'Ne Zaman Acile Gidilir, Ne Zaman Gidilmez?' Soruna Sağlık Çalışanlarından Yanıt

Acil yardım gerektiren durumlarla karşılaştığımızda ne zaman hastanenin acil servisine başvurulması gerektiği konusunda bazen belirsizlik yaşayabiliyoruz. Bu durum, genellikle yaşadığımız sağlık durumunun ciddiyetini tam olarak kavrayamadığımızdan kaynaklanıyor. Bir TikTok kullanıcısı acil servise ne zaman başvurulması gerektiği konusunda bilinçli olmak adına faydalı bir paylaşımda bulundu.

Hangi durumlarda acil servise gidilmesi gerektiği konusu genelde tartışmalara neden olabiliyor.

Hayati tehlike oluşturan durumlarda hizmet veren acil servisler aynı zamanda acil tıbbi müdahale gerektiren hallerde de çalışmalarına devam ediyor.

Peki yaşadığımız her durumda acil servise başvurmak ne kadar doğru? Kimileri bu durumu bir miktar abartabiliyor biliyorsunuz ki.

Tırnağı kırıldı diye acil servise giden de var ayakkabısı ayağına vurdu diye gelen de... Ancak, her sağlık sorunu acil servise başvurmayı gerektirmez. Örneğin, hafif bir baş ağrısı, halsizlik, hafif öksürük gibi durumlar genellikle acil servis hizmeti gerektirmez. Bunun yerine, bu tür durumlar için bir aile hekimine veya ilgili uzmana başvurulabilir.

''@dr.bugrahanyuksel'' adlı bir TikTok kullanıcısı vatandaşların hangi durumlarda acil servise gelmesi konusunda güzel bir paylaşımda bulundu.

İlk olarak halı sahada ayağını burkan bir hastanın durumu soruldu. Ayağı şişen, kızaran bu nedenle de acı çeken hastanın acile gelmesi gerektiği söylendi.

İkinci olarak, ameliyat olan bir hastanın yarası iyileşene kadar yaptırması gereken pansuman konusu soruldu.

''Bir hasta o gün yaptırması gerektiği pansumanı unuttu ve saat gece 3. Bu saatten sonra hasta acil servise gelmeli mi?'' Sağlık çalışanı, bu soruya hastanın acile gelmemesi yönünde cevap verdi.

Peki, dermatoloji yani cildiye bölümünden randevu almamış ve çok sivilcesi olan bir hasta acil servisine gelebilir mi?

Doktor kendisine gelen bu soruya, ''Gelsin ben kons atıp gönderirim onu'' yanıtını verdi. Aranızda ''Kons atmak ne demek?'' diye merak edenler için onu da açıklayalım. Konsultasyonun kısaltması olarak kullanılan kons atmaki birden fazla doktorun farklı branştan doktorun bir araya gelerek herhangi bir hastalık konusunda karar vermesi anlamına gelir.

Acil servis konusunda en titiz davrandığımız kişiler ise hiç şüphesiz ki bebek ve çocuklardır, değil mi?

Eğer çocuğunuzun geceden beri düşmeyen bir ateşi varsa, ailesi mutlaka onu acil servise götürmelidir. 

Peki ya çocuğun ciddi karın ağrısı, ishali varsa ne yapmak gerekir? Çocuğunuzda böyle bir durum fark ettiyseniz, hiç düşünmeden acilin yolunu tutmalısınız.

Tabii gecenin saat 2'sinde protez tırnağınızı çıkaramadığınız için acil servise gitmeyin siz.

Videoyu da böyle bırakalım

İlginizi Çekebilir

"Gördüğünüz En Garip Acile Başvuru Neydi?" Sorusuna Gelen Birbirinden Şaşırtıcı ve Eğlenceli 18 Cevap
Hastanelerin Acil Servislerine Gelen Aşırı İlginç Hasta Şikayetlerini Öğrenince 'Yarabbi Şükür' Diyeceksiniz
Hastanelerin Acil Servislerine Gelen Hastaların Bir Acayip Şikayetlerini Görünce Halinize Şükredeceksiniz

Popüler İçerikler

Galatasaray'da Mauro Icardi Oynamadığı Derbiye Damga Vurmayı Başardı
Polis Memuru Şeyda Yılmaz’ı Şehit Eden 19 Yaşındaki Katil Yunus Emre Geçti Tutuklandı
MasterChef'te Şef Mehmet Yalçınkaya'nın Yaptığı İmza Tabak Dalga Konusu Oldu!
YORUMLAR
12.08.2023

Acile gelen herkesten sembolik olarak 10 TL alınsa artık sivilcesi çıkan acile gelmez. Bazıları hobi olarak gidiyor hastaneye

14.08.2023

Sgk olmayandan 6 lira alınıyor muayene ücreti gene aynı değişen bir şey yok

12.08.2023

acil olmayan durumları sıralayalım, burun akıntısı veya tıkanıklığı, ürtiker, baş ağrısı, mantar şikayeti. yüksek ateş, ishal, 3 günü aşkın kabızlık, kırık, burkma, çıkık, göğüs ağrısı, nefes darlığı, zehirlenme, zehirli böcek, arı kene sokması gibi durumlar acil vakadır. acil olmayan durumlar için gerçekten sağlık personeli meşgul edilmemeli.

13.08.2023

Ürtikere açıklık getirmek istedim. Bazı ürtikerler alerji sonrası oluşuyor bogaz şişmesi hırıltıli nefes o zaman da gidiliyor. Kardeşim için acile gittik doktor hanım beni görür görmez bırakmadı. Ben basit zannediyordum. Meğer ciddiymişim.

Pasif Kullanıcı
12.08.2023

Aga ben 10 yıl önce biraktim bu isleri acili de kara ambulansi da ömrümü yedi tam 10 yilimi verdim sonra gectim helikoptere 10 yildir ordan oraya pırpır ucuorum.Hasta yakini derdi yok acildim degilsin sari alandi yesil alandi derdi yok tantana yok yesil kartliydi suriyeliydi derdi yok yok da yok.Mis gibi hastama bakiyorum götürüp teslim ediorum kafam rahat.Bi ara özlemismislyimdir diye gece müdürlüğü teklifini kabul ettim 1 yil anca dayandim.Sistem degissede insan hep ayni o yüzden hastaneye dönmeyi asla düsünmüuorum.Allah tum calisanlara sabir versin

Pasif Kullanıcı
12.08.2023

Masallah de bari 😂😂

TÜM YORUMLARI OKU (14)