HABERLER Gündem
İzmir Liman İşletmesi Müdürlüğü’ne yönelik düzenlenen ve ‘İmbat’ adı verilen operasyonun, 2010 yılının Ağustos ayında valiliğe gelen bir ihbar mektubuyla başladığı ortaya çıktı.
Taraf gazetesinde dün yayımlanan ‘İmbat’ı başlatan Ahtapot’ başlıklı habere göre, ihbar mektubunu ihaleleri kaybeden H.D. adlı bir firma sahibi yazdı. H.D., mektubunda 1997-2004 arasında kendi firmasının kazandığı ihaleleri son yıllarda ağırlıklı olarak ‘Ahtapot’ isimli şirketin kazandığını anlattı. İhaleleleri kaybetmesinin sebebi olarak ‘adres yanlış yazılmış’ gibi basit gerekçeler gösterildiğini ifade etti.
Liman ihalelerindeki rüşvet ve yolsuzluk iddialarını kapsayan operasyonu, tüm evraklarını teslim etmesine rağmen ihaleleri kazanamayan bir firma sahibinin yaptığı ihbar başlattı. Limanların hizmet ihalelerini yıllardır kazanan işadamları arasında yer alan H.D., 2010 yazından itibaren ihaleleri Ahtapot isimli firmaya kaptırmaya başladı. Bunun üzerine, İzmir Valiliği’ne giden H.D. isimli işadamı, yazılı ve sözlü olarak liman ihalelerinde dönen dolapları en ince ayrıntısına kadar anlattı. İşadamı H.D., yaklaşık 10 yıldır gemilerle limana gelen malların yükleme ve boşaltma hizmetini verdiğini, bu amaçla makine ithal edip İzmir Limanı’na kurduğunu, limanda kurulan rüşvet çarkı sebebiyle yönetimin istemediği firmaların değişik mazeretlerle elendiği ve ihaleyi kazanacak firmaların isteklerine göre özel şartname hazırlandığını iddia etti.
İhbarcı işadamı, son yıllarda bu ihaleleri ağırlıklı olarak Ahtapot isimli firmanın kazandığını öne sürdü. Mektupta, ihaleleri kaybetmesi üzerine TCDD’nin liman işletmesi yetkilileri ile görüştüğünü ifade eden işadamı, yetkililerin her ihale sonrasında farklı gerekçeler ortaya attığını kaydetti. H.D., bir ihaleden adresini yanlış yazdığı için bir başka ihaleden de, dosyanın üzerine ‘İzmir Limanı’ yazmadığı için elendiğini kaydetti. H.D., ihbar mektubunda ihalelerle ilgili ilginç ayrıntılar da anlattı. İzmir Limanı için yapılan bir ihalede, kazanan firmadan çift teklif alındığını öne sürdü. Teklif alma işlemi 15.00 itibarıyla tamamlanırken, ihaleyi kazanan firmadan 16.30’da yeni teklif alındı ve ihaleyi bu firma kazandı. Diğer firmaların teklifleri ise ismin yanlış yazılması, dosyanın eksik olması gibi gerekçelerle elendi. İhbarcı H.D. şikâyetlerini önce İzmir Valiliği’ne yaptı. Valilik, ihbar mektubunu İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdi. Emniyet müdürlüğü de, 2011 başında H.D. isimli işadamının ifadesini alarak, suçladığı kişiler hakkında teknik takip başlattı.
YILDIRIM’IN BACANAĞI BÖYLE SERBEST KALDI
İzmir’deki rüşvet operasyonunun mahkeme sürecinde ilginç bir olay yaşandı. Önceki gün adliyeye sevk edilen 14 zanlı, nöbetçi 7. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı. Önceki gün teslim olan eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın bacanağı C.H. ise operasyonun ardından sorumlu şube müdürlerinin tamamının görevden alındığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü binasından saat 19.00 sularında çıkarıldı. Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sisteminin kapanmasının ardından 19.30 sularında İzmir Adliyesi’ne götürüldü. C.H., 14 kişi hakkında tutuklama kararı veren 7. Sulh Ceza Mahkemesi yerine, başka bir nöbetçi mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme, C.H.’yi, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı.