Neler Dönmüş Neler! 2018 Yılında Dünya Çapında Yaşanan 10 Önemli Sanat Olayı

Sanat dünyası çoğu zaman biraz zorlayıcıdır. Neler yaşanacağı veya hangi olayların büyüyeceği tam olarak öngörülemez. 2018 senesinde, sanat dünyasında yaşanan vurucu olayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Kaynak

1. Banksy'nin Kırmızı Balonlu Kız çalışmasının parçalanması

Banksy'nin en önemli çalışmalarından biri olan bu parça, yaklaşık 1.4 milyon dolara alıcı bulduğu anda kendini parçaladı! Olayın nasıl gerçekleştiğini merak edenler için ünlü sanatçı, çerçevesi de kendisine ait olan bu eser için parçalayıcı düzeneği nasıl hazırladığını Instagram hesabından paylaşmıştı. Banksy'lendiniz!

Konuyla ilgili detaylı içeriğimiz için: 👇

Tarihe Geçen Açık Artırma: Banksy'nin Eseri 1.4 Milyon Dolara Satıldıktan Hemen Sonra Kendini İmha Etti!

2. H&M'in grafitti skandalı

Grafitti sanatçısı REVOK ile çalışan H&M, sanatçının şehir duvarlarına yaptığı çalışmalarını telif aşamasında değerlendirerek yaptıkları anlaşmada zorluk çıkarmaya başladı. Bununla birlikte, sokak sanatçılarının da büyük tepkisini çeken H&M'ın camlarına bu yazılar yazıldı.

3. KAWS'ın Seul gölünde yüzen eseri

KAWS: HOLIDAY heykeli geçtiğimiz Temmuz ayından Ağustos ayına kadar Seul gölünde gezindi.

4. Anish Kapoor'un enstalasyonuna düşen ziyaretçi

İngiliz sanatçı Anish Kapoor'un 'Descent into Limbo' (Araf'a İniş) eserini incelemeye çalışan 60 yaşındaki bir ziyaretçi, eserin üç boyutlu olduğunu fark etmeyerek 2,5 metre derinliğindeki arafa düştü.

5. Tom Sachs'ın sahte pasaport çalışması

Tom Sachs Londra'da Frieze haftasında bir İsviçre Pasaport Bürosu kurdu. Bu çalışmanın amacı ise; sınırları yıkmak, millet kavramını ortadan kaldırmaktı. Bu, liberal demokrasilerimizin tehdit altında olduğu ve dünyanın her yerindeki ezilen insanların tehlikede ve sığınmaksızın yaşadığı bir zamanda olduğunu ekleyerek, galeri ziyaretçileri, İsviçre ulusal belgesini yansıtan tipli ve seri numaralı Tom Sachs Studio pasaportunu kendi elleriyle satın alma fırsatını buldu.

6. Cai Guo Qiang'ın havai fişekleri

19 Kasım'da, piroteknik uzmanı ve ünlü sanatçı Cai Guo Qiang, İtalya'nın Floransa kentindeki Piazzale Michelangelo'da çiçek gibi duran 50.000 havai fişek fırlattı. Çinli sanatçı, Rönesans sanatçısı Sandro Botticelli’nin Primavera tempera resminden ilham aldığını iletti. Neredeyse 24 metre gökyüzünü kaplayan tarihi binadan renkli dumanlar yükseldi. “Gökyüzündeki Çiçekler Şehri” başlıklı geniş parça yedi eylemden oluşuyordu: “Şimşek”, “Batı Rüzgarı Tanrısı ve Toprak Tanrıçası”, “Flora'nın Doğuşu”, “Venüs”, “Üç Güzel” , “Manevi Bahçe” ve “Kırmızı Zambak”...

7. Yapay zeka kullanılarak yapılan ilk sanat eserinin 350.000 dolara satılması

Ekim ayında, yapay zeka kullanılarak yaratılan ilk sanat eseri, Christie’nin New York’unu vurdu ve açık artırmada şaşırtıcı bir şekilde 350.000 dolara satıldı. Parisli kolektif Obvious'in mühendisleri Hugo Caselles-Dupré, Pierre Fautrel ve Gauthier Vernier tarafından yaratılan AI eserlerinden biriydi. Üçlü, iki bölümden oluşan bir algoritma geliştirdi: Jeneratör ve Ayrımcı. İlk bileşen, geliştiriciler tarafından beslenen bir dizi görüntüye dayanan yeni bir görüntü üretiyordu ve ikincisi, insan yapımı bir görsel ile Jeneratör tarafından hayata geçirilen bir resim arasındaki farkları belirliyordu.

8. Marina Abramović'in saldırıya uğraması

Eylül ayında, Marina Abramović, Floransa'daki Palazzo Strozzi'deki retrospektif sergisini tanıtan bir kitap imzalama etkinliğinin ardından 51 yaşındaki Çek bir adam tarafından saldırıya uğradı. Sanatçının, ünlü performans sanatçısının portresini çizen bir kağıt üzerine resim çizerek başının üstünde ezilmesinin ardından iyi olduğu bildirildi. Bu sıkıntılı duruma rağmen, sanatçı “eylemlerini daha iyi anlamak” için saldırganla buluşmak istedi ve bir selfie çektiler.

Saldırgan da bu olayı kendi performans sanatı için yaptığını iletmiş.

9. 8 yaşındaki bir çocuğun bulduğu Viking kılıcı

Bu yılın başlarında, 8 yaşındaki kız Saga Vanecek, İsveç'teki Vidöstern Gölü'ndeki kayaları atlarken rastgele eski bir kılıç keşfetti. Vanecek ilk önce sadece bir sopa bulduğunu düşündü. Ancak Jönköpings Läns Müzesi'ne göre Viking zamanlarından önceki 5. ve 6. yüzyıllardan kalma bir kılıç olduğu ortaya çıktı. 33 inç uzunluğundaki silah tahtadan, deriden ve metalden üretilmişti. Keşfedilen kılıç, Jonkoping County'deki bir İsveç müzesinde sergilendi.

10. Jenny Holzer'ın billboard kamyonları

Geçtiğimiz Kasım ayında, Dünya Yardım Günü'nde, çağdaş sanatçı ve aktivist Jenny Holzer, New York şehrini benzersiz bir mobil sergi ile parçaladı. Sıra dışı proje, şairlerden, sanatçılardan, eğitimcilerden, aktivistlerden ve HIV ve AIDS'le yaşayan insanlardan alıntılar gösteren LED tabelalı beş karartılmış kamyon ile sergilendi. Örnekler arasında “Yine Çığlık Ol,” Sığınak Yok ”ve“ Ne Kadar Daha Uzun Süre Hayatta Kalabilirim” ifadeleri yer alıyordu.

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
YORUMLAR
24.12.2018

viking kılıcını ben bulsaydım keşke kdksfksk

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ