Neredeyse Bacağını Kaybediyordu! Her Gün Aynı Meyveyi Yediği İçin Tehlikeli Kan Pıhtılaşması Yaşayan Kadın

Kan pıhtılaşması bazen tehlikeli olabiliyor. Lancet'te yayınlanan bir vaka çalışmasına göre, bir kadın her gün aynı meyveyi yedikten sonra oluşan kan pıhtısı nedeniyle neredeyse bacağını kaybediyordu. Ayrıntılar içeriğimizde.👇

Kan pıhtıları genellikle yaralanmalara yanıt olarak oluşur. Bu, vücudun kanamayı durdurma yöntemidir.

Ancak vücutta bir veya daha fazla derin damarda oluşan kan pıhtıları sorun yaratabilir. Bu durum akut derin ven trombozu (DVT) olarak bilinir.

ABD'nin Washington eyaletinin Olympia şehrinde bulunan acil servis doktorları, Kasım 2008'de nefes darlığı, baş dönmesi ve yürüme güçlüğü ile başvuran 42 yaşındaki bir kadını tedavi etti.

Ultrason taraması sonucunda kadının sol bacağının damarlarını tıkayan büyük bir pıhtı olduğu bulundu.

Hastanın bacağını kangrenden dolayı kaybetme tehlikesi vardı. Doktorlar doğrudan tıkanıklığın içine pıhtı çözücü bir ilaç vererek onu tedavi ettiler.

Doktorlar, kadının önceki gün, bir buçuk saatlik araba yolculuğuna çıktığını öğrendi. Her gün doğum kontrol hapı kullanıyordu ve kan pıhtılaşmasına neden olabilecek genetik bir yatkınlığı vardı.

Rapora göre hasta üç gün önce kilo vermek için bir diyete başlamıştı. Bundan dolayı her sabah bir tane greyfurt yiyordu.

Greyfurt suyunun östrojen seviyesini artırıp kanda pıhtılaşma yaptığı biliniyor. Çok yavaş bir şekilde vücuttan atıldığı için de etkisi daha uzun süreli olabiliyor. Hastanın diyetinin üçüncü gününde östrojen seviyesinin normalin çok üzerinde olduğu ve greyfurtun pıhtının oluşmasına neden olduğu düşünülüyor.

Araştırmacılar kadının her gün bir greyfurt yemesinin kan pıhtısı oluşumuna katkıda bulunmuş olabileceğini söylüyor.

Doktor Trevor Baglin, bulgularla ilgili olarak şunları söyledi: "Greyfurt, genetik bir yatkınlık olması durumunda doğum kontrol hapının trombotik etkisini arttırmış gibi görünüyor."

Statin (kolesterolü düşüren ve ardından kan pıhtılaşması riskini artıran ilaçlar) kullanan kişilere greyfurt yememeleri tavsiye ediliyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Narsistle İlişkiye Başladığınızda Yaşayacağınız Duygular
ABD'de Yapılan Bir Araştırmaya Göre Uykusuz Kalan İnsanlar Yardım Etme İsteklerini Kaybediyor!
Doğru Yaptığınızı Sandığınız Fakat Yanlış Olduğu Kadar Sağlığınıza da Zarar Verebilecek Alışkanlıklar

Popüler İçerikler

Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Kime Taş Geldi? Müge Anlı Narin Cinayeti ile İlgili Hakkında Yazılanlara Sert Yanıt Verdi!