Nesli Tükenme Tehlikesiyle Karşı Karşıya Olan Ağaç Faresine Koruma

onedio.com

Dünyada sadece 24 yerde yaşam alanı tespit edilen ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ağaç faresi 'yer yediuyurları' için tür koruma eylem planı hazırlandı.

Dünyada sadece 24 yerde yaşam alanı tespit edilen ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ağaç faresi 'yer yediuyurları' için tür koruma eylem planı hazırlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğünün çalışmayla hazırlanan planda, doğal yaşam alanlarını neredeyse kaybetmiş kemirgen türünün korumasına yönelik tedbirlerinin geliştirilmesi, türün bölge halkına tanıtılması ve üreme periyotlarının izlenmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında, ''yer yediuyurları'nın yaşam alanları, güncel dağılımı ve türe yönelik tehditler tespit edildi ayrıca bahar ve yaz ayları süresince gerçekleştirilen arazi çalışmalarıyla Edirne ve Tekirdağ'da da bireyler bulundu. Çalışılan arazilerde canlı yakalama tuzakları ve fotokapanlar kullanılarak türün doğal ortamlarında fotoğrafları çekildi ve davranışlarına yönelik bilgiler edinildi.

Arazi çalışmaları sonucu, 5'i yeni alan olmak üzere 7 yerde 10 'yer yediuyuru' gözlemlendi.

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç Dr. Beytullah Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koruma altında olan kemirici türün dünyadaki 24 yaşam alanından 11'inin Trakya bölgesinde olduğunu belirtti.

'Ağaçta yuva yapar, ağaçta uyurlar'

Özkan, 'yer yediuyurları'nın özellikle yaşlı ceviz, dut, badem ve ahlat ağaçlarına yuva yaptığını ve ağaçta uyuduklarını belirtti.

'Acilen türün korunması için önlem alınmalı'

Yaşadıkları alanlar insanlar tarafından yok edilen bu türün, yaşam alanlarının korunması için uzun süreli sürdürülebilir bilimsel çalışmalara olduğunu ifade eden Özkan, tür için yeni yaşam alanlarının araştırılması gerektiğini belirtti.

Türün korunması için vatandaşların da bilgilendirilmesi gerektiğini aktaran Özkan, şunları söyledi:

''Yerel halkı bilgilendirici ve eğitici faaliyetler yapılmalıdır. Elimizdeki bilgilerin vatandaşlar ile paylaşılması türün geleceği açısından çok önemlidir. Geri dönüşsüz tahribe uğramış, yaşam alanlarında sıkışan 'yer yediuyurları', bilinen uygun alanlara taşınabilir. Türün barınmasına ve üremesine destek olarak ağaç kutu yuvalar kullanılabilir.''

  • AA

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"