamur işlerinden biridir. İçerisine ceviz, üzerine ise şerbet döküldükten sonra servis edilir.

Popüler İçerikler

Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı