Nereden Nereye: Eskiden Zenginliği İfade Eden Kürdanın Tarihsel Gelişimi

Günümüzün en sık kullanılan ürünlerinden bir tanesi olan kürdanların tarihsel gelişimini daha önce hiç duymuş muydunuz? Eskiden zenginlik belirtisi olan kürdanın tarihini gelin daha detaylı inceleyelim!

Bilim adamları yaptıkları araştırmalar sonucunda Avustralya Aborjinlerinin ve yerli Amerikalılarının insanlık kalıntılarında kişilerin dişlerini temizlediklerine dair diş girintilerine rastladılar.

Aynı şekilde Mezopotamyalıların da dişlerini temizlemek için bazı aletler kullandığı bilinmektedir. Hatta Mezopotamyalılar tarafından üretilen ve kürdan yerine kullanılan bazı değerli metallerden yapılan eserlere ulaşılmıştır.

Tarihin ilk dönemlerinde ise çiğnenmiş kabuk kalıntılarına bakıldığında insanlar ağızlarını temiz tutabilmek için ağaç kabuğu çiğniyormuş.

Orta Çağ döneminde ise süslü bir kutu içerisinde altın ya da gümüş gibi değerli metallerden yapılmış kürdanlar taşınırmış. Bu kürdanlara sahip olan insanlar ayrıcalıklı ve diğer insanlardan farklı olan kişilermiş.

Sıradan insanlardan farklı olduğunu göstermenin yoluymuş yani kürdan taşımak.

Metal kullanımına başlandığında ise kürdan yapımında bir devrim gerçekleşmiş. Bu devrimden sonra İtalya ve Alpler'de ince ve ufak yapılı kürdanlar üretilmiş.

Metal kürdanlar uzun yıllar boyunca kullanılmış ve Roma dönemine gelindiğinde yüksek tabakadaki insanlar bronz ya da gümüş kürdanlar kullanmaya başlamışlar.

O dönemlerde kürdanlar bugünkü gibi tek kullanımlık da değilmiş. Çünkü çok değerli bir yapıya sahiplermiş. Bu nedenle de az üretilir ve uzun süre kullanılırlarmış.

Kürdan ne kadar değerli olabilir diye düşünüyorsanız dinleyin!

Kraliçe Elizabeth bir gün hediye olarak bir altın kürdan almış ve kürdanını sık sık sergilemiş. Ne kadar değerli olduğunu az çok anlamış olmalısınız...

Ünlü Roma İmparatoru Neron'u hatırladınız mı?

Neron bayramlarda halka açık alanlarda gümüş kürdan kullanırmış. Hatta halk arasında bu özelliği ile ünlenmiş. Sonra Roma İmparatorluğu çökmüş tabii. Ama imparatorluk çöktükten sonra diğer halklar başka malzemeler ile kürdan üretmeye devam etmişler.

Hep yüksek tabakalardan bahsettik. Normal insanlar kürdan kullanmıyor muydu derseniz kullanıyordu elbette ama onlarınki altından ya da gümüşten değildi.

Örneğin Romalılar kuş tüylerini çekiyor, tüy kalemlerinin ucunu sivrileştirerek kullanıyordu. Hatta Romalıların bu yöntemi Avrupa'da ünlendi ve nesilden nesle de iletildi. Amerikalılar ise geyik kemiğini oydular ve kendilerine kemikten kürdan yaptılar. Eskimolar ise diş temizliği için mors bıyıklarını kullandılar.

17. yüzyıla gelindiğinde kürdanlar mücevher kaplamalar ve metal malzemeler ile üretilmeye başlandı.

En sonunda kürdanın modern bir görünüme kavuşmasını sağlayan kişi ise Amerikalı mucit Charles Forster oldu. Forster hemen bir plan yaptı ve icadının patentini alarak Amerika'da satışa sundu. Sonrası ise bildiğiniz gibi. Kürdan tüm dünyada sıkça kullanılan bir ürün haline geldi.

Bu içerikleri de okumak isteyebilirsiniz;

Sosyal Medya'da Kitap Tavsiye Videolarıyla Tanınan Eylül Görmüş Seçime Dair Fikirlerini de Kitaplarla Anlattı
Uzak Dünyaların Kapılarını Aralayın: Mutlaka İzlemeniz Gereken Muhteşem Doğa Belgeselleri
Öğrendiğiniz Andan İtibaren Bilgi Şöleninde Boğulacağınız Birbirinden İlginç Kültürel Gerçekler

Popüler İçerikler

Kafalar Karıştı: Hakim Ziyech Galatasaray'dan Yıllık Kaç Milyon Euro Maaş Alıyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Boykot Çağrısı: "Fahiş Fiyatlı Ürünleri Boykot Edin"
Cristiano Ronaldo'nun Fransa Ligi İçin Söyledikleri Fransızları Çok Kızdıracak