Neden Yaşlandıkça Daha Erken Uyanmaya Başlarız?

Eğer sürekli geç uyanmaktan şikayetçiyseniz üzülmenize gerek yok. Bilimsel verilere göre yaşlandıkça geç uyanma yetimiz bir nevi azalıyor. Nasıl mı? Detaylar için sizi şöyle haberimize alalım...

İnsanlar yaşlandıkça daha erken uyanır.

Genellikle yaşlıların sabahın köründe kalkıp gençlerin öğleden sonra uyanması olağan bir durum olarak karşılanır. Bu durum, doğal yaşlanma sürecinin bir parçası olarak görülüyor. Uzmanlar, insanların her gece yedi veya daha fazla saat uyumasını ve aynı saatte yatmalarını öneriyor.

Ancak, orta yaşa yaklaştıkça, insanların gece uyuduğu süre her on yılda 30 dakika azalır.

İnsanlar yaş aldıkça daha erken yatıp daha erken uyanıyorlar. Bu durumun birkaç nedeni var;

Beyin faktörü:

Yaşlanma ve erken uyanma arasındaki ilişki, büyük ölçüde beyinle ilgilidir. Beyin, yaşlandıkça girdilere eskisi kadar iyi yanıt veremiyor. Bu girdiler, günün hangi saatinde olduğumuzu belirlememize yardımcı olan işaretlerdir, örneğin gün ışığı, sosyal ipuçları, yemek saatleri ve fiziksel aktivite.

Yaşlı yetişkinlerde, bu ipuçları beyinde eskisi gibi bağlantı kuramıyor.

Bu da doğal beyin dejenerasyonundan kaynaklanıyor. Bu durum, yaşlı insanların gençlere göre daha erken yorulmalarına ve dolayısıyla daha erken yatıp daha erken uyanmalarına neden oluyor.

Gözlerin rolü:

Gözler de dış ipuçlarını algılamada önemli bir rol oynar ve görme yeteneği yaşla birlikte değişir. Michigan Üniversitesi'nden Profesör Cindy Lustig'e göre, yaşla birlikte gelen görme değişiklikleri, beyin tarafından alınan ışık uyarımının yoğunluğunu azaltır. Bu uyarım zamanın farkında olma yetimizin düzenli kalmasında önemli bir rol oynar.

Katarakt gibi, yaşlılarda yaygın olan durumlar da bu süreci etkileyebilir.

Katarakt ilerledikçe, göz içindeki mercek bulutlanır ve akşam ışığı gözlere daha az girer. Bu, beyinde güneşin gerçekte battığından daha erken battığı izlenimini yaratır ve melatonin seviyelerinin erken yükselmesine neden olur.

Melatonin, uyku hormonu olarak bilinir ve genellikle güneş battığında artmaya başlar.

Kataraktın beyne güneşin daha erken battığı izlenimini vermesi, melatonin seviyelerinin erken yükselmesine ve daha erken uyku isteğine yol açabilir. Sonuç olarak, daha erken yatmak ve daha erken uyanmak, gençlik günlerinde gece kuşu olsanız bile, yaşlanmanın doğal bir parçasıdır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

11 Yıldır Eşini Aldatan Adamın Dudak Uçuklatan Açıklamaları: Aldatıldığınızın Gizli İşareti Olan 7 Durum
Sadece Bilim Kurgu Filmlerinde Olmuyormuş! Etçil Bitkiler Gerçekten de İnsanları Yiyebilir mi?
Modanın Ölümcül Sonuçları: Bir Zamanlar Beyaz Tenli Olmak Uğruna 'Bucaro' İçip Hayatını Kaybeden Kişiler

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?