Necip Fazıl Kısakürek, Atatürk ve Onun Devrimlerine Neden Düşman Oldu?

Hâlbuki önceleri övgüler düzermiş Gazi'ye, enteresan...

Kaynak: Ümit Doğan

39 yaşındaki Necip Fazıl, "Büyük Doğu" isimli bir dergi kurar ve bu dergi için CHP'den 5 bin lira para ister. Ayrıca Necip Fazıl, CHP hükumetine şöyle bir teminat verir:

'Mecmuanın CHP ölçülerine uygun olarak bütün dünya hadiselerini kucaklayıcı bir hareket ve hadise cephesine malik olması başlıca hedeftir.' Başvurunun tamamını şöyle okuyabilirsiniz:

Bu sürede Atatürk'ü öven yazılar yazar. Hatta Büyük Doğu dergisinin 10. sayısında "Atatürk Dirilecektir" adlı bir yazı kaleme alarak şunları söyler:

'Bir gün Atatürk dirilecektir! (...) İşte o gün başımızda bulunacak olan şahsiyet, günün gerektireceği üstün kurtarıcılık vasıflarına göre ruh ile olduğu kadar maddesi ile de Atatürk'ten başkası olmayacaktır.' Yazının tamamı şöyle:

Hatta hızını alamayan Kısakürek, CHP'den mebus adayı bile olur. Ancak umduğunu bulamaz; ne mebusluk başvurusu ne de para isteği kabul edilir.

Ümit Doğan'ın deyimiyle 'CHP'li olmak karlı bir iş değildir.' Ve Kısakürek, çizgisini değiştirmeye başlar. Yine Büyük Doğu dergisinde Atatürk'ü, devrimleri ve dönemin hükumetini eleştirmeye başlar.

Bu çizgi değişimi hükumetin dikkatinden kaçmaz. Basın Yayın Genel Müdürlüğü 1944'ün Şubat'ında bir rapor yayımlar.

Rapor kısaca şunu ifade eder: Necip Fazıl'ın Büyük Doğu dergisi İngiltere devlet politikasına hizmet etmektedir. (Raporun tamamı)

Artık Atatürk karşıtlığını gizlemeyen Necip Fazıl, işi Gazi'ye hakarete kadar götürür ve 1947'de yargılanır. Ayrıca Türk halkı bu durumu kaldıramaz ve Necip Fazıl'ı protesto eder.

Sonrasında ise Adnan Menderes'e yanaşır Necip Fazıl ve onun lehine yayın yapacağını söyleyerek para ister. Örtülü ödenekten de epey bir para alır. Bu durum Adnan Menderes'in yargılanmasında açıkça ortaya çıkar. Şöyle ki:

Sonraları ise MHP'ye yanaşır Kısakürek... Yani anlayacağınız önce Atatürkçü sonra Menderesçi en son da Ülkücü olur.

Ve enteresan, gidiş gelişlerle dolu hayatını 78 yaşına kadar sürdürür. Bugün kendisine 'Üstad' diyen bir kesim var ama bilmiyorum 'hangi Necip Fazıl'a' üstad diyorlar?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

1921'de New York Times'da Çıkan Bu Haberi Muhtemelen Bilmiyordunuz: "Kemal, Britanya'ya Gülüyor."
İçkinin Tam 101 Yıl Önce 'Men-i Müskirat Kanunu' ile TBMM'de Yasaklandığını Biliyor muydunuz?
II. Dünya Savaşı'nın Sıcak Yıllarında Hitler'in Tehdidine İsmet Paşa Ne Cevap Vermişti?
Ömrünü Türk Halkına Adayan Atatürk, Cumhuriyet'in İlanından Önce Ramazan Bayramlarını Nasıl Geçirmişti?
Latife Hanım'ın, Kendisi İle Röportaj Yapmak İsteyen Mete Akyol'u Azarlayıp Kovduğunu Biliyor muydunuz?

Popüler İçerikler

Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi
Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
8 Yaşındaki Kızını da Alıp Üvey Oğlu ile Kaçan Kadın Müge Anlı'yı Çileden Çıkardı!
YORUMLAR
26.05.2021

Yanlis cagda dogmus akp’yi yalasaydi sirti yere gelmezdi.

26.05.2021

Çıkarı kesilen döner. İstediğini alamayan yalayıcılar döner. Üstad döner tavuk döner et döner. Baki kalan tek şey Atatürk ve devrimleridir. Herkes ölür ama Atatürk ölmez. Duyduk duymadık demeyin! Yaşıyoooor!

26.05.2021

👏👏👏🇹🇷🇹🇷

26.05.2021

Dünyada yaşamış en leş insanlardan biridir bu kumarbaz sahtekar herif. Bi kaç gündür bu çöp herif ile ilgili çok başlık açılmaya başlandı nedense

TÜM YORUMLARI OKU (28)