Ne Sıklıkla Nereleri Temizlemelisiniz? Temizlik Rutininizi Oluşturmanıza Yardımcı Olacak Öneriler

Eğer evinizin neresini hangi sıklıkla temizlemeniz gerektiğini bilmiyorsanız ya da bir rutin oluşturmakta zorlanıyorsanız, bu içeriğimiz tam size göre! Evinizde yeterli hijyeni sağlamanızı sağlamak ve kendinize uygun temizlik rutininizi oluşturmak için buyrun içeriğimize. 👇

Satın aldığınız ürünlerde satıcılardan kaynaklanan sorunlardan Onedio sorumlu değildir.''

''Bu içerik marka işbirliği içeriyor olabilir.''

Öncelikle mutfak günlük olarak temizlemeniz gereken yerlerden biridir.

Eğer her gün yemek pişiriyorsanız ya da mutfağı kullanıyorsanız, mutfağınızı temiz tutmak bir zorunluluktur. Mutfakla işiniz bittiğinde tezgahı toparlamalı, silmeli ve yere dökülenleri süpürdükten sonra bir mop yardımıyla yerleri silebilirsiniz.

Yemek masası ve sehpaları da eğer kullandıysanız, bakteri üretimini engellemek için silmeli ve yine altını da süpürmelisiniz.

Dağınıklığı toplamak evinizi temiz gösteren en önemli etkenlerden biridir.

Kitap veya kişisel eşyaların konduğu masa veya diğer alanları da düzenli olarak toplayabilirsiniz. Çocuğunuz varsa ortalıktaki oyuncakları ve yatakları da toplayarak güne temiz bir başlangıç yapabilirsiniz.

Birkaç günde bir ise banyo lavabosunu temizlemeniz gerekir.

Elleri yıkamaktan tutun dişleri fırçalamaya, makyaj ve saç yapmaya kadar her şeyi bu alanda yapıyoruz, bu nedenle sık sık temizlemekte fayda var. Hızlı ve kolay lavabo temizliği için dezenfektan mendil kullanabilirsiniz. Lavabonun, musluğun ve kulpların silinmesi mikrop ve bakterileri yok etmek için önemlidir ve aynı zamanda da bu alanları parlatır.

10 dakikanızı ayırın ve sandalyenin üstünde biriken kıyafet yığıntısını veya ortalıktaki dağınıklığı düzenli olarak toplamaya çalışın.

Birkaç günde bir, birazcık vakit ayırarak dağınıklığı büyük ölçüde engelleyebildiğinizi fark ettiğinizde siz de çok şaşıracaksınız!

Sık sık dokunulan yerleri haftada bir temizlemelisiniz.

Örneğin lamba anahtarları, kapı kulpları ve televizyon kumandaları bunlardan bazılarıdır. Haftada bir kez hızlıca silmek mikropları uzak tutacaktır.

Tüm banyonuzu da haftada bir mutlaka temizlemelisiniz.

Banyonuza günlük olarak birçok mikrop ve bakteri girer ve banyolar daha çok neme maruz kaldığından, küf ve mantarın gelişmesi de daha olasıdır. Bu nedenle küveti veya duşu yıkayın ve silin. Aynaları, tuvaleti ve lavaboyu da silmeyi unutmayın. Kullanılmış havluları ve banyo paspaslarını yıkayın. Çöp sepetini boşaltın ve yerleri de silin ve süpürün.

Buzdolabınızı birkaç haftada bir detaylıca temizlemek oldukça önemli.

Son kullanma tarihi geçmiş veya bozulmuş yiyecekleri atmalı, rafları ve çekmeceleri de silmelisiniz. Son kullanım tarihi yaklaşmış ürünleri bir an önce kullanarak atılmasının önüne geçebilirsiniz. Buzdolabınızın düzenli olarak temizlenmesi, temiz kokmasını sağlar ve eski yiyeceklerin küf oluşturmasını da engeller.

Genel silmenin yanı sıra, zeminlerinizi birkaç haftada bir kapsamlı bir şekilde temizlemelisiniz.

Örneğin evin girişine ve daha çok ayak basılan yerlere ekstra özen göstermelisiniz çünkü düzenli olarak temizlemezseniz bu alanlardaki mikroplar kolayca başka yüzeylere taşınabilir.

Banyonuzu haftada bir temizlemeniz gerekse de birkaç haftada bir daha özenli şekilde bir temizlik yapmanız gerekiyor.

Duş veya küvetinizi derinlemesine temizleyin, duş perdelerinizi yıkayın ve fayansları güzelce temizleyin. Daha önce de dediğimiz gibi banyolar nemlenmeye eğilimlidir ve küvetin ve duşun düzenli olarak temizlenmesi küf ve bakterilerin nemli ortamda gelişmesini engeller.

Geniş ve düz yapraklı bitkiler çok fazla toz topladığı için ayda bir temizlemeniz bitkiniz için de iyi olacaktır.

Nemli bir bezle yaprakların ve saksının tozunu alabilirsiniz.

Pencerelerinizi ve süpürgelikleri birkaç ayda bir silmelisiniz.

Bu yüzeylerde toz, evcil hayvan tüyü, polen veya kir birikir ve yılda birkaç kez silmek, pisliğin birikmesini engelleyecektir. Aynı zamanda varsa kilerinizdeki tarihi geçmiş ürünlerden kurtulabilir ve dolabını da elden geçirerek kullanmadığınız kıyafetleri bağışlayabilirsiniz.

Davlumbaz, ocak ve fırının yağ birikebilecek yerlerini de ayda bir silmeyi ihmal etmeyin!

Bunun için fırın temizleyicileri kullanabilirsiniz.

Son olarak, perdelerinizi yılda bir kez mutlaka yıkamayı unutmayın.

Zamanla perdenizde toz ve kir birikir, bu nedenle parlak ve temiz perdeler için perdelerinizi yıkamayı ihmal etmeyin. Maksimum sonuç için ise perde temizliğinizi cam temizliği ile aynı anda yapabilirsiniz. Tozdan fazlasına maruz kalan perdeleriniz için, örneğin yağ veya yemek sıçramalarına maruz kalan mutfak perdelerinizi daha uygun programlarda yıkayın. Burada verdiğimiz rakamların temizlik için gerekli minimum rakamlar olduğunu ve istediğiniz temizliği istediğiniz aralıklarla yapabileceğinizi de unutmayın.

Gelelim temizlik esnasında yapmamanız gerekenlere...

Öncelikle çok sert temizlik malzemelerinden kaçınmalısınız. Daha güçlü ürünlerin size daha iyi sonuçlar getireceğini düşünüyor olabilirsiniz ancak bu tür maddeler hem sağlığınıza hem de evinize zarar verir. Aynı şekilde çok fazla ürün kullanmaktan da kaçınmalısınız çünkü çok fazla ürün kullanmak demek, kullandığınız malzemelerin kimyasal kalıntıları bırakması demektir ve bu da kullandığınız malzemelerin başlangıçta temizlediğiniz kirden daha kirli bir şey bıraktığı anlamına gelebilir.

Kullandığınız aletlerin temiz olduğundan emin olun.

Kirli bir ekipmanla temizlik yapmak size daha fazla iş çıkarır. Örneğin ocağınızı  kirli bir bezle silmenin hiçbir faydası olmadığı gibi aynı zamanda mikrop ve bakterileri de yaymış olursunuz. Bu yüzden temizlik aletlerinizi temiz bırakarak bir sonraki temizliğinize hazır halde bırakmayı deneyin. Evinizde birden çok temizlik bezi bulundurmanızda yarar var.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Temizlik Tutkunlarını Mutlu Edecek 20 Sıra Dışı Temizlik Tüyosu!
Az Zaman, Tam Temizlik: Muhtemelen Hiç Duymadığınız 8 Temizlik Tüyosu
Temizlik Yaparken "Gerçekten Gerek Var mı?" Diyeceğiniz 18 Ürün

Popüler İçerikler

TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi