Nefrit belirtileri kişilerde akut ve kronik olarak farklı semptomlar vermektedir. Erken teşhisin oldukça önemli olduğu nefrit belirtileri hastaların sosyal yaşamına ciddi zarar verecek boyutlara ulaşabilir.
Akut nefrit belirtileri şu şekildedir;
- Titreme
- Yüksek ateş
- Nefes darlığı
- Böbrek çevresinde ağrı
- Yüksek tansiyon
- İdrar yaparken ağrı ve yanma
- Böbrek çevresinde kasılma hissi
- El, yüz, göz ve bacaklarda şişlik
Kronik Nefrit Belirtileri
Kronik nefrit hastaları özellikle idrar yaparken bazı sorunlar yaşamaktadır;
- Kanlı idrar
- İştahsızlık
- İdrar yaparken ağrı
- Kansızlık
- İştahsızlık
- İdrarda iltihap hücreleri yer alması
- Geçmeyen bel ağrıları
- Üre oranında artış
Nefrit Tanısı Nasıl Konur?
Nefrit tanısında laboratuvar testleri mevcut enfeksiyonu tespit etmeye yardımcı olur. Bu testler kan, bakteri ve beyaz kan hücrelerinin varlığını test eden idrar tahlilini içerir. Genellikle mevcut enfeksiyon idrar tahlili ile saptanabilir.
Aynı zamanda kan testleri ile üre ve kreatinin sonuçların bakılır. Bunlar kanda dolaşan atık ürünlerdir ve böbrekler bunları filtrelemekle görevlidir. Eğer bu sayılarda bir artış söz konusu ise bu böbreklerde fonksiyonel bozuklukları gösterecektir. Böbrek ultrasonu gibi bir görüntüleme taraması ile böbreklerin ya da idrar yollarının tıkanmasını ya da iltihaplanması görülebilir.
Diğer bir tanı yöntemi ise böbrek biyopsisidir. Bu işlem ile böbrekten bir doku örneği alınır. Herkese uygulanmayan biyopsi, genellikle hastalığın tedaviye yanıt vermediği durumlarda ya da durumun kesin olarak teşhis edilmesi için alınabilir.