Ne Yaparsam Yapayım Kilo Veremiyorum Diyenler Buraya! İşte Kilo Vermenizi Geciktiren Yanlış İnanışlar

Bir insanın vücut kitle indeksi normal olduğu zaman, uzun yaşamayı garantilemiş oluyor. Bu yüzden fazla kiloları vermeye gerçekten değer. Yine de inatçı kilolarla mücadele ederken dikkatli olmanızda fayda var. Hangi öneriyi neden dikkate almanız veya almamanız gerektiğini sizler için sıraladık.

1. Esmer şeker tüketmek daha sağlıklıdır.

1 çay kaşığı beyaz şeker 16 kaloriyken 1 çay kaşığı esmer şeker ise 17 kaloridir.

Sağlıklı bir yaşam sürdürmeye kendini adamış kişiler, esmer şekerin kalsiyum, potasyum ve demir açısından zengin olduğunu ve bünyeye yararlı olduğunu düşünürler. Fakat hiç de düşündükleri gibi değil.

Bu iki şeker arasındaki farkı ayrımsamak çok güçtür. Aralarındaki tek önemli değişiklik, hamura verdikleri tadın farkıdır.

2. En sağlıklı kahvaltı yulaf ve süttür.

Yulafın sağlıklı olması için kendiniz yapmanız gerekir ve hazır karışımlara kaynar su döktüğünüz zaman da tadı çok kötü olur. Hazır yiyecekler yüksek miktarda karbonhidrat içerir.

Eğer sağlıklı olmaya kendinizi gerçekten adamışsanız 10-15 dakikanızı ayırıp yulafınızı kendiniz pişirirseniz çok daha iyi olur.

3. Bütün sebzeler faydalıdır.

Bütün diyetlerde sebzelerin yararlı olduğu söylenir ve olabildiğince çok tüketmeniz tavsiye edilir. Burada bir tuzak söz konusu. Bu sebzeleri nereden aldığımızı, daha da önemlisi nerede yetiştiklerini pek de önemsemeyiz, değil mi? Günümüzde yetişen sebzelerin birçoğu zirai ilaç ve nitrik asit içerir. Dolayısıyla böyle sebzeler kan şekerinizde olumsuz etki bırakabilir. Yiyeceğiniz sebzeleri seçerken dikkatli davranmanız gerek ama hepsine zararlı gözüyle bakmanız da yanlış olur tabii.

4. Kahve sizi bütün gün enerjik tutar.

Kahvenin içtikten sonra ne kadar enerji vereceği tamamen tüketiğiniz miktara bağlı. Kafeinin tüm kan akışına yayılıp vücudu uyandırması ortalama 15 ile 45 dakika arasındadır. Bu etki de 5-6 saate kadar kalır. Fakat sabah 8'de içtiğiniz kahvenin sizi gün boyu enerjik tutması söz konusu değildir. Yine de dozunda tüketildiği zaman beyniniz için oldukça faydalıdır.

5. Kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmamalıdır.

Zeytinyağının yanma noktasından dolayı olsa gerek, bu kulaktan dolma bilgi oldukça yaygın. Zeytinyağı kolay yandığı için birçok kişi yemeğin pişmediğini düşünür. Zeytinyağının kaynama ve yanma noktası 375 derecenin üzerindedir. Yediğimiz birçok besin bu derecenin altında pişer. Bunun yanında, zeytinyağı sanıldığı kadar yararlı bir besin değildir. Fazla K vitamini, demir, potasyum ve sodyum barındırır ve bu miktar sağlığımız için çok fazladır.

6. Deniz tuzu sofra tuzundan daha sağlıklıdır.

Yemeklerde deniz tuzu kullanmanın daha sağlıklı olduğunu duymuşsunuzdur. Aslında sofra tuzunun kökeni de denizdeki tuzdandır. Deniz tuzu birçok mikroelement barındırırken, sofra tuzu onun arıtılmış halidir. Sofra tuzu da iyot içerdiği için ciddi sağlık problemlerine yol açabilir, az miktarda tüketilmesinde fayda var.

7. Yağ miktarından dolayı zengin süt ve süt ürünleri kalp sağlığı açısından zararlıdır ve obeziteye sebep verebilir.

Tam yağlı süt ve süt ürünleri doymuş yağ açısından zengindir ve yüksek kalorilidirler. Bu yüzden diyet yapan kişiler yarım yağlı süt ürünleri tüketirler. Tam yağlı besinler kalp hastalığı riskini artırabilir. Fakat, bilim insanları bunun doğru olmadığı sonucuna ulaştı. Tam yağlı süt ürünleri tüketmenin kardiyovasküler hastalıklar üzerinde herhangi bir etkisi yok ve hatta bu besinler obezite riskini de indirgemekte.

8. Bütün kaloriler aynıdır.

Aslında, bir lolipoptan alınan kaloriyle, bir Brüksel lahanasından aldığımız kaloriler, farklı metabolik yollara gideceklerinden dolayı tamamen farklıdırlar. Kalorilerin yağ yakma mekanizmasında, hormonlarda ve tat alma duyusundan sorumlu beyin merkezinde direkt etkileri söz konusudur.

Örneğin, yüksek protein diyeti yapan birinin metabolizmasının %80 ile %100 oranında artması ve açlık hissinin de azalması söz konusu olabilir. Yani bu alınan kalori çeşidine göre metabolizmada farklılık görülebileceği anlamına gelir.

9. Gece yemek yemek kötüdür.

Aslında değildir. Besinleri tükettiğiniz vakitler vücudunuz için çok da fark etmez. Amerikalı bilim insanları, araştırmalarında maymunları kullanarak bunu ispat ettiler. Gece yemek yedirilen maymunların, yemek yemeyenlerden daha fazla kilo aldığı gözlemlenmedi. 

Yine de tükettiğinizden daha fazla kalori yakmalısınız kuralı geçerli.

10. Her diyet işe yaramaz.

Düzenli bir diyet, düzenli kalori alımı anlamına gelir. Hedefinize ulaşmak için hangi yemekleri yediğiniz önemli değildir. Bazıları yağ tüketmezken bazıları protein ve karbonhidrat tüketmez. Her neyse, diyetinize sıkı sıkıya bağlı kalırsanız, kesinlikle kilo vermeniz mümkün. Ama eğer eski yeme düzeninize dönerseniz de, verdiğiniz fazla kiloları hızla geri alabilirsiniz.

Kulaktan kulağa yayılmış hangi diyet önerilerini duydunuz? Bildiklerinizi yorum kısmında bizimle paylaşın.

Popüler İçerikler

Yapay Zekaya Vergi Geldi: ChatGPT Üyeliklerine KDV Zammına Tepki Yağdı
TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
YORUMLAR
05.09.2018

Az yiyin.

Kilo vermek için bir arkadaşım bana harika bir diyet tavsiyesi vermişti. "yeme amk!"

05.09.2018

100 gr zeytinyağında 1mg potasyum var ki günlük ihtiyacımız 4700 mg. Acaba sağlığımız konusunda nasıl bir tehdit oluşturacak çok merak ediyorum. Salla yapıştır anasını satayım.

TÜM YORUMLARI OKU (13)