Neden Bazı İnsanlar Alışveriş Yapmayı Diğerlerine Göre Daha Çok Sever? İşte Bu Tutkunun Psikolojisi

Hayat eski zamanlarda göre çok daha hızlı akıyor. Bu da tüm alışkanlıklarımıza yansıyor. Daha fazla geziyor daha fazla harcıyor daha fazla alışveriş yapıyoruz. Ama bazıları için alışveriş gerçek bir tutku! Peki neden bazıları alışverişi diğerlerinden daha fazla seviyor? Bu psikolojinin ardındakilere bakıyoruz...

Alışveriş tutkusunun en temeline inersek bu durum alışveriş yapan hiç adet bir tutku ve yaşam biçimi olarak algılanıyor.

Kişiler alışveriş yaptıklarında sonsuz bir rahatlama ve gevşeme duyarlar. Bu da onlara tıpkı bir terapinin verdiği etkiyi verir. Aldıkça rahatlar, rahatladıkça almaya devam eder.

Araştırmalar, satın alma tercihlerimizin %85'inin bilinçaltı düzeyde gerçekleştiğini söylüyor.

Etrafımızda gördüğümüz ürünler biz anlamasak da bizi satın almaya teşvik ediyor. Bunu elde etme dürtüsü ile de bağdaştırabiliriz.

Alışveriş yapmak kişinin kaygı düzeyine de oldukça yüksek bir oranda etki sağlar.

Aldığı ürünler kişinin stresini ve kaygısını azaltabilir, onda tatmin hissi yaratabilir. Bu tatmin olma hissi de keyif verici olduğundan her seferinde katlanarak yapılmaya devam eder. Bir döngü olduğunu da söyleyebiliriz.

Alışveriş, kişinin satıcıyla olumlu karşılıklı etkileşime girmesi ve özgüveni artırıcı etkisi vardır.

Kompülsif olarak alınan şeyler başkaları ve kişinin kendisiyle ilgili imajını arttırmaya da yaramaktadır. Yani kişinin kendi imajını oluştururken alılveriş de güçlü bir yapıtaşı olur.

Alışveriş esnasında beynin salgıladığı dopamin artar.

Düşkün olduğumuz şeylere yani, ayakkabı, çanta, araba, saat veya başka bir şey, yeni bir tane daha gördüğümüz an dopamin beynimize keyif pompalıyor, bilinçli ya da bilinçsiz satın alma kararımızı markanın bize kazandıracağı sosyal statüye göre belirlememize neden oluyor.

Çevrimiçi alışveriş, kişiler için bir tür mini zihinsel tatildir.

Sadece çevrimiçi mağaza kataloglarına göz atmak, fiyatlara ve fırsatlara ve güzel mağaza tasarımlarına bakmak, insanların zihinsel sağlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olur ve bu kanıtlanmış bir gerçektir

Alışveriş yapmak, bazı insanlar için kendilerini ödüllendirmenin veya motive etmenin bir yolu olabiliyor.

Çalışma veya kişisel hedeflere ulaşma sonrasında yapılan alışveriş kişi tarafından başarıyı kutlama ve kendini ödüllendirme amacıyla tercih edilebilir.

Koleksiyon yapıp, bir şeye tutku halinde bağlanmak da alışverişe yönlendiren şeylerden biridir.

Bazı insanlar, belirli bir ürün veya kategoriye olan ilgileri nedeniyle alışveriş yapmaya yönelirler. Örneğin, koleksiyon yapmak isteyen biri, sürekli olarak koleksiyonunu genişletmek için alışveriş yapabilir.

Popüler İçerikler

Ümraniye'de Suç Makinesi Dehşet Saçtı: Bir Kadın Polis Memuru Şehit Oldu!
Arnavutluk Yeni Bir İslami Devlet Kurmayı Planlıyor: Alkol Yasağı Yok, Kadınlar İstedikleri Gibi Giyinebilecek
MasterChef'te Mide Bulandıran Olay: Yemeğin İçinde Kımıldayan Şey Kurt mu?