Nebati: 'Sisteme Girecek Yastık Altında 5 Bin Ton Altın Var'

Türkiye’den büyük ölçüde çıkan yabancı yatırımcıların ilgisini tekrar kazanmak için başlatılan çalışmalar kapsamında ekonomi yönetimi yurt dışındaki belli başlı finans merkezlerine tur hazırlığına girişerek, Nebati’nin dün Londra’da iki toplantı düzenledi.

100’e yakın üst düzey yöneticiyle görüşüldü

Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Rezidansı'nda düzenlenen basın toplantısında temaslarını değerlendiren Bakan Nebati, iki gün süren görüşmelerde 18 varlık yönetim şirketi, 19 uluslararası kalkınma ve yatırım bankası ile 10’dan fazla özel sermaye, altyapı ve girişim sermayesi fonu ve teknoloji şirketi temsilcileri ile 100’e yakın üst düzey yöneticiyle görüştü. 

Türkiye’nin uyguladığı alışılagelmişin dışındaki ekonomi programını yatırımcılara anlatan Nebati, kurun istikrarlı bir seyir izleyeceğini belirtti. Böylece dolarizasyonu kontrol altında tutacaklarını, enflasyonuysa tek haneye düşüreceklerini söyledi.

'Turizm gelirleri yükselecek'

Yatırımcılara bu hafta sonu yastık altındaki altının finansal sisteme kazandırılmasını teşvik edecek yeni bir plan duyuracaklarını anlatan Nebati, Türkiye için kritik öneme sahip turizm gelirlerinin bu yıl 34,5 milyar dolara yükseleceğini söyledi.

Görüşmelerin verimli geçtiğini vurgulayan Bakan Nebati, şunları anlattı:

'Türkiye’de makro ekonomik göstergelerin sağladığı katkıların hangi yöntemlerle belirlendiği, özellikle de yeni ekonomik modelin Türkiye’ye kazandırdığı yol haritasının hangi aşamalardan geçeceğine ilişkin sorular sordular. Bilgilendirmelerimizi çok saik bir şekilde yaptık. Londra’da bulunan az önce ifade ettiğim tüm yatırımcıların en üst düzey şeffaf bir şekilde sorularını aldık. Şeffaf bir şekilde cevaplandırmaya gayret ettik.'

'Türkiye’yi çok iyi biliyorlar'

Toplam 100’e yakın üst düzey yönetici ile görüşmelerin gerçekleştirildiğini belirten Bakan Nebati, yatırımcılarla Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin değerlendirmelerin paylaşıldığını kaydetti.

'Türkiye’yi merak ediyorlar model itibariyle, ama Türkiye’yi çok iyi biliyorlar.' ifadesini kullanan Bakan Nebati, toplantılar sırasında “Türkiye Ekonomi Modeli” hakkında kapsamlı bilgilerin verildiğini, gelecek döneme ilişkin öngörüler üzerinde görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

Bakan Nebati, Türkiye’nin dinamik üretim kapasitesi, güçlü büyüme performansı, sağlıklı kamu maliyesi, sağlam bankacılık sektörü ve düşük borçluluğu ile gerek bölgesinde gerek küresel çapta ön plana çıkan, önemli potansiyel barındıran gelişmekte olan yıldız bir ülke olduğunun toplantılarda vurgulandığını kaydetti.

'Kur korumalı mevduat tek bir defa kullanılabilen bir enstrüman değil'

Döviz kurlarında sağlanan istikrar ile birlikte ülkedeki enflasyonun geçici olduğunun toplantılarda dile getirildiğini belirten Bakan Nebati, bankacı ve yatırımcılarla belirli periyotlarda iletişimin sürdürülmesinin hedeflendiğini anlattı.

Kur korumalı mevduata yönelik değerlendirmelerde bulunan Bakan Nebati konuşmasına şöyle devam etti:

'Bireyselle başladık, tüzeli kattık. Tüzeller geliştikten sonra kur kambiyo vergisi ile karşı karşıya kalan tüzel kişilere 17 Şubat’a kadar yararlanma imkanı tanıyan yasal değişikliği yaptık. Oradan bir şekilde döviz akışı başladı. Son olarak Merkez Bankamız Yuvam adı altında yurt dışındaki Türk vatandaşlarının da bu enstrümandan faydalanmasını sağlayacak adımlar attı. Dolayısıyla kur korumalı mevduat tek bir defa kullanılabilen bir enstrüman değil.

Şu anda 10 milyar dolar civarına gelen bir döviz, toplamda da dün itibariyle 312 milyar lirayı aşan ciddi bir mevduat oluşmuş durumda. İlk günlerde toplam mevduat içerisinde yüzde 10’larla başlarken, dün akşam itibariyle gelen rakam yüzde 45’ler seviyesine ulaşmış durumda… Şu anda vatandaş ilgi gösteriyor. Optimal nokta vatandaşın ilgisinde en üst seviyenin nerede yakalanacağıdır.'

Yastık altındaki altın sisteme girecek

Ekonomi politikalarında uzun vadeli istikrarın önemine işaret eden Nebati, “Bizim açımızdan önemli olan şu; döviz kurlarının stabil bir şekilde devam etmesi” şeklinde konuştu.

Gelecek dönemde Türkiye’de finansal piyasalara ilişkin önemli bir paketin açıklanacağını belirten Bakan Nebati, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu paketle beraber bir tarafı yastık altındaki altını sisteme sokmuş olacağız ki 5 bin ton civarında bir altın olduğu tahmin ediliyor. Bunun da karşılığı 250-350 milyar dolar. Bunun belli bir miktarı, Merkez Bankasına destek olacak ve döviz ihtiyacını giderecek. Ama en önemlisi, modelimizin esasını teşkil eden Türk lirasının özendirilmesi noktasında katkı sağlayacak bir enstrüman dahil edildi.”

Ekonomideki en önemli sorun enflasyon

Reuters’a konuşan toplantı katılımcılarından BlueBay Asset Management’tan Timothy Ash, “Buradaki ana belirleyici kur çıpası. Açıklamalar aralıktaki satış baskısının anormal ve olağanüstü, bugünlerde ise para biriminin daha savunabilir olduğu yönünde” dedi.

Ash, Nebati’nin enflasyonu ekonomideki ‘en önemli sorun’ olarak nitelediğini ifade etti.

Ancak toplantıya katılan yatırımcıların verdiği bilgiye göre Nebati, TL’nin değerinin bu seviyelerde korunması için bundan sonra ne kadar döviz rezervine ihtiyaç duyulacağı sorularına net bir yanıt vermedi.

Toplantının ana mesajı neydi?

Türkiye yeni ekonomi modeli olarak adlandırdığı politika seti kapsamında yükselen enflasyona politika faizinde artış ile yanıt vermezken, enflasyondaki düşüşü cari fazla yaratarak sağlamayı amaçlıyor.

Reuters’a bilgi veren bir başka katılımcı, “Toplantının ana mesajı şuydu: Kuru istikrarlı tutacağız ve bu istikrar enflasyonun ani şekilde düşmesini ve önümüzdeki yılın başlarında tek haneye gerilemesini sağlayacak” dedi.

Yatırımcıların verdiği bilgiye göre Nebati 250-350 milyar dolar olarak tahmin ettiği yastık altı altının sisteme kazandırılması ve TL’ye çevrilmesini teşvik edecek bir planı bu hafta sonu açıklayacaklarını da söyledi.

Nebati’nin yatırımcılara verdiği diğer bilgiler arasında ise Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve İsrail ile son günlerde olumlu temaslar yapıldığı ve swap anlaşmaları konusunda hemfikir olunduğu da yer aldı. Ancak Nebati potansiyel swap anlaşmaları hakkında başka bir bilgi vermedi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Hazine'den Yurt Dışı Hamlesi: Küresel Tahvil Piyasalarına Dönüş Hazırlığı!
Nebati 'Enflasyondaki Yükseliş Kültürel Sebeplerden' Dedi İddiasına Yalanlama
Yanlış Anlaşılan Enflasyon Açıklaması Ekonomistlerin Gündeminde Nasıl Yer Buldu?
Eski Merkez Bankası Başkanlarının Fotoğrafları Kaldırıldı mı?

Popüler İçerikler

Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
09.02.2022

sana senin koyunların bile güvenmiyor gözlerinden ışıltı fışkırtan nebahat

09.02.2022

yüzyılın vurguncuları.

09.02.2022

güçlü Türkiye dünya liderinin bakanı yastık altındaki altınlara düştü ,Liyakatsizlik ülkenin sonunu getirecek,

TÜM YORUMLARI OKU (13)