Nereden Nereye: Nokia'nın Telefon Sektörünün Lideriyken Yaşadığı Büyük Düşüşün Hikayesi

Teknoloji canlı bir organizma gibi sürekli ilerlemeye devam ediyor. Adapte olabilenler yaşıyor, olamayanlar ise veda ediyor. Şüphesiz geriye dönüp şöyle bir baktığımızda Nokia, bir zamanların en güçlü telefon üreticisiydi ancak şimdi o eski halinden eser yok. Peki Nokia'nın neden böylesine büyük bir düşüş yaşadığını biliyor musunuz? İşte Nokia'nın Android telefonların ve iPhone'ların gerisinde kalışının öyküsü.

2000'li yılların başlarında telefon sektörünün öncüsü şüphesiz Nokia'ydı. Modelleri ilgiyle takip ediliyor ve çılgınca satılıyordu.

Bunu sadece biz değil, rakamlar da gösteriyor, 1995'ten 1999'a kadar net kârını 4 katına çıkartarak 4 milyar dolara getiren şirket piyasanın büyük çoğunluğuna hakimdi.

Farklı tasarımları ve üstün teknolojisi ile Samsung, Motorola, Siemens, Sony-Ericsson gibi güçlü rakiplerini piyasadan silmişti diyebiliriz.

Tek tip telefonlardan farklı olarak birbirinden farklı ve orijinal tasarımlar Nokia'nın tercih edilme sebebi oluyordu. Küçük ekranlı ve fazla özelliğe sahip olmayan diğer markalardan her açıdan birkaç gömlek üstteydi.

250 milyondan fazla satarak hala dünyanın en çok satılan telefonu unvanını taşıyan 1100, 2003 yılında çıkmıştı.

Hangi evde bu telefondan ya da bir benzerinden yoktu ki? Az Snake oynamadık. Tabii şimdi o yıllar bizim için de Nokia için de geride kaldı.

Piyasayı domine eden Nokia'nın düşüşü 2007 yılında Apple'ın iPhone'u tanıtmasıyla başladı ve Microsoft'a satılacağı 2013 yılına dek hızla sürdü.

Nokia piyasa payı.

Nokia'nın altın çağlarını yaşadığı yıllardan sonra düşüşü hızlı olmuştu. Artık heyecanlandırmıyor, aksine hayal kırıklığı yaratıyordu. Bu sırada Apple da dokunmatik telefon trendini yaratmıştı ve tüm büyük teknoloji devleri bu trende uyum sağlamıştı.

2013 yılında Nokia, Microsoft'a sadece 7.2 milyar dolara satıldı. 'Sadece' diyoruz çünkü birkaç yıl önce Nokia'nın piyasa değeri 50 milyar dolardı.

Nereden nereye diyebileceğimiz bir durum bu. Piyasadaki üstünlüğü Nokia'yı bir rehavete sürüklemiş olacak ki altın yıllarından sonra teknoloji açısından hiçbir ilerleme katedemedi.

Nokia'nın yaptığı en can alıcı hata da bu olarak gösteriliyor. Android telefonlar ve Apple iOS telefonlar piyasayı domine ederken üçüncü bir işletim sistemi 'Microsoft' telefonlar piyasaya hitap etmedi.

Teknolojinin yıllar içinde gelişimi bizi şaşırttığı kadar Nokia'yı da şaşırtmış olacak ki adapte olmayı denememiş gibi duruyorlar. Android telefonlar arasında pek çok marka rekabette boy gösterirken, öte yandan iOS güçlü adımlarla ilerlerken Microsoft ile birleşip ayrı bir yazılıma sahip telefon üretme fikri hiç ama hiç işe yaramadı.

Nokia'nın CEO'su Stephen Elop, yaptığı açıklamada Android telefon sektörüne tek bir markanın hakimiyet kuracağını düşündüklerini bu yüzden Microsoft ile anlaştıklarını söylemişti. Yani Nokia, rekabetten kaçmıştı ve bedelini de ödedi.

Microsoft telefonların piyasa payı günümüzde neredeyse 0'a yakın olarak gösteriliyor. Android ve iOS günümüzde piyasayı domine ediyor. Microsoft işletim sistemi ise düştüğü çukurdan çıkamıyor bile.

Nokia, mobil telefon sektörünü domine eden bir kamyon gibiydi ve bu onun manevra kabiliyetini azalttı, değişimlere adapte olamadı.

Telefon sektörünü bir otoyol gibi düşünürsek, Nokia en önde giden hızlı ve güçlü bir kamyondu. Ancak manevra kabiliyeti azdı. Diğer, daha küçük otomobiller, çok daha rahat şerit değiştirebiliyordu ancak Nokia şerit değiştiremedi ve teknolojinin evrildiği yönden uzak kaldı. Fotoğraf kaynak.

"Yanlış hiçbir şey yapmadık ancak her nasılsa kaybettik."

Bu sözleri gözyaşları içinde söyleyen kişi Nokia CEO'su Stephen Elop'dan başkası değil. Evet Nokia'nın yanlış hiçbir şey yapmadığını söylemek belki de mümkün. Ancak yeteri kadar şey yapmadıkları da kesin. Rekabete girmeyerek, kaçak oynayarak ve belki de fazla özgüvenle hareket ederek, Nokia'nın kendini bitirdiğini dile getirebiliriz.

2000'li yıllarda hayallerimizi süsleyen ikonik modelleri unutmak mümkün değil. Piyasanın en 'havalı' telefonu, şüphesiz Nokia'ydı ancak şirket şimdi o günleri mumla arıyor.

Nokia şimdilerde -geç de olsa- Android telefonlar üretmeye başladı.

Nokia'nın çöküşü hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce bu düşüş nasıl engellenebilirdi? Yorumlarda buluşalım. :)

Popüler İçerikler

Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
YORUMLAR
19.01.2019

O zamanlar Nokia'nın en gözde telefonu ne olursa olsun asgari ücretle geçinen biri öyle maaşının katlarını telefona yatırmıyordu. Ayrıca 6600 kullanan biri de 1100 kullanana ezik gözüyle bakmazdı.

Osmanlı'nın teknolojik reenkarnasyonu

Pasif Kullanıcı
19.01.2019

Nokia connecting people

TÜM YORUMLARI OKU (37)