Ne Kadar Sıvı Tüketseniz de Bir Türlü Geçmeyen Ağız Kuruluğu Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir!

Ağız kuruluğu, sıklıkla karşılaşılan bir durum olmakla birlikte, ciddi bir hastalığın da habercisi olabilir. Diş hekimlerinden biri, ağız kuruluğunun beş ciddi hastalık için 'tehlike işareti' olabileceğini ve bu nedenle ihmal edilmeden önce her zaman dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Ağız kuruluğu, sadece su içmeyi unutmak veya stres gibi basit nedenlere bağlanabilirken, bazı durumlarda daha derin sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.

Ağız kuruluğu gibi yaygın bir durumun altında yatan potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarını görmezden gelmemeliyiz, çünkü küçük görünen bazı şeyler büyük sorunlara alamet olabilir.

Dr. Azad Eyrumlu, sürekli ağız kuruluğunun vücudun başka yerlerinde sorunları işaret edebileceği konusunda uyardı.

'Kuru bir ağız, bir şeylerin başka yerlerde düzgün gitmediğinin bir işareti olabilir' dedi. 'Bu, ağızda yapışkan bir his, kuru boğaz, çiğneme veya yutma zorluğu hatta kötü ağız kokusu gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Felç, diyabet veya Alzheimer gibi belirli sağlık koşulları bu şekilde kendini gösterebilirken, bu belirtiler aynı zamanda HIV veya Sjögren sendromu gibi otoimmün bir bozukluğun bir göstergesi olabilir.'

The Mirror gazetesinin aktardığına göre, Dr. Eyrumlu şu ifadeleri ekledi:

'Bir diş hekimini ziyaret ettiğinizde, sadece ağız sağlığınızla ilgilenmeyiz. Genel sağlığınızla ilgili daha geniş çaplı bazı sorunları nasıl tespit edeceğimiz konusunda da eğitimliyiz. Kendi sağlığınızı yakından takip etmeniz hayati önem taşımaktadır ve eğer ağız kuruluğuna dair kalıcı belirtiler fark ederseniz, bunu aile hekiminize bildirmelisiniz.'

Tükürüğünüz nemlendirici bir maddeden daha fazlası olarak işlev görür ve ağız sağlığımızın korunmasında kilit bir rol oynar.

Bakteriler tarafından üretilen zararlı asitlerin nötralize edilmesine yardımcı olur ve yiyecek parçalarını yıkayarak uzaklaştırır. Bu da onu diş çürümesini durdurmak için çok önemli hale getirir.

Tükürüğün sindirim ve beslenme üzerindeki rolü önemli bir etkendir.

Tükürük, sindirim sürecine yardımcı olan faydalı enzimler taşır ve vücudumuzun gerekli vitamin ve besinleri emmesini sağlar. Ağız kuruluğu durumunda, yeterince tükürük üretilememesi durumuna Xerostomia denir.

Sonuç olarak...

Ağız Kuruluğu: Diyabet, İnme, HIV, Alzheimer Hastalığı ve Sjögren Sendromu gibi tehditler nedeniyle herkesin ağız bakımını en iyi şekilde yapması ve her altı ayda bir diş hekimini ziyaret etmesi tavsiye edilir. Bu aynı zamanda ortaya çıkan sorunların tespit edilmesine de yardımcı olur.

Peki sağlığımız için nasıl bir önlem alabiliriz?

Diş uzmanları günde iki kez florürlü diş macunu ile iki dakika diş fırçalamayı, düzenli diş ipi kullanmayı ve ağız gargarası kullanmayı önermektedir.

İlginizi çekebilir:

Senin Uyku Düzenin Ne Kadar Sağlıklı?
Hem Sağlığı Hem de Çevreyi Tehdit Ediyor! Avrupa Birliği Amalgam Dolguyu Yasaklıyor
Bizim İçin Çok Zararlı Olsa da Hepimizin Yapmaya Devam Ettiği 17 Sağlık Hatası

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!