İstanbul Veterinerler Odası Başkanı ve İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Murat Arslan, kirpilerin yeşil alanlarda beslenen canlılar olduğunu belirterek, bu dönemde onları yaşam alanı dışında, sokaklarda görmemizin birkaç nedeni olduğunu belirtti. Büyükşehirlerde kirpilerin yaşam alanının daraldığını belirten Arslan, şunları söyledi:
“Kirpiler, hızlı yapılaşma, inşaatların yarattığı titreşimler nedeniyle yeni yaşam alanı arayışına girdi. Kirpiler, küçük başlı hayvanlar olduklarından yer kabuğundaki titreşimleri hissederler. Depremler de yaşam alanlarından çıkmalarına bir sebep olabilir. Kirpiler adapte olmakta zorlanan canlılardır. Yeşil alan yok edildikçe soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Normalde bahçelerimizde, ormanlarda görmemiz gereken kirpileri sokaklarda görmemizin sebebi bu.”
Umarım kirpiyide linç etmeye kalkmazlar. Kirpiler çok iyi hayvanlardır, dikenleri can acıtmaz fare, kertenkele, yılan, kuş, böcek her şeyi yerler. Bende yollarda ölü kirpileri görmeye başladım çok hızlı hayvanlar bazı orul orul orpsu çocukları bilerek mi eziyor?
Geçen arkadaşın telefonunda görmüştüm sevimli bir kirpinin fotoğrafını çekmiş evinin önünde. Garipsemiştim, bu kadar yaygın olduğunu bilmiyordum. İstanbul'da hayvanların barınabileceği yer mi kaldı da şehrin içine girmesinler.
"Kentte, yaban hayatının öncelikleri gözetilerek planların hayata geçirilmesi mümkün." (müş) de bunu düşünecek zihniyette ne yerel yönetim ne de devlet mevcut!