Buluntular aynı zamanda Neandertallerin ölülerini gömdüklerini ortaya çıkardı. Geçtiğimiz Ocak ayında Ulusal Bilim Akademileri Konferansı’nda yayınlanan taslakta, araştırmalar Fransa’daki La Chapelle-aux-Saints arkeoloji alanında Neandertallerin ölü gömme mekanlarını gösteren bulgularla belgelendirildi. Diğer bir Fransa arazisinde, taş aletler üzerinde bulunan bükülmüş elyaflar sicim ya da halat takımını yapmayı bildiklerine işaret ediyordu. Bulunan altı taş ok ucu aynı zamanda karmaşık mermi tekniklerini kullandıklarını gösteriyordu.
Villa’nın söylediğine göre, yaklaşık 200 bin yıl önce Avrupalı Neandertaller doğal şekilde ortaya çıkmayan muhtemelen ağaç kabuğundan sentezlenmiş olan yapıştırıcı bir madde, zift, ile yapılan aletler kullanıyorlardı. Modern deneyler gösteriyor ki, kaynaklarla ziftin üretimi Neandertallere yüksek derecede teknik bilgi sağlamaktadır.
Leş yiyicilerin avlanmaya uyumsuz olduğu olduğu düşünülürken son araştırmaların gösterdiğine göre, çevrenin çeşitliliği içerisinde çok çeşitli hayvanların avlanması ile gelişmekte olan büyük hayvan avı -iz süren avcı- fiilen gerçekleşmekteydi. Neandertallerin -büyük boy ya da orta boy memelileri içeren- kısıtlı bir diyet uyguladıklarına dayanarak onların leş yiyici oldukları düşüncesine dayanan kanıya göre, besinsel kısıtlar onları çevrelerindeki değişikliklere karşı, erken modern insanlara göre, daha az uyumlu hale getirdi. Ancak bu görüşü tam olarak onaylamayan araştırmalar da mevcut. Avustralya’daki New England Üniversitesi’nde paleoantropolog olan Luca Fiorenza, İtalya’da bulunan Neandertal fosillerinin dişlerini inceledi ve kabuklu deniz ürünleri, tohum ve muhtemelen yabani bitkiler tükettiklerine dair buluntular elde etti.
DNA teknolojisinin gelişimi, bizim Neandertalleri kavrayışımıza ve onların bizimle ilişkisine yeni bir katkıda bulundu. 2010 yılında, Neandertal Genom Projesi’nin yürütücüsü Paabo ve bir grup meslektaşı Neandertal genomunun ilk taslağını yayınladılar ve 2014’ün başlarında diğer araştırma grubu Sibirya’da bulunan Neandertal fosilinin ayak parmağı kemiğinden alınan DNA ile bir genom dizisi sundu.
Paabo “Neandertaller günümüz insanına en yakın evrimsel akrabalarımız” ifadesinde bulunurken DNA bulguları gösteriyor ki, bizim atalarımızdan bazıları sadece yan yana gelmiyor aynı zamanda çiftleşiyorlardı da. Paabo ekliyor: “Neandertaller ile modern insanların melezleşmeye uğradıkları çok açık” , Asya ve Avrupa’ya kadar onların kökenlerinin izini takip eden, bugün yaşayan insanların DNA’sında yüzde 1 ile 2 oranında paya sahiptir. “Melezleşmenin gerçekleştiği vakit için oldukça iyi bir tarihlendirmeye sahibiz -50 bin ve 60 bin yıl öncesindeki bir aralıkta- modern insanın dünyanın geri kalanını sömürgeleştirmek amaçlı Ortadoğu ve Afrika dışına yayılması için doğru zaman.”
olur mu ilk insan balçıktan yaratıldı adem soyundan geliyoruz neandertal falan da neymiş
Ölü hayvana leş diyorsak, modern insan da leş yiyicidir. Çürümüş hayvana leş diyorsak, bunu neandertallerin de yediği düşüncesi mantıksız. Ayrıca, bir kaç yıl önce İngiltere'de bulunan bir homosapiens fosilinin 850.000 yıl öncesine ait olduğu söylenmişti, sonra ne oldu bilmiyorum. Yani, bu teorilerin hepsi teori. Kısaca, at yalanı s...im inananı.