"Ne Küresel Isınması? Hava Buz Gibi" Diyenlere Bilimin Tokat Gibi Bir Yanıtı Var!

Aslında her kış ayları geldiğinde biraz da havalar aşırı soğudu mu 'hani küresel ısınma vardı?' diyen tipler türüyor, farkındasınız değil mi? Daha büyük soğuklar şehirlerimize uğramadan siz de önleminizi aşağıda vereceğimiz bilgilerle alın ve küresel ısınmanın aslında ne olduğunu herkese öğretmek için elinizden geleni yapın.

Her geçen kışın daha soğuk olduğunun ve kar yağışlarının daha şiddetli olduğunun hepimiz farkındayız.

Daha büyük şehirlerimize yoğun kar uğramadı; ancak kara kışın kapımızı çalması an meselesi.

Yağışların dozunu artırması ve sıcaklıkların kış aylarında çok düşmesi birçok insanın kafasını karıştırıyor.

Havalar soğuyunca içinde ısınma olan bir kavram da bazıları için anlamsız bir hal alıyor ve küresel ısınmanın bir yalan olduğunu savunan bir takım insanlar ortaya çıkıyor.

Durum öyle bir boyutta ki Amerika Birleşik Devletleri Başkanı dahi küresel ısınmanın aldatmaca olduğunu düşünüyor.

Donald Trump, 'Texas ve Louisiana'da kar yağıyor. Rekor düşüklükte dondurucu sıcaklıklar ülkemizde ve daha fazlasında görülüyor. Küresel ısınma çok pahalı bir aldatmaca.' yazmıştı. Başkanlık kampanyasında bu ve buna benzer tweet'leri çokça attı. Kaynaklara göre Donald Trump, 2017 itibariyle tam 115 tane küresel ısınmayı reddeden tweet atmış.

Trump ve onun gibilere bilimsel yanıtı tokat gibi yapıştırmak ister misiniz?

'Küresel ısımaya çok da inanan birisi değilim' 

Öncelikle temel bir farklılıktan bahsetmek gerekiyor.

Hava durumu ve iklim arasında büyük bir farklılık var. Örneğin kayıtlar 2017 yılının günümüze kadar en sıcak ikinci ya da üçüncü yıl olduğunu gösteriyor ve yüksek sıcaklık farklarının yaşanması, aşırı düzeydeki hava koşullarının gerçekleşmesi bu durumu destekliyor.

Dakikalardan aylara kadar zaman aralıklarında gerçekleşen hava değişimlerine hava durumu diyoruz.

Ancak bir iklimin oluşabilmesi için benzer hava durumlarının 30 senelik periyotta kendini tekrarlaması gerekiyor.

Ortalamaya bakıldığında sıcaklık yükseliyor.

Kışın dondurucu soğuklar, yazları kavurucu sıcaklar ve en önemlisi mevsim geçişlerinin olmayışı küresel ısınmanın en bariz ve kötü göstergeleri.

Aslında gerçekleşen bu iklim değişimi bilimin en temel ilkesini açıklıyor.

Kışları gerçekleşen anlık aşırı yağışlar aslında dikkate almamız gereken durum değil; dikkate almamız gereken bu durumun yıllardır kesintisiz devam etmesi. Bilim insanlarının mutabık olduğu bir konu var ki, o da dünyamızın sürekli ısınması ve bunun tehlikeli bir boyutta olması.

Aşırı soğuklar küresel ısınmanın en önemli ve belirgin göstergesi.

Bilim insanları kutuplardaki ısınmanın ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan denizlerin yükselmesinin, esen rüzgarları etkilediğini düşünüyor. Bu rüzgar akımları çok hızlı ve etkili bir biçimde yön değiştirdiği için inanılmaz seviyede kar fırtınaları ile karşılaşmak mümkün oluyor.

Bu noktada "jet rüzgarları" kavramını da anlamak gerekiyor.

Jet rüzgarları en basit tabir ile atmosferde akan bir hava nehri gibi düşünülebilir. Isının yerkürenin etrafında hızla  akması yaz aylarında fırtınalara/kasırgalara, geçiş mevsimlerinde sellere ve kışın da kar inanılmaz tipilere sebep oluyor.

İklim değişikliği belki de tarihte bilim insanlarının en büyük konsensus ile kabul ettiği vaka ve artık bu konuyu inkar etmekten vazgeçmeliyiz.

Bazılarımız olayın vahametini henüz anlayamasa da, küresel ısınma ya da iklim değişikliği ekonomik, politik, ekolojik, sosyolojik, coğrafi; yani aklınıza gelebilecek her anlamda insanlığı ve dünyayı etkileyen bir sorun. Bu sorunu kabullenmek, çözmenin ilk adımı olacaktır.

Popüler İçerikler

Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
YORUMLAR
05.01.2018

Çatır çatır çocuk yapanda sensin her türlü kimyasal radyasyonla çalışan silahlar araçlar yapanda sensin sonra doğa mahvoldu diye ağlayan gene sensin birde bu işten rant sağlayan gene sensin özetle yapanda bozanda şikayet eden de ağlayan da bu durumu fırsata çeviren de sensin sen ne biçim bir varlıksın ey insanoğlu

05.01.2018

hislerim, düşüncelerim ancak bu kadar güzel tarif edilebilirdi ! ellerine sağlık.

05.01.2018

binlerce yillik buzul cekirdeklerindeki iklim kayitlarina bakildiginda aslinda dunyanin gercek ikliminin cok degisken oynak oldugu, mini buzul caglari ve asiri isinmalarin arasinda gidip geldigi goruluyor. okyanus akintilari sayesinde son 10bin yilda kayitlarda gorulmemis ikimlimsel bir stabilite oldugu anlasiliyor ki, medeniyetin baslangicinin bu tarihe denk gelmeside rastlanti degil. bu stabilite ilk medeniyetlerin gelisip buyumesi icin uygun ortami sagladi. bizse bu stabil duzenin icine comak soktuk, bedeli agir olacaktir. gezegendeki toplu yokoluslarin, soy tukenmelerinin hemen hepsinin en buyuk nedeni iklim degisimleridir. medeniyetimizi cok ileri cok guclu saniyoruz ama tum medeniyet topu topu 5-6 temel bitkiye dayaniyor. bugday, princ, patates, misir vb. tum insanligi besleyen, kalabalik nufusu ayakta tutan bunlar. tek bir hizli isinma yada mini buzul cagina bakar, bu bitkiler 3-4 yil hasat vermesin, birbirimizi yeriz, ne medeniyet kalir nede super guc devletler

05.01.2018

Küresel ısınmaya aldatmaca diyende gerçek bir gerizekalıdır.

TÜM YORUMLARI OKU (11)