Nerede O Eski Günler... Koca Bir Sosyal Medya Devrinin Kapanışına Şahitlik Ediyor Olabilir miyiz?

Sosyal medya platformlarının eski tadı mı kalmadı, yoksa bize mi öyle geliyor?

Fark ettiyseniz çoğu kişi artık Instagram'a fotoğraf yüklemeyi bıraktı. Yemek fotoğrafları, gün batımları ve tbt'ler 2010'ların ortalarında bitti sanki. Sadece Instagram da değil, aynı durum Twitter için de geçerli. Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasıyla birlikte platform birçok kullanıcı kaybetti.

"TikTok oldukça büyük bir ivme yakaladı aslında" diye düşünebilirsiniz.

economictimes.indiatimes.com

TikTok'u cringe bulanlar ve Tiktok'ta saatler harcayanlar olarak insanlar ikiye ayrılmış durumda. Anlayacağınız birçok insanın bu platformla sevgi/nefret ilişkisi var. Artık 'online' olmak, hiçbir platformda kayda değer bir şey olmadığını anlayana kadar çeşitli uygulamalar arasında gezinmeye döndü diyebiliriz.

Digital Fairy'nin kültür editörü Biz Sherbert, "İnsanlar kesinlikle 2010'lara hakim olan sosyal medyadan farklı olarak online zaman geçirme yollarına yöneliyor" diyor.

Biz Sherbert şöyle diyor:

'Bu insanların online olmadan nasıl zaman geçireceklerini bilmedikleri anlamına gelmiyor. Twitch, Discord, VR veya başka bir platform kullanarak herkes ilgi alanlarına daha uygun platformlarda daha fazla zaman geçirmek istiyor. 2000'lerin sohbet odaları artık Discord sunucuları; Blogspot ve Tumblr bugünün Substack blogları haline geldi.'

İletişim ve Medya alanında kıdemli öğretim görevlisi Dr Zoetanya Sujon, Twitter, Instagram, Facebook vb. büyük sosyal medya platformlarının modasının geçtiğini düşünmüyor.

'Aslına bakarsanız bu platformlar farklı amaçlar için kullanılmaya başladı. İnsanların hala Facebook kullandığını görebilirsiniz. Ama artık herkes bu platformu doğum günleri ve etkinlik planlamak için kullanıyor. 2012-3 yılında Facebook herkesin neredeyse günlük olarak paylaşım yaptığı bir yerdi, aynı 2018 yılındaki Snapchat furyası gibi.'

"Büyük platformlar tabiri caizse "havalılıklarını" kaybediyor olsalar da, bu onların uzun ömürlülüklerini yitirdikleri anlamına gelmiyor."

'Çoğu kişi Facebook devrinin artık geçtiğini düşünebilir. Örneğin 25 yaşın altındaki insanlar fotoğraflarını Facebook'ta paylaşmazlar çünkü artık bu platformun orta yaşlılara hitap ettiğini düşünüyorlar. Ancak bu durum Facebook'u aktif olarak kullanan insanların olduğu gerçeğini değiştirmez.'

Glasgow Üniversitesi'nde kamu politikası ve araştırma yöntemleri öğretim görevlisi olan Dr Mark Wong, sosyal medya ve dijital etkileşimler üzerine şunları söylüyor:

'Belirli platformların etik sonuçlarının, bu platformları nasıl kullandığımız üzerinde büyük bir etkisi var. Son zamanlarda insanların sosyal medyaya ve emir komuta zincirinin tepesinde kimlerin olduğuna dair güveni azaldı. Başka bir deyişle, güvenilir olmayan kaynaklara çok fazla güvendiğimizde neler olabileceğini tam olarak gördük.'

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

İnternete Bugün Verdiğiniz Paranın Hakkını Kuruşuna Kadar Verecek 15 İlginç Görsel
BBC 100 Kadın Listesinin Bu Yılki İsimleri: 2022 Yılının En İlham Verici Kadınlarıyla Tanışmaya Hazır Olun!
Gördükten Sonra Dünyaya Bakış Açınızı Değiştirecek Her Biri Birbirinden Enteresan 17 Görsel

Popüler İçerikler

Arka Sokaklar'a Dönen Şevket Çoruh'tan Kahkaha Attıran Serenay Sarıkaya Göndermesi!
Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!
Feyza Civelek'in Yasaklı Madde Siparişini Teslim Alırken Polislere Yakalandığı Ortaya Çıktı!