Nefes Alış Şeklinizin Duygu ve Düşüncelerinizi Şekillendirdiğini Biliyor musunuz?

Nefes almak yalnızca ciğerlerimizin oksijenle dolmasını ve hayatta kalmamızı sağlamıyor. Yapılan yeni çalışma, nefes almanın zihnimizi de şekillendirdiğini ortaya koyuyor...

Çalışma, Northwestern Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından gerçekleştirildi.

Bu yeni çalışma, nefes alış ritmimizin beynimizde farklı bir elektriksel aktivite yarattığını ve burundan ya da ağızdan nefes almanın beynimiz üzerinde farklı etkiler yarattığını ortaya koydu. Beyin aktivitesinin aynı zamanda nefes aldığımız ve verdiğimiz anlarda da değişim gösterdiği kanıtlandı.

Araştırmacılar, beyin aktivitesiyle nefes arasındaki ilişkiyi beyin dalgalarını izleyerek ortaya çıkardı.

Yedi epilepsi hastasının beyin dalgalarındaki aktiviteyi elektriksel yöntemle izlemek için EEG çalışması yürüten Northwestern Üniversitesi araştırmacıları, hastaların nöbet geçirmesine sebep olan aktiviteyi ortaya çıkarmayı amaçlıyordu. Ancak ulaşılan sonuçlar, bilim insanlarına çok daha farklı bir veri sundu: Hastaların beyin aktivitesi, nefes alış-verişlerine paralel olarak yükselip alçalıyordu.

Bu değişim, beynin üç farklı bölgesinde gözlemleniyor.

Bunlar, kokuların ayırt edilmesinden sorumlu olan piriform korteks, hafızadan sorumlu olan hipokampus ve duygulardan sorumlu olan amigdala. Kısacası düşüncelerimizi yönlendiren hafızamız ve duygularımız, ilginç bir şekilde nefes alış-verişlerimizle şekilleniyordu.

Çalışmayı yürüten araştırmacılardan biri olan Christina Zelano, konu hakkında şunları söylüyor:

'Nefes aldığımızda piriform korkes, hipokampus ve amigdala, kısacası limbik sistemin önemli bir bölümündeki nöronlar uyarılıyor. Ayrıca amigdala ve hipokampustaki beyin aktivitesi, nefes alış ve verişler arasında dramatik bir biçimde değişiklik gösteriyor.'

Bir başka bulgu ise, nöronlardaki bu uyarılmanın yalnızca burundan nefes alırken gerçekleşmesiydi.

Elde edilen bu bulguların ardından çalışmayı daha ileri bir safhaya taşımaya karar veren araştırmacılar, yaşları 18 ile 30 arasında değişen 70 sağlıklı insanı basit bir teste tâbi tuttu.

Bu deneyde katılımcılara bilgisayar üzerinden yüz ifadeleri gösterildi.

Katılımcılardan istenen, yalnızca birkaç salise için ekranda beliren bu yüz ifadelerinin korku mu yoksa şaşkınlık mı belirttiği konusunda hızlıca karar vermeleriydi. Bu çalışmanın amacı, beynin yüz ifadelerini tespit etmekle görevli kısmı olan amigdalanın nefes alış ve verişler arasındaki becerisinin test edilmesiydi. Bu sırada aynı zamanda katılımcıların burundan mı yoksa ağızdan mı nefes aldıkları da dikkate alındı.

Yapılan bir başka çalışma ise nefesin hafıza üzerindeki etkisini test etti.

Hipokampus aktivitesindeki değişimleri tespit etmek için bu defa 42 katılımcıya bilgisayar üzerinden farklı nesnelerin resimleri gösterildi ve daha sonra bu nesneleri hatırlamaları beklendi.

Ulaşılan sonuçlar ise şu şekilde:

İlk deneyin sonuçları, katılımcıların nefes alış sırasında yüz ifadelerini daha hızlı bir biçimde tespit ettiğini ortaya koydu ve bu yalnızca burundan nefes alırken geçerliydi. İkinci test ise burundan nefes alırken katılımcıların objeleri %5 oranında daha iyi hatırladığını gösterdi. Kısacası burundan nefes alırken daha iyi düşünüyor, daha iyi hatırlıyor ve daha hızlı tespit edebiliyoruz sevgili dostlar...

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
28.12.2016

Evet

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ