Nevraljiye Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Günümüzde yaygın bir sağlık problemi olan nevralji, her yaş insanda ortaya çıkabilir. Ancak yaşlı kişilerde nevralji oluşumu daha sık gözlemlenmektedir. Yapılan araştırmalarda erkeklere nazaran kadınlarda nevralji ağrılarının daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Nevralji bir sinir hastalığıdır. Genellikle yüz bölgesinde ya da baş bölgesinde ani ve şiddetli başlayan, daha sonra ise aniden duran ağrılar ile karakterize edilir.  Bu ağrılar birkaç saniye sürebileceği gibi uzun saatler boyunca da devam edebilir. Kişi bu durumda günlük aktivitelerini yapamayacak duruma kadar gelebilir. Peki, nevraljiye hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

Nevralji rahatsızlığının pek çok çeşidi bulunur. Bunlardan en sık görüleni ise Trigeminal Nevraljidir. Kafa sinirinin beşincisi olan Trigeminal siniri, yüzün duyu ile ilgili sinirlerini ve çiğneme kaslarının çalışmasında görevlidir. Bu sinirin 3 alt dalı bulunur. Bunlardan ilki alın, kaş ve gözün üstüdür. İkincisi ise üst dudak kenarından yanak bölgesine kadar olan yerdir. Üçüncüsü ise alt dudak kenarından başlayarak çeneye kadar olan bölgede çalışır. Yüzün bir yarımında ani, şimşek çakar tarzda oluşan ağrılara trigeminal nevralji denilmektedir. Bazı durumlarda ise yüzün iki tarafında da görülebilir. Bu hastalarda yemek yerken, traş olurken, bir şey içerken, diş fırçalarken, konuşurken bile ağrı oluşabilir. Nevralji hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Nevralji Hakkında

Nevraljiye sebep olan durum halen daha kesin olarak bilinmemektedir. Sinirlerde hasarlanma sonucunda ya da sinirlerin üzerine oluşan baskıya bağlı olarak nevralji oluşabilmektedir. Önceden geçirilmiş enfeksiyonlar da sinirleri etkiler. Nevraljinin bir çeşidi olan postherpetik, su çiçeği virüsünden kaynaklanmaktadır. 

Çocuklarda ve gençlerde daha sık görülen akut disemmine ensefalomiyelit türü hastalıkları, sinirlerin etrafında bulunan myelin kılıfının kaybolmasına sebep olur. Eğer bu koruyucu kılıf ortadan kalkarsa nevralji daha sık yaşanır. Toplumda birçok kişide bulunan şeker hastalığı da nevralji oluşumunu tetikler. Yüksek kan şekeri sadece kılcal damarlara değil, sinirlere ciddi hasarlar verir.

Nevraljinin belirtileri türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Genellikle ağrı, batma ve yanma hissi görülür. Ayrıca sadece yüzde değil, vücudun farklı yerlerinde bu belirtiler ortaya çıkabilir.

Nevraljiye Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Nevralji belirtileri gösteren kişilerin, sağlık kuruluşlarının nöroloji bölümlerine gitmeleri gerekir. Eğer doktor gerek görürse kulak burun boğaza ya da diş hekimine yönlendirilebilir. Bazı durumlarda iyi ya da kötü huylu tümörlerin varlığı ile bu hastalık karıştırılır. Bundan dolayı hastalığın teşhisi için MR çekimi yapılır. Nevralji tanısı koyulduktan sonra tedavi için ilk önce ilaç tedavisi uygulanır. Özellikle epilepsi ilaçları önerilmektedir. Bu tedavilerin yetersiz geldiği durumlarda ise beyindeki sinirlere cerrahi yöntem uygulanır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

İnsanı İntihara Sürükleyecek Kadar Şiddetli Ağrılara Sebep Olan Hastalık: Trigeminal Nevralji
Baş Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor