Nedir Bu Gri-Sarı-Yeşil Kutucuklar? Gün Geçtikçe Popülerleşen Wordle Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sosyal medyada birkaç satır halinde yan yana sıralanmış gri, sarı ve yeşil renklerde 5 kutucuktan oluşan paylaşımlar gördünüz mü? Bu paylaşımların ne olduğuna anlam veremediniz mi? O halde biz sizi aydınlatalım. Bu paylaşımlar çevrim içi, tarayıcı tabanlı bir oyun olan Wordle'ın günlük skorları. Wordle, oyunculara gün sonunda bir puan veriyor. Oyuncuların birçoğu da bu günlük puanı sosyal medya hesaplarından aileleriyle, arkadaşlarıyla paylaşmaktan keyif alıyor. Oyuncular her gün yeni puan toplamaya devam ediyor. İşte 2021'de piyasaya sürülen ve 2022’nin ilk aylarında viral bir şekilde hızla yayılmaya başlayan Wordle hakkında bilmeniz gereken 10 ayrıntı!

1. Wordle, ismini geliştiricisinin soyadından alıyor.

Wordle, Brooklyn'de yaşayan 36 yaşındaki Josh Wardle adında bir yazılım mühendisi tarafından yaratıldı. Wardle, soyadında ufak bir kelime oyunu yaparak yarattığı oyuna Wordle adını verdi. Bu oyunun yaratıcısı olan Wardle'ın 'kelimelerle oynama' konusunda ne kadar iyi olduğuna şaşırmadık tabii.

2. Aslında bir aşk ürünü.

Josh Wardle aslında bu oyunu pandemi döneminde vakit geçirirken, yalnızca kız arkadaşının oynaması için yaptığını söylüyor. Başlangıçta tek kişi için yaratılan bu oyunu şu anda milyonlarca kişi oynuyor.

3. Wordle'ın maddi kaygıları yok.

Oyun tamamen ücretsiz, reklam veya para kazanma özelliği yok. Ocak 2022'de oyun, The New York Times Company tarafından satın alındı ​​ve başlangıçta tüm oyuncular için ücretsiz olarak tutulması planlandı. Geçtiğimiz günlerde Wardle, oyuna gelir fırsatları yaratmaya çalışmak gibi bir planı olmadığını da açıkladı.

4. Günde sadece bir kelime tahmin edebilirsiniz.

5 satır, 6 sütundan oluşan bir yapıya sahip Wordle’da amacınız her gün değişen 5 harfli kelimeleri tahmin etmek. Unutmayın her kelime için 6 tahmin hakkınız var ve günün kelimesi gece yarısında sıfırlanıyor. Sosyal medya platformlarında veya forum sitelerinde oyuncuların kelimeler hakkında yorumlarını ve taktiklerini paylaştıkları 'Wordle Günün Kelimesi' paylaşımlarına sıkça rastlayabilirsiniz.

5. Herkes her gün aynı kelimeyi arıyor.

Bu oyunda herkes için şartlar eşit! Dünyanın neresinde olursa olsun herkes aynı kelimeyi arıyor. Günün kelimesi dünyanın her yerinde aynı. Yani birçok insan ortak bir hedef doğrultusunda eşit şartlarda çabalıyor. Bu özelliği oyunun neden bu kadar hızlı bir şekilde viral olmasını açıklıyor aslında.

6. Şu konuda anlaşalım: Wordle, bir uygulama değil.

Wordle’a ulaşmanız için herhangi bir kayıt ya da uygulamaya ihtiyacınız yok, tek yapmanız gereken tarayıcınızdan girmek ve oyunu oynamak. App Store veya Google Play'de herhangi bir uygulaması yok ama çok fazla taklitçi var. Bu yüzden oltalama saldırılarına karşı dikkatli olmalısınız.

7. Oyunun yaratıcısı bile sırada hangi kelime olduğunu bilmiyor.

Wordle, mevcut kelime havuzundan her gün rastgele bir kelime seçtiği için Wardle bile bir sonraki günün kelimesinin ne olacağını bilmiyor. Bu oyunda herkes için şartlar eşit demiştik!

8. Strateji geliştirmenize yardımcı olur.

Oyunu oynadıkça, günün kelimesini daha az denemede tahmin etmek için harfleri tekrar etmekten ve ilk tahmininizde çok sayıda sesli harf test etmekten kaçınmak gibi birçok strateji geliştirmeye başladığınızı göreceksiniz. Bu basit oyunun, düşünce tarzınızı değiştirmeniz konusunda nasıl etkili olduğuna siz de şaşıracaksınız.

9. Gün içinde zaman kaybına sebep olmaz.

Dijital oyun bağımlılığı ve bunun etkisiyle zamanı iyi kullanamama, zaman kaybı yaşama durumu günümüzde hep tartışılır, özellikle çocuklar söz konusu olduğunda. Ancak Wordle'ın bu konuda diğer birçok oyundan farklı olduğunu söylemeliyiz. Her gün yalnızca bir kelime hakkınız olduğu için oyunda harcayabileceğiniz süre de kısıtlı. Bu da Wordle'ı daha değerli ve popüler yapan özelliklerinden biri olsa gerek.

10. Türkçe dil seçeneği mevcut.

Başlarda https://www.powerlanguage.co.uk/wordle/ adresi üzerinden yalnızca İngilizce oynanabilen Wordle’ın artık dil seçenekleri de mevcut. Tamilce versiyonu bile var! Şu anda oyunun 79 dilde 222 farklı versiyonu olduğu tahmin ediliyor. Türkçe versiyonuna https://f.github.io/wordle-tr/ üzerinden erişebilirsiniz.

Fotoğraflarını Profesyonelleştirmek İsteyenler İçin: Bu Açılar Sayesinde Fotoğraflarınız Çok Daha Güzel Olacak
Bütün İşleri Silip Süpüreceksiniz: Çalışırken Veriminizi ve Odaklanma Gücünüzü Artıracak 7 Farklı Teknik
Sıra Beklemeden Üniversite E-kayıt Nasıl Yapılır?
Paraların Uluslararası Yolculuğu: Yurt Dışına Döviz Transferi SWIFT Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Sosyal Medya Deneyi 11 Yaşındaki Mert’i Öldürdü: Aile Bakanlığı’ndan Mert Açıklaması Geldi
Dudağınız Uçuklayacak: Hayatını Kaybeden Ferdi Tayfur'un Serveti Ortaya Çıktı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti