Neden Yağmur Sonrasında Toprağın Güzel Kokusuyla Huzur Verdiğini Açıklıyoruz!

O eşsiz koku...

Hem yağmurun hem de ıslak toprağın kokusu inkar edilemez bir zevk duygusu yaratıyor. Peki yağmurla gelen huzurlu rahatlamayı tetikleyen şey nedir?

Koku alma duyusu, beyin ve hafızayla bağlantılıdır. Muhtemelen hepimiz sokakta gelen bir kokuyla birlikte çocukluğumuza dönmüşüzdür. Bu bağlantıyı araştıran bilim insanları ve nörologlar; beynimizin anatomisinin koku duyumuzu, ruh halimizi ve duygularımızı birbirine bağladığını söylüyor.

Koku algısı söz konusu olduğunda, beyninizin ön kısmında bulunan ve sinirsel bir yapıda olan koku soğancığı devreye girer.

Birkaç gün süren aşırı sıcaktan sonra özlenen bulutlar belirir, gökyüzü kararır ve yağmur yağar. Beraberinde de ıslak zemin, taş ve çimen kokusu getirir. Bir de rahatlama ve huzurlu hissetme devreye girer.

Bu hissi, koku alma duyusuna atfedilen birincil işlevle ilişkilendirirsek bilim insanlarının savunduğu teori mantıklı olmaya başlar.

Buna göre atalarımızın yağmur kokusuyla güçlü bir pozitif bağlantı kurduğu çünkü yağmur mevsimi sona erdiğinde hayatta kalma şansının arttığı düşünülür.  Yağmur sayesinde bitkiler yeniden doğar ve mahsuller uyarılır, bu da gıda üretimine yardımcı olur. Yani temelde hayatın eş anlamlısıdır.

Petrichor isimli eşsiz koku, adını 1964 yılında iki Avustralyalı jeologdan almıştır.

Kuru mevsimlerde bitkiler, kayaların ve toprağın yüzeyi tarafından emilen ve suyla temas ettiğinde havaya salınan temel bir koku yağını salgılar. Böylece kuraklık uzun sürdüğünde daha fazla yağ birikir ve yağmur yağdığında daha çok kokar. Fakat bu yağın üretilmesinin tek nedeni bu değildir. İki araştırmacı da bunun tohum çimlenmesini engellediğini fark etmiştir. Bitkilerin bu kokuyu kuru havalarda hayatta kalmaları zor olacağı için ürettiği sonucuna varmıştır. Bu yağ özel aromanın oluşmasını sağlayan içeriklerden sadece biridir.

Bu madde, yalnızca toprak ıslakken algılanabilen bir grup bakteri ve toprakta yaşayan bazı mantarlar tarafından üretilir.

Araştırmalar, koku alma duyumuzun geosmine karşı son derece hassas olduğunu göstermiştir. Bulunduğunuz yere yakın bir yerde yağmur yağsa da bu kokuyu alabilirsin. Bu da, yağmur kokusuna karşı ne kadar duyarlı olduğumuzu gösterir. Rüzgar yeterince kuvvetliyse kokuyu yağmurun olmadığı yerlere taşıyabilir.

Yapılan bir araştırma, bu kokunun böceklere benzeyen küçük hayvanları kokuyu üreten bakterilere doğru yönlendirdiğini göstermiştir.

Mikroorganizmalar durumunda bile her şeyin bir nedeni vardır. Bitkiler tohumlarının yaşamını korumak için koku yağları salgılar, bakteriler üremesini sağlamak için geosmin salgılar ve ıslak toprağı koklayarak onu bir şekilde hayatta kalma işaretiyle ilişkilendiririz. Yani doğada her şeyin bir nedeni vardır diyebiliriz.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Anestezi Etkisiyle Uyurken Nasıl O Kadar Acıya Rağmen Tepki Vermeden Dayanabiliyoruz?
Neden Gazlı İçecekleri Tüketirken Burnumuzda Yanma Hissederiz?
İnternet Üstünde Hamilelikle İlgili En Çok Merak Edilen Soruları Sizler İçin Cevapladık

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!