Bu sefer gerçekten boktan bir konuyla karşınızdayız. Sizlerle bugün Antik Roma'daki tuvalet problemini ve bu sorunu nasıl aşmaya çalıştıklarını işleyeceğiz. Kısacası 'nereye sıçıyorlardı?' sorusunun cevabını inceleyeceğiz. Haydi başlayalım.
Antik Romalıların mühendisliğe ve tekniğe katkılarını yadsımanın imkanı yok elbette ama halk sağlığı ve hijyen konusunda sınıfta kaldıklarını da kabul etmek lazım. Romalıların 'işlerini görürken' utangaç oldukları söylenemez. Bugün bizim kişisel olduğu konusunda hemfikir olduğumuz tuvalet konusu Romalılar için toplu bir eylemdi.
tarihle ilgili ilk kural baska devirde olan olaylari kendi devrinin sartlariyla, ahlak normlariyla sorgulamamaktir. tuvalet olayinin bu kadar ozel hale gelmesi son 1 yuzyilda gerceklesek bir hadisedir. gecmis zamanlarda evin disinda olan tuvaletlere ailecek bir arada girilip hacet giderilmesi normal karsilanan bir olaydi. yani bizim icin cok garip, hatta ahlaksizca gorulen tuvaleti birlikte yapma olayi eski devirde normal bir hadiseydi. ayrica romanin tuvalet adabini elstirmeden once romadan sonra bu tip toplu tuvaletlerin, kanalizasyon ve su sistemlerinin bir benzerinin 19.yy a kadar bir daha yapilamadiginida goz onunde bulundurmak gerekir. yakin zamana kadar avrupada buyuk saraylarda bile ayri bir tuvalet yoktu, ihtiyaclarini kovaya giderip, kovayi camdan asagiya sokaga bosaltirlardi. ayri bir kanalizasyon zaten yoktu, pislikler yagmurla sokaklardan akar giderdi. bugunki hindistandan cok farkli degildi yani. gunumuz hindistaninda hala nufusun 3de 2sinin bir tuvalete erisimi yok. ihtiyaclarini tarlalarda, deniz, nehir kenarlarinda gideriyorlar.
iyiki temiz bi milletiz aq
Sıçmanın parası ve vergisi günümüzde de var. Halka açık tuvaletler ve kirli su vergisi günümüz de sıçmanın karşılığında verilen bedellerdir.