Sorunun cevabı ise manganez dioksitin yanma reaksiyonunu katalize edebilme özelliğinde yatıyor. Pech-de-l’Azé I bölgesindeki manganez dioksit içeren blokların üzerinde keşfedilen aşınma ve sürtünme izleri, araştırmacıları bu bloklardan toz üretmeye itti. Daha sonra bu tozu odun yığınlarının üzerine serpen araştırmacılar, alevin parıldaması için gereken sıcaklık derecesinin 250 santigrat derecelere indiğini tespit etti.
Bu da, manganez dioksit ile ateş yakmanın çok daha kolay ve hızlı olabileceğini gösteriyor. Scientific Reports‘da tüm detayları ile yayımlanan ve online olarak herkese açık olan makalede de belirtildiği üzere, bu işlemin uygulanmadığı odunların 350 santigrat derecede dahi tutuşmadığı ve bu sıcaklığın manganez dioksitin yokluğu durumunda ateş yakamayacağı kaydedildi.
Araştırmacılar şu an için, Neandertallerin manganez dioksiti diğer hangi muhtemel amaçlar için kullanmış olabileceklerini tam olarak kestiremiyor. Ancak bu liste ne olursa olsun, deneylere bakılarak listeye ‘ateş-yakmayı eklemek yanlış olmayacaktır.
Bu sitede sürekli bu tarz içerikler istiyoruz ama haftada bir çıkıyor işte.
Olabilir niye olmasın arkadaş
beyin buyuklugu zeka ile birebir iliskili degildir ama zeki olmak icin belli boyutta bir beynin olmasida gerekli. ve neanderthalin ortalama beyin hacmi modern insandan bile 100cc daha buyuk. yani hic oyle aptal ilkel bir insan beklemeyin. modern insana karsi rekabeti kaybetmesi buyuk ihtimal sayilarla alakaliydi, zekayla degil. modern insan diger insansilar dahil hic bir turde olmadigi kadar genis isbirligi agina sahip. eski avrupadaki neanderthal yerlesimleri birbirinden izole ufak daginik koyler halindeyken, insan yerlesiminde kitanin en guneyinde bulunan tanrica heykelinin aynisini kitanin en kuzeyinde bulmak mumkun oluyor. yani kitasal olcekde bir iletisim, ortak kultur mevcut.