Netanyahu'nun Sözleri İstanbul'da Alarm Seviyesini Yükseltti! Siloam Yazıtı MİT'in Kontrolünde

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Siloam Yazıtı ile ilgili söyledikleri gündem oldu. Anıtı almak için zamanında büyük uğraş verdiğini itiraf eden Netanyahu'nun bu sözlerinin ardından gazeteci Barış Terkoğlu, Cumhuriyet gazetesinde bir yazı kaleme aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynakları ile irtibata geçen Terkoğlu, Siloam Yazıtı'nın MİT tarafından korunduğunu ve Netanyahu'nun sözlerinin ardından güvenlik seviyesinin artırılacağını yazdı. 

Kaynak

Netanyahu, zamanında Türkiye'de bulunan Siloam Yazıtı'nı almak için uğraş verdiğini itiraf etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Osmanlı Devleti döneminde Kudüs’te bulunan ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Siloam (Silvan) Yazıtı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Netanyahu, geçmişte Siloam Yazıtı’nı almak için büyük uğraş verdiğini ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İBB Başkanı olduğu dönemde gerçekleşmediğini dile getirdi. 

Netanyahu, 1998 yılında eski başbakan Mesut Yılmaz’dan anıtı istediğini ve “Müzelerimizde binlerce Osmanlı eseri var. İstediğin birini seç, Silvan Yazıtı ile değiştirelim” teklifinde bulunduğunu açıkladı.

Siloam Yazıtı MİT tarafından korunuyor. Tarihi eserin koruma seviyesi artırılacak.

Gazeteci Barış Terkoğlu, Netanyahu'nun Siloam Yazıtı ile ilgili söylediklerinin ardından İstanbul Arkeoloji Müzesi ile irtibata geçti. 

İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Siloam Yazıtı’nın bulunduğu odanın kapısında “Girilmez” yazısı yazıyor. Müze yönetimi yazıtın sergilendiği binanın 3 yıldır restorasyonda olduğunu ve bu nedenle kapalı olduğunu dile getirdi. 

Kültür Bakanlığı’nı arayan Terkoğlu, yazıtın sağlıklı şekilde korunduğu bilgisini aldı. Ancak konunun hassasiyeti nedeniyle eserin son durumunun görüntüsü paylaşılmadı. 

Öte yandan Barış Terkoğlu, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarını arayarak Siloam Yazıtı’nın güvenlik boyutunu sordu. 

Terkoğlu yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Eserin, Kültür Bakanlığı’nın yanı sıra, MİT tarafından da uluslararası seviyede korunduğu bilgisini verdiler. Netanyahu’nun açıklaması sonrası, koruma seviyesinin artırılacağını da konuşmamızdan öğrendim.”

Siloam Yazıtı (Silvan) Nedir?

Siloam Yazıtı (Şiloah veya Silvan Yazıtı) 1880 yılında Doğu Kudüs’teki Siloam Tüneli’nde bulundu. Ardından İstanbul’a getirilen Siloam Yazıtı, Yehuda Krallığı döneminin inşaat mühendisliğine dair önemli bilgiler veriyor. Yazıt, Yahuda Kralı Hezekiya’nın hüküm sürdüğü MÖ 8. Yüzyıla tarihlenen bir taş yazıt. Eser, Paleo-İbranice yazı tarzı ile yazıldı. Eski İsrail ve Yahuda'dan bilinen, kamuya ait bir inşaat çalışması için yazılan tek antik yazıt olma özelliği taşıyor. 

Yazıt İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Siloam Yazıtında (Silvan Yazıtı) ne yazıyor?

'... Ve kazıcılar birbirlerine doğru ilerlediler. Kazma darbelerinin sesi geldiği zaman, bir adam seslendi ve [öbür taraftaki] adam cevap verdi. Ve onlar [toprağı] kazdılar ve su akmaya başladı...'

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Japonya Prensesi Akiko Mikasa’nın Türk Bayraklı Ojeleri Gündem Oldu
Apple iOS 26 Güncellemesinde Şarj ve Isınma Şikayetleri Artınca Apple’dan Açıklama Geldi
Dünyanın En Uzun Uçak Yolculuğu Başladı! Tam 29 Saat Sürüyor, Mola Veriyor
İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

Avrupa'nın En Büyük "Fiyaskosu": 1 Milyar Euroluk Dev Havalimanı Çürümeye Terk Edildi
Doğar Doğmaz Yaşadıkları Travmaları Anlatarak Hafiften Gülümseten Kişiler
Fenerbahçe-Galatasaray Maç Skoru Ne Olur? Yapay Zeka Yanıtladı
YORUMLAR
18.09.2025

Girilmez yazmışlar büyük güvenlik önlemi bu değildir umarım…

18.09.2025

kahvaltımı püskürttüm.

18.09.2025

kozmik odaya giren fetö artıklarını gördük biz oraya da girerler mit kim ? sözde darbenin veya karakol baskinlarini haber alamayan istihbarat teşkilatı deilmiydi

18.09.2025

Erdoğan İBB başkanı iken gerçekleşmedi demek ne ...Yani o mu engel oldu yetkisi neydi ki nasıl engel oldu ben Netenyahu nun yerinde olsam 30 milyon avro teklif ederim kendisine bak nasıl veriyor

18.09.2025

Yahu danışıklı dövüş, dönya liğderimizin yine bir şekilde göstermesi lazım oy oranı yükseltmek için

TÜM YORUMLARI OKU (34)