Neden Bazı Erkeklerin Sakalı Saçından Farklı Renktir?

Tarih boyunca sakallar sessiz bir iletişim aracı oldu. Bazıları için erkeklik ve gücün sembolüdür, bazıları için din veya medeni durumu temsil eder. Örneğin dağınık, dağınık bir sakal kişinin ekonomik durumunun göstergesi olabilir. Bazı erkeklerin ise saçı ve sakalı doğuştan ya da zamanla farklı renkte oluyor. Bunun bilimsel bir açıklaması var. Sebebi neymiş gelin birlikte bakalım. 👇

Yaş kesinlikle saç ve sakal rengini etkileyebilirken, genç bir erkeğin neden saçlarından farklı renkte bir sakal tonu olabileceğini açıklamıyor.

Genellikle kafa derisi saçı beyazdır. Rengini melaninden alır ve onu siyahtan sarışına dönüştürür. Boya tonları gibi ikisi karışabilir. Yaşlandıkça melanin üretimi azalır, bu nedenle tüyler griye dönmeye başlar. Ancak hepsi aynı kombinasyonda aynı dozu alamayabilir. Bu durumda açık kahverengi bir saçınız varken sakalınız ağırlıklı olarak koyu kahverengi olabilir veya aralarda daha açık tonlar olabilir. Kaş kılları genellikle bundan etkilenmez.

Bu iki tonlu farklar özellikle kahve-kızıl arasında olur.

Neden bazılarının kızıl sakallı ancak kahverengi saçlı olduğunu merak ediyorsanız, bunun da bir cevabı var. Tüm saç renkleri genetik olsa da, özellikle bir gen kırmızı tondan sorumludur. Her iki ebeveynden de genin mutasyona uğramış bir versiyonunu miras alırsanız, tepeden tırnağa kızıl saçlarınız olması muhtemeldir. Ancak genellikle ikisi de mutasyonlu değildir, biri düzgündür. Saç sakal farkı da buradan ortaya çıkar. Buna bir örnek olarak Engin Öztürk'ü verebiliriz.

Kızıl saç oldukça nadirken kızıl tonlarında sakallar aslında o kadar da nadir değildir.

Genetiğin yanı sıra stres ve yetersiz beslenme de saç renginizi değiştirebilir. Gri saçlar stresin ilk belirtisidir, donuk, cansız saçlar ise vitamin eksikliğine işaret eder. Ancak saç renginin değişmesinin en büyük nedeni güneştir. Güneşe aşırı maruz kalmak saçınızın rengini açar ancak sakalınız aynı kalır. Güneş saç tellerini süreç içinde zayıflatır.

Vücut tüylerinizin rengi de saçınızdan farklı olabilir.

Saç köklerinizdeki pigment seviyeleri saç renginizi belirler. Her folikül pigmentlerin bir karışımını içerir. Düşük düzeyde kahverengi ve yüksek düzeyde sarı olan erkekler sarı saçlı olur. Bu da rastgele kırmızı tüyleri ve koyu lekeleri olmasını açıklar. Genellikle kızıl tonları olmasına karşın saç sarı iken sakal kahverengi de olabilir. Örneğin Ryan Gosling gibi.

Zamanla renk değişimi olması da mümkün.

Merak etmeyin sakalınız aniden kızıla dönüşmeyecek. Ancak uzmanlar özellikle yazın sadece vücuda değil saça da güneş koruyucu içeren ürünler kullanmanızı öneriyor. Dilerseniz genetik olan farklılıklar ya da zamanla saç foliküllerinde bozulmalar için boya ile renk eşitliği sağlamayı tercih edebilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Sakal Onları Çok Değiştiriyor! Ünlülerin Sakallı ve Sakalsız Hallerini Görmeye Hazır mısınız?
Saç Kırılmasının Nedenlerini ve Bununla Nasıl Başa Çıkacağınızı Anlatıyoruz!
Erkeklerin Makyajı Olarak da Bilinen Sakal Hakkında Büyüklerinizden Öğrenemeyeceğiniz 19 Bilgi

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!