Neredeyse Her Gün Kullandığımız Kesme Tahtaları Hakkında Temizliğinden Bakımına Bilmeniz Gereken Püf Noktalar

Mutfaktaki en büyük yardımcılarımızdan biri de hiç şüphesiz kesme tahtalarıdır. Tahta dediğimize bakmayın ahşap, plastik, mermer, polietilen gibi bir çok çeşidi mevcut. Doğru kullanılmayan ve temizlenmeyen kesme tahtaları gıda zehirlenmesine kadar ciddi zararlar verebiliyor. Peki kesme tahtalarını seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Kesme tahtalarının temizliğini nasıl yapmalıyız? Profesyonel mutfaklarda kesme tahtaları nasıl kullanılıyor? Bir çok sorunun yanıtını bulabileceğiniz içeriğimizde, kesme tahtalarını sizler için araştırdık. Bu bilgiler sayesinde kesme tahtalarının kullanımıyla ilgili daha dikkatli olacağınızdan eminiz. Gelin hep birlikte tüm detaylarıyla araştırdığımız doğrama tahtalarını inceleyelim.👇

Kesme tahtası seçerken nelere dikkat etmeli.

Kesme tahtanızı seçerken önceliğiniz hangi materyalden yapıldığı olsun. 

  • Ahşaptan yapılmış kesme tahtaları pek önerilmiyor. Sebebi ise, ahşabın doğallığından kaynaklı gözenekli bir yapısının olması. Bu gözenekli çatlak yapıda bakteriler çok kalay üreyebilir. Bu sebepten dolayı profesyonel mutfaklarda ahşap kesme tahtaları kullanılmıyor. 

  • Plastik ve cam kesme tahtaları gözenekli yapıları olmadığından dolayı en çok tercih edilen ürünlerden. Gıda güvenliği açısından da sağlıklı. Fakat camın bıçakları köreltme gibi bir özelliği vardır. Aynı zamanda kaygan bir yapıya sahip olduğu için yere düşüp kırılma riski de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sebeplerden dolayı da profesyonel mutfaklarda cam kesme tahtaları kullanılmaz. Plastik ve akrilikten üretilen kesme tahtalarının temizliğine dikkat ettiğiniz sürece sağlığınıza zararı yoktur. Mutfak kullanımında tercih edebilirsiniz.

Malzemeye göre kesme tahtası seçimi.

Mutfağınızda kullandığınız kesme tahtalarını ayırarak kullanmanızı öneriyoruz. Bunun sebebi ise çapraz bulaşmayı önlemek. Aynı tahtayı birden fazla işlemde kullanmamalısınız. 

Taze sebze, meyveler veya ekmek gibi pişirmeden yediğiniz ürünleri, et kestiğiniz ya da balık ayıkladığınız tahtaların üzerinde kesmeyin. Aynı tahtayı kullanırsanız çiğ et kestiğinizde ortaya çıkan bakteriler ekmeğinize yada salatanıza bulaşabilir.

Profesyonel mutfaklarda hangi kesme tahtası kullanılıyor?

Profesyonel mutfaklarda renklerine göre ayrılmış polietilen kesme tahtaları kullanılıyor. Bu kesme tahtaları, bulaşık makinasında yüksek ısıda yıkanabiliyor. Üzerinde çizikler ve oyuklar olduğunda ise kazıma yöndemi ile temizlenebiliyor. Fakat bu kesme tahtasını kullanırken üzerini temizlemek için başka bir tahtayı temizlediğiniz bezi kullanmamalısınız. Aksi takdirde bez ile çapraz bulaşma yapmış olursunuz. 

Mutfağınızda polietilen kesme tahtasını gönül rahatlıyla kullanabilirsiniz.

Renklere göre kesme tahtaları nasıl kullanılıyor?

Uluslararası kesme tahtası renk kodlarına göre:

  • Kırmızı kesme tahtası: Çiğ kırmızı et kesmek için

  • Sarı kesme tahtası: Çiğ kanatlı hayvanları kesmek için

  • Mavi kesme tahtası: Çiğ deniz ürünlerini kesmek için

  • Yeşil kesme tahtası: Sebze ve meyveler için

  • Kahverengi kesme tahtası: Pişmiş ürünleri kesmek için

  • Beyaz kesme tahtası: Süt ürünlerini kesmek için / Ekmek kesmek için

Profesyonel mutfaklarda kullanılan kesme tahtalarının ayrımı:

Yukarıda da belirttiğim gibi, profesyonel mutfaklarda kesme tahtaları ürünlere göre özenle ayrılmış. Siz de mutfağınızda bu ayrıma dikkat ederek ve sağlıklı bir kesme tahtası tercih ederek gıda zehirlenmesi, bakteri oluşumu gibi sorunların önüne geçebilirsiniz. Unutmayın kesme tahtaları mutfakta en çok kullandığımız ürünlerden biri. Bu sebeple sağlığımız için çok önemli.

Kesme tahtası temizliği nasıl yapılır?

Plastik, ahşap ya da cam fark etmez, kullandığınız kesme tahtasının güzelce temizlenmesi için mutlaka sıcak suyla yıkamalısınız. Hızlı sudan geçirilen ahşap kesme tahtalarının üzerinde bakteri oluşumu gerçekleşebiliyor. Bu sebeple yıkadığınız kesme tahtasını mutlaka kurutmalısınız. Son olarak ise kuruladığınız kesme tahtasını çok fazla temas etmeyecek bir yerde dik olarak muhafaza etmeniz.

Ahşap kesme tahtası nasıl temizlenir?

Ahşap kesme tahtanızı temizlemek için kullanabileceğiniz farklı malzemeler var. En basit yöntemlerden birisi ise, su dolu bir leğenin içine limon ve sirke ekleyerek 4-5 dakika bekletmek. Böylece gözle görünmeyen kalıntılar bile çözünmüş olacak. 

Diğer bir temizleme yöntemi olarak karbonat ve limonu da kullanabilirsiniz. Kesme tahtanızın üzerine karbonatı dökün ve yarım limonla ovalayın. 

Çok uğraşmak istemeyenler için bir diğer yöntem ise, doğal madem suyu. Doğal maden suyunu kesme tahtasının üzerinde gezdirin ve durulayın.

Plastik kesme tahtası nasıl temizlenir?

Plastik kesme tahtaları ahşaba göre yapısı gereği çok daha hızlı aşınıp deforme olabiliyor. Bu sebeple hijyene çok daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor. Plastik kesme tahtası kullanıyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli nokta sıcak su. Sıcak su plastikle temasta zararlı maddeler ve bakteriler ortaya çıkarıyor. 

Plastik kesme tahtasını bulaşık süngeri ile temizleyebilirsiniz. Yine temizleme yöntemlerinin başında gelen sirke döküp 4-5 dakika bekletip durulayabilirsiniz.

Not: Plastik kesme tahtalarını da mutlaka kurulamalısınız.

Mermer kesme tahtası nasıl temizlenir?

Mermer kesme tahtalarının en büyük avantajı yüzeyinin geç deforme olmasıdır. Ama yine de güzel temizlenmesi gerekiyor. Mermer kesme tahtanızı temizlemek için karbonat kullanabilirsiniz. Karbonatı döktüğünüz mermerin üzerini bulaşık süngeri yardımıyla ovalayın. Böylelikle kesme tahtanız tertemiz olacaktır.

Diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz:

Daha Önce Duymadığınız, Duyduysanız da Mutlaka Hatırlamanız Gereken 16 Mutfak Sırrı
Çeyiz Hazırlığında Olanlar Buraya! Mutfağın Olmazsa Olmazı En iyi Kesme Tahtaları

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu