Nesrin Küçük Yazio: Coincoine

Bu bitcoini bulanların soyu da Lidyalılar’a dayanıyor olabilir mi? Devir değiştikçe “satın alma” yöntemi de evrilsin diye türlü taklalar atan insanoğlu elle tutamadığı (keşke tutabilse), ağırlığını hissedemediği, kokusuz, renksiz, tatsız ama kimi zaman da ciddi karlı bir ticaret yöntemi daha keşfetti. Bitcoin…

Birkaç ay evvel 13 yaşında alnında sivilce, ağzında diş teli, bilgisayar başında PUBG oynayan bir kızan, arkadaşıyla birlikte güçlerini birleştirdi, 100 lira harçlıkla “aa bu neymiş ya? İyi bi’ şeydir belki kanka gel alalım biraz ne kaybederiz ki?” deyip 150 bin Lira değer kazandıran bir yatırım yapmış oldu.

Ardından içimizden birileri “yerli malı yurdun malı, herkes bunu kullanmalı” dedi ve ülkemizin kelli felli akademisyenlerini bile kullandı, dolandırdı kaçtı. BitTosun olarak dimağlarımızda yer edindi maşallah. Tüm mağdurlar geri döner de insafa gelir mi diye beklerken, adamın kendi ailesini içeri aldılar. 

Elon Musk sağ olsun, içinden geldikçe dalga dalga dalgalandırıyor piyasayı ama züğürdün de beli kırıldı umut etmekten.  Bizden daha iyi yatırımlar yapmış parasını bilmem kaça katlamış olan veletlere de inceden bir kıl olmuyor değiliz hani.

Fark ettiniz mi şu ara İstanbul Kurtköy arası üst geçitlerin reklam panolarında ‘’CAİZ COİN’’ diye bir reklam var. Şaka değil, gerçek.

İslami koşullarda hiçbir tüyü bitmemiş yetimin hakkına girilmeden, faize harama bulaşmadan günah işlemeden alabileceğiniz coinler de var yani. 

Bu haylaz coin yalnızca kafa ve ceplerimize değil, aynı zamanda dilimizde, terminolojimize kadar sirayet etmeye başladı. Bir takım zümre, hitabetine aksesuar olarak da kullanıyor artık.

“Günaydın Kuzucoin” , “Nasılsın tatlıcoinim?”, “Sen benim en kıymetlicoinimsin” vb. gibi örneklerin çoğaldığını görmekteyiz. Konuyla ilgili bu gidişattan rahatsız olan bir kesim de  var tabii lakin değişim&dönüşüm&gelişim üçlemesi sadece bulunduğu alanı etkilemiyor o da kabul edilmesi gereken bir başka gerçek.

Şeyma Subaşı adına da coin çıkacak diyorlar. Muhteşem satmış bir kitabın ardından başarıdan başarıya koştuğu için olsa gerek, adına çıkan coinin 0.0001 kuruş bile düşüşe geçme olasılığı oldukça tuhaf geliyor insana ve direkt yatırım yapma dürtüsü uyandırıyor öyle değil mi?

Bu kadar çok yönlü bir yatırım olgusunu yalnızca bu taraflardan ele almak, doğru olmaz elbette.

Her şeyden evvel coin, altın gibi, kömür gibi değerli madenler statüsünde belli ki.

Coin madenciliği diye bir şey var biliyorsunuz. Belli bir sayıda  umpalumpa dijital ortamda o coine ait verileri bir madenci gibi pıt pıt kazmaya başlıyor ve madenin derinlerine indikçe coin daha da değerleniyor gibi düşünelim. Ama işin bir de arkeolojik boyutu var arkadaşlar. Sağ olsun bizden yüzbinlerce yıl evvel yaşamış, aynı yeryüzünü paylaştığımız uygarlıklar bize kazıp çıkartacak elle tutulur gözle görülür gömüler bırakmışlar. Hepsine Allah rahmet eylesin. İşin antropolojik boyutu hariç, define avcılığı peşinde koşmakta olan bazı insanlar da var.

Bundan yüzbinlerce yıl sonra yapılan kazılarda bu konuda bizimle ilgili ne bulacak gelecek nesil? USB mi çakılacak mezarlara? Bu dijital paralar nasıl evrilecek, evrilecek mi? Değeri ne olacak? Şimdi 100 liralık bir bitcoin alsam torunum torunlarına yüklü bir miras bırakabilecek miyim mesela? Hayrıma üç Kulhu bir Elham okuyabilecekler mi bu sayede? 

Altının değeriyle ilgili milyonlarca atasözü var İyi bulduğumuz bir kalbi tanımlamak için bile “altın gibi bir kalbi var” deriz mesela. Bu bitcoinle ilgili ne gibi atasözleri türeyecek bu minvalde? Torun tombalak şöyle söyleyecek buyurun bakın birkaç örnekle özetleyelim:

Atasözlerini 'Bitcoin' ile Değiştir: Dijital Çağın Para Birimi Bitcoin'i Atasözlerinde Kullanarak Güldüren 14 Kişi

Nesrin KÜÇÜK

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi