Ne Okuyorsun Şimdi Sen? Akrabalara Bir Türlü Anlatılamayan Üniversitelerdeki 20 Bölüm

Memlekete her gitmede adettendir tüm akrabaları ziyaret edip üniversitenin gidişatı hakkında bilgilendirme yapmak. Kaçıncı sınıftasın, sen ne okuyorsun şimdi, bitirince ne olacaksın, vb. soruları itina ile yanıtlamak ve amcayı, dayıyı, halayı olabildiğince tatmin etmek gereklidir. Ama bazı bölümler var ki...

-Ne okuyorsun şimdi sen?

-Urdu dili ve edebiyatı

-... olsun ne yapalım, üzülme

1. Şehir ve Bölge Planlama

Adı çok açık olmasına rağmen, köyünü, kasabasını, şehrini gören bir akrabanın bu bölümü algılaması oldukça zordur.

-Neyi planlıyorsun yani tam olarak?

2. İşletme Enformatiği

Okulu bitirince iletişim teknolojileri alanında eğitimden sağlığa, inşaattan tekstile, bankacılıktan turizme çeşitli sektörlerde ve pozisyonlarda çalışabilecek donanıma sahip olacaksınız ama bunu dedenize anlatmanız olası değil.

-Enfmatik mi, iyi iyi oku da sen...

3. Sanat Tarihi

Sanatın kendisini bile çok da gerekli görmeyen yengeniz bir de bunun tarihini okuduğunuzu öğrenince ne tepki verecek biz de merak ediyoruz.

-Neyin tarihiymiş bu allasen, öğretmenlik yok muydu onu okusaydın ya.

4. Tütün Eksperliği

İyi kaçak tütün bulabilme ihtimalinizin sorgulanmasından öte bir anlam ifade etmeyecektir. 

- E sende güzel Adıyaman tütünü vardır?

5. Astronomi ve Uzay Bilimleri

Astronot mu olacaksın?

Sadece bu.

6. Jeodezi ve Fotogrametri

Üniversiteler de bölümün anlatılamamasından şikayetçi olacaklar ki adını haritacılık olarak değiştirdiler. Yoksa sittin sene anlatamazdınız.

7. Lojistik Yönetimi

'Lojistik' ile ilişkisi 'teröristlere lojistik destek sağlamak' sözü ile anlam bulan birisi okuduğunuz bölümü itlik, anarşistlik peşinde koşma bölümü olarak algılayabilir. 

-Aman olaylara karışma emi

8. Matematik Mühendisliği

Sadece matematik deseydiniz sizi öğretmen kabul edip ilişmezlerdi, ancak o mühendislik lafı 'şimdi ne oluyor yani tam olarak' sorusunun sorulmasına zemin hazırlayacaktır.

9. Peyzaj Mimarlığı

Burada da mimarlık akıllarına yatarken, peyzaj kafa bulandıracaktır. Bölümü açıkladıkça gözlerinde bahçıvan noktasına kadar ineceksiniz.

10. Bahçe Bitkileri

Alın 'neyini okuyorsun ki bunun' denilecek bir bölüm daha. Evinin önünde bostanı, serası olan adama bu bölümü izah edemezsiniz. 'Gel benim yanıma 6 ayda diploma vereyim sana ahahahahaha' diyeceklerdir.

11. Rekreasyon Yönetimi

İşte bahçıvanın okumuşu denilebilecek bir başka bölüm de bu. Dinlenme tesisi üzerinden yürüyün diyeceğiz bu sefer de şehirler arası otobüslerde muavinlik yapan Hikmet amcanızın yeğeni ile bir tutulacaksınız.

12. Kamu Yönetimi

Geniş bir alanda iş imkanı bulabilmenize rağmen Türkiye'de Kamu yönetimi = Kaymakamlıktır bunu baştan kabul edin ve her sorana 'evet kaymakam olacağım' deyin. Kafanız rahat olur.

13. Görsel İletişim Tasarımı

Günümüzün popüler mesleklerinden biri olabilir ama biliyorsunuz ki bir bölüm günümüze ne kadar yakınsa akrabaya izah edilmesi o kadar uzaktır.

14. Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi

...Sizin adınıza üzgünüz, Allah kolaylık versin.

15. Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji

Tiyatro deyip bitirseydiniz tamamdı ama o dramaturji yok mu sizi o bitirecek işte.

16. Aktüerya Bilimleri

Aktüerya, insanların, doğum, ölüm, hastalık, sakatlık, emeklilik gibi yaşamını; yangın, kaza, deprem, sel, hırsızlık gibi mal varlığını etkileyen rastgeleliğe bağlı, öngörülemeyen olaylarla ve bu olayların finansal etkileriyle ilgilenir. Bu şekilde açıklayın ve bırakın. Soru dahi soramayacaklar sizin sigortacı olduğunuza kanaat getireceklerdir.

17. Moleküler Biyoloji ve Genetik

Siz 1000 tam puan alıp bu seçkin bölüme girin, karşılaştığınız muamele 'bizi de kopyalasana dayı oğlu eheh meheh' olsun. Metin olun.

18. Hidrojeoloji Mühendisliği

Adı zor olsa da biraz izahtan sonra köye neden su gelmediği, gözenin neden kuruduğu, kendilerine su bulup bulamayacağınız, vb. türlü sorularla mücadele edeceksiniz. Kolay gelsin.

19. Mekatronik Mühendisliği

Ortaya karışık mühendislik mi olurmuş? keşke bunun sadece makinesini ya da elektroniğini okusaydınız...

20. Urdu Dili ve Edebiyatı

Kusura bakmayın ama bu bölümü izah etmeye çalışmayın, sizi dışlarlar.

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
YORUMLAR
23.09.2020

Gastronomiyi atlamışsınız

23.09.2020

+1111

23.09.2020

Acı bir gerçek var ki bu bölümlerin çoğunun sonu işsizliğe çıkıyor bu ülkede. Bu ülkede tıp, diş hekimliği vs. okumadığınız sürece işiniz yaş; ancak bu bölümler de itibarsızlaştırılmaya başlandı. Ama şu da bir gerçek ki çalışmayan bir öğrenciyseniz, Oxford'ta bile okusanız işsiz kalırsınız. Memlekette işsizlik var; ama işsiz kalanların bir kısmı bunu hak ediyor. Eğer üniversiteye karı-kız yapmaya gidersen, o kafe senin, bu kafe benim yaparsan doğal olarak işsiz kalırsın. Uzaktan eğitim döneminde öğrencilerin sosyal medya sitelerinde attıkları mesajları görseniz, "Bu adam bir zahmet işsiz kalsın." dersiniz. Para karşılığı sınava girecek adam arayan mı dersin, para karşılığı ödev yaptıran mı dersin, her çeşitten nane var. İyi de kardeşim, sen kendini ödevini yapmayacaksan, sınavına girmeyeceksen ne diye üniversiteye kaydoldun ki? İnsanların üniversitenin İşkur'la aynı şey olmadığını görmesi lazım.

23.09.2020

Arkeoloji 1. sınıf 1. derste hocamız; evinde piyano olmayanlar okulu bıraksın başka bölüme gitsin gelmeyin demişti. Biz o gün ne dediğini anlamamıştık. Şuan yüksek lisans yapıyorum ve bu sözü asla aklımdan çıkmıyor. Özetle para kazanmanıza gerek olmayacak kadar zengin değilseniz okumayın, bu meslekte aç kalırsınız diyor. Keşke o gün dinleyip bıraksaydım. (iyi bir üniversiteden derece ile mezun oldum torpilim yok işsizim.)

TÜM YORUMLARI OKU (20)