Neler Neler Geldi Geçti: Sosyal Medya Çağının Farklı Dönemlerinin En Popüler Meslekleri

Sosyal medya geliştikçe bizler de değişiyoruz. Özellikle son 15 yılda hayatımıza çeşit çeşit popüler sosyal medya mesleği girdi. Profilinde bunun yazmadığı kişinin adeta dışlandığı popüler meslekleri derledik.

1. Fotoğrafçılık.

Hatırlar mısınız, herkesin elinde kocaman lensli fotoğraf makineleri vardı ve proffilerde hep 'photographer' yazardı. Yaşlı amca, küçük çocuk, çamaşır asılı mahalleleri fotoğraflamak için eski semtlere turlar düzenlenirdi. 

,

2. Modellik.

Fotoğrafçılıkla eşzamanlı yükselen bu trendde fotomodellik yapmak çok gözdeydi. DeviantArt, Tumblr gibi platformlar da bu akımı destekliyordu.

3. DJ'lik.

Ekipman satın alan herkesin birer Tiesto olduğu bu dönemin sonunu sosyal medyada ünlü olan her fenomenin hemen DJ'liğe soyunması getirdi. Ortalık DJ'den geçilmeyince haliyle popülaritesi de geçti.

4. Yaşam koçluğu.

Kolay şekilde köşeyi dönmenin sosyal medya katkılı bir mesleği olan yaşam koçluğu bir dönem çok yükselmişti. Herhangi bir lisans eğitimi almadan yapılabilmesi insanları cezbetti.

5. Pilates, yoga eğitmenliği.

Bu işi profesyonel şekilde yapanlardan değil, bir kursa gitti diye kendini uzman eğitmen ilan ederek sosyal medyada işi büyütenlerden bahsediyoruz. Her spor yapanın kendini eğitmen sandığı bu dönem tam olarak bitmiş değil, hala bir yerlerde onlara rastlamak mümkün.

6. Makyaj artistliği.

Herkesin makyaj uzmanı, artisti olduğu günler neyse ki geride kaldı, artık sadece bu işi profesyonel olarak yapanlar devam ettiriyor. Bu dönemde gerçekten çok korkunç makyajlar görmüştük.

7. Moda bloggerlığı.

2010'ların başında moda blogları pek revaçtaydı. Lookbook gibi siteler sayesinde bol bol kombin gördük, moda ufkumuz açıldı. YouTube ve Instagram'ın yükselişiyle bu bloglar tarihin tozlu sayfalarına gömüldü.

8. Yazarlık.

Tek cümlelik sayfalardan oluşan kitaplardan bloglara bir ara pek çok kişi yazarlığı denedi.

9. YouTuber'lık.

10 yıl önce YouTuber olmak iyi bir kazanç, başarı ve şöhret getiriyordu. Dolayısıyla kısa sürede milyonlarca insan bu çarka dahil oldu. Günümüzde tıpkı diğer sosyal medya platformları gibi, neredeyse herkesin hesap sahibi olduğu bir platform.

10. Şeflik, diyet uzmanlığı.

Diyetisyenleri çok kızdırsa da yemek yapan, diyet yapıp kilo veren herkesin diyet uzmanlığına soyunduğu bir dönem oldu. Şimdi de şeflik yaparak yemek tarifi paylaşmak hiç olmadığı kadar moda.

11. Gezi bloggerlığı.

'Travel blogger'lık akımı son hızla devam ediyor. Sayelerinde tüm dünyayı gördük.

12. Girişimcilik.

Profillerde 'entrepreneur' kelimesiyle yer alan bu meslek için sadece bir işe girişmiş olmanız yetiyor, sonucu önemli değil. Hatta birkaç işe girişip batıranların profillerinde genellikle 'serial entrepreneur' (seri girişimci) yazıyor.

13. Astrolog ve tarot uzmanlığı.

Son yıllarda tıpkı 90'lardaki gibi yükselen bu akımın sebebi toplumsal belirsizlik hissinin artması ve elbette kazancının iyi olması.

14. Influencer'lık.

Sosyal medyanın evrimiyle yukarıda saydıklarımızın hepsini kapsayan influencer'lık geldi, herkes bir rahat etti. Artık elinizi sallasanız influencer'a çarpıyor.

Bakalım daha ne meslekler göreceğiz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yiyecek Fotoğraflarına Muhteşem Açıklamalar Yazarak Gizemli Mesajlar Veren Sosyal Medya Kullanıcıları
Bella Hadid Etkisi: Gergin ve Genç Bir Görüntü İçin Kullanılan Yüz Bantlarının Popülaritesi Artıyor
Nereden Nereye: Makyaja Uzun Yıllar Önce Başlamış Herkesin Aklında Kalan Detaylar

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
YORUMLAR
05.04.2022

Ama çoğunun geldiği durum şu: Kim yalan dolana girip, insanları manipüle ediyorsa, içerik çalıyorsa, başkalarını taklit ediyorsa, sabah akşam takipçi, beğeni, yorum hatta reels izlenmesi basıyorsa o daha çok kazanıyor, daha popüler oluyor...

05.04.2022

Farklı dönemleri dediğin sosyal medya çağı zaten 10 senelik bir şey, bu dediklerinin hepsi aynı dönemin popüler hareketleri. Bir de bunları böyle aşağılar gibi yazıp, bunları yapanları sıkı takip eden tiplerden geçilmiyor ortalık. Kimisi kendisine kadar yapıyor, kimisi para da kazanıyor bu işlerden. Siz kendi derdinize yanın yani. Bir de bazılarını hiç görmedim. Mesela profilime entrepreneur yazınca girişimci olmuyorum. Herkesin yazabileceği birşey. Diğerleri için de geçerli aslında. Bir nevi dolandırıcılık gibi yani.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ