Nefrit Nedir, Belirtileri Nelerdir? Nefrit Tanı ve Tedavisi…

Böbrek hastalıkları arasında yaygın görülen ve zamanla böbrek fonksiyonlarında azalmaya sebep olan nefrit, böbreğin iltihaplanmasıdır. Hastalarda şiddetli şikayetlere yol açmaktadır. Erken teşhis böbreklerde ömür boyu kalıcı hasarın önlenmesi açısından önem taşır. Hastaların düzenli aralıklarla kontrollerini yaptırması gerekir. Hastalığın tedavisinde altta yatan koşullara uygun bir tedavi planlanır. Haberimizde; nefrit nedir, belirtileri nelerdir sorularının yanıtını bulabilir, nefrit tanı ve tedavisi hakkında detaylara ulaşabilirsiniz. İşte nefrit hakkında merak edilenler…

Halk arasında nefrit olarak tanımlanan glomerülonefritler, akut ve kronik olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadır. Akut nefrit tedavi edilmediğinde kronik nefrite ve böbreklerde ciddi hasarlara neden olabilmektedir. Glomerülonefritler; ramotolojik rahatsızlıklara, enfeksiyonlara besin, sarmaşık, polen alerjisi ya da ilaçlara bağlı ortaya çıkabileceği gibi bazı hastalarda altta yatan nedeni tespit etmek mümkün olmayabiliyor. Nefrit hastalığının tedavi edilen tipleri bulunmaktadır. Ancak şiddetli vakalar böbrek yetmezliğine bağlı diyaliz, böbrek nakli gibi ciddi sorunlarla baş etmek zorunda kalabilir. Peki, nefrit nedir, belirtileri nelerdir? İşte nefrit tanı ve tedavisi…

Nefrit Nedir?

Nefrit böbreğin iltihaplanması nedeniyle gelişir. Bakteriyel bir rahatsızlık olan nefrit, erkeklere oranlara kadınlarda daha sık rastlanılan bir hastalıktır. Böbrekteki kan süzen ince filtrelerin iltihaplanması sebebi ile ortaya çıkan nefrit, böbreklerin düzenli ve rahat çalışmasının önüne geçmektedir. Çeşitli nedenlerle kişilerin sağlığını etkileyen bu durum böbreklerin işlevselliğini şiddetli ölçüde azaltabilir.

Nefrit Belirtileri Nelerdir?

Nefrit belirtileri kişilerde akut ve kronik olarak farklı semptomlar vermektedir. Erken teşhisin oldukça önemli olduğu nefrit belirtileri hastaların sosyal yaşamına ciddi zarar verecek boyutlara ulaşabilir.

Akut nefrit belirtileri şu şekildedir;

- Titreme

- Yüksek ateş

- Nefes darlığı

- Böbrek çevresinde ağrı

- Yüksek tansiyon

- İdrar yaparken ağrı ve yanma

- Böbrek çevresinde kasılma hissi

- El, yüz, göz ve bacaklarda şişlik

Kronik Nefrit Belirtileri 

Kronik nefrit hastaları özellikle idrar yaparken bazı sorunlar yaşamaktadır;

- Kanlı idrar

- İştahsızlık

- İdrar yaparken ağrı

- Kansızlık

- İştahsızlık

- İdrarda iltihap hücreleri yer alması

- Geçmeyen bel ağrıları

- Üre oranında artış

Nefrit Tanısı Nasıl Konur?

Nefrit tanısında laboratuvar testleri mevcut enfeksiyonu tespit etmeye yardımcı olur. Bu testler kan, bakteri ve beyaz kan hücrelerinin varlığını test eden idrar tahlilini içerir. Genellikle mevcut enfeksiyon idrar tahlili ile saptanabilir.

Aynı zamanda kan testleri ile üre ve kreatinin sonuçların bakılır. Bunlar kanda dolaşan atık ürünlerdir ve böbrekler bunları filtrelemekle görevlidir. Eğer bu sayılarda bir artış söz konusu ise bu böbreklerde fonksiyonel bozuklukları gösterecektir. Böbrek ultrasonu gibi bir görüntüleme taraması ile böbreklerin ya da idrar yollarının tıkanmasını ya da iltihaplanması görülebilir.

Diğer bir tanı yöntemi ise böbrek biyopsisidir. Bu işlem ile böbrekten bir doku örneği alınır. Herkese uygulanmayan biyopsi, genellikle hastalığın tedaviye yanıt vermediği durumlarda ya da durumun kesin olarak teşhis edilmesi için alınabilir.

Nefrit Tedavisi

Nefrit sebebi yalnızca enfeksiyon kaynaklıysa tedavide öncelik enfeksiyonu yok etmektir. Eğer bakteriler buna sebep oldu ise antibiyotik önerilebilir. Aşırı enfeksiyon halinde damar yolundan antibiyotik alınması gerekebilir. 

Böbrek fonksiyonlarında bozukluk söz konusu olduğunda vücuttaki artık azot birikimi perhizle düşürülebilir. Tansiyon yükselmesi durumunda gerekli ilaçlar alınır. Sıvı tüketimi böbrek rahatsızlığında oldukça önemlidir. Tuz kullanımını mümkün olduğunca kısıtlamalıdır. 

Nefrit hastaları bilinçsiz ilaç kullanımından mutlaka kaçınmalıdır. Bu böbrek sağlığı için oldukça önemlidir. Hastalar tedaviyi aksatmadan düzenli olarak kontrollerine gitmeli ve hastanede gerekli tahlilleri vererek doktorundan bilgi almalıdır.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Böbrek Sağlınız için Dikkat Etmeniz Gereken 14 Madde
Bende Olmaz Demeyin! Böbrek Taşı Neden Olur?

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"