Nepal’de Arama Kurtarma Çalışmalarının Sonuna Geliniyor

Deprem felaketinin yaşandığı Nepal’de arama-kurtarma çalışmalarının sonuna geliniyor. Resmi verilere göre 6 bin 600'den fazla insan yaşamını yitirdi, 14 binden fazla da yaralı var.

Altı gün önce meydana gelen 7.8 şiddetindeki deprem, 28 milyon nüfuslu Nepal'in başkenti Katmandu'da da büyük bir yıkıma yol açmış durumda. Resmi verilere göre son 80 yılın en şiddetli depremi 6 bin 600’den fazla can aldı. 14 binden fazla da yaralı var.

Bir haftadır devam eden kurtarma çalışmalarında artık sona geliniyor. Bundan sonra arama-kurtarma ekiplerinin yerini enkazları kaldıracak buldozerler alacak. Beton yığınlarının altında hala binlerce ceset olduğu düşünülüyor. Ancak enkaz altındaki olası depremzedelerden umut kesilmiş durumda.

Korkudan evlerinde uyuyamayan insanlar geceyi yardım kuruluşları tarafından bölgede kurulan çadırlarda geçiriyor. Çok sayıda insan depremin merkez üssüne yakın olan başkent Katmandu’yu terk ederek köylere yerleşti.

Depremin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen merkez üssüne yakın olan dağlık kesimlerdeki bazı köylere hala ulaşılabilmiş değil. Nepalliler, uluslararası yardımların dağıtımının ağır aksak ilerlemesine öfkeli. Başkent Katmandu’da birçok gönüllü kendileri organize olup insanlara çadır ve ilaç yardımı ulaştırmaya çalışıyor.

Kırsal bölgelerde öfke

Frankfurt merkezli Medico İnternational adlı yardım kuruluşu ise Katmandu’da durumun yavaş yavaş sakinleşmeye başladığını, ancak kırsal bölgelerdeki gerginliğin devam ettiğini bildiriyor. depremin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen, yetersiz alt yapı nedeniyle bazı bölgelere yardımların ulaştırılmasında büyük zorluklar yaşanıyor. Yerel basındaki haberlere göre, bazı bölgelerde insanlar o kadar çaresiz durumda ki, yardım taşıyan kamyonları durdurup talan ediyorlar.

Karmaşayı fırsat bilen yağmacılar

Bununla birlikte kaos ortamından faydalanıp yağma yapan birçok kişinin tutukladığı belirtiliyor. Nepal hükümeti, karmaşa ortamından yararlanıp temel gıda maddelerinin fiyatını yükseltenlerin 2 bin dolar para ve 10 yıl hapis cezasına çarptırılmakla karşı karşı oldukları yönünde uyardı.

Birçok çocuk büyük bir travma yaşıyor

Diğer yandan UNICEF’in verilerine göre son 80 yılın en büyük depreminden yaklaşık 1 milyon 700 bin çocuk etkilendi. Birçok çocuk ve genç sadece evlerini değil, aile ve arkadaşlarını da kaybetti. Artçı depremler ise korku ve çaresizlik duygusunu tetikledi. UNICEF bölgede öksüz kalan çocukların kimliklerinin belirlenmesi, temiz su, yiyecek ve tıbbi yardım gibi temel ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışıyor.

BM Çocuklara Yardım Fonu, bölgede ortakları ile birlikte 26 acil barınak oluşturdu. Bu barınaklarda travma yaşayan çocuklarla oyun oynayıp çeşitli faaliyetler yapılarak onların günlük yaşantısına bir nebze olsun normallik getirmeye çalışılıyor.

"2 milyar dolar kaynağa ihtiyaç var"

Avrupa Birliği (AB) de Nepal’de yaklaşık bin kadar Avrupa vatandaşının kayıp olduğunu duyurdu. Şu ana kadar 12 AB vatandaşının hayatını kaybettiği biliniyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre 7.9 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 70 bin ev yıkıldı 530 bin ev de zarar gördü.

Depremin Orta Asya'nın en fakir ülkelerinden birisi olan Nepal'e finansal maliyeti de büyük oldu.

Maliye Bakanı Şaran Mahat, depremde yıkılan evlerin, hastanelerin, hükümet binalarının yeniden inşası için 2 milyar dolarlık kaynağa ihtiyaç olacağını söyledi.

Mahat, 'Bu sadece ilk tahminimiz. Zaman içerisinde hasarın maliyeti daha da yüksek hale gelebilir' dedi.

Kaynak: Euronews, DW ve BBC Türkçe Fotoğraflar: Reuters

Popüler İçerikler

Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti