Ne Kadar Farkındayız? HIV Konusunda Kendin İçin 1 Ara'lık Vermeye Hazır mısın?

HIV yani halk arasında sıklıkla kullanılan AIDS konusunda aslında ne kadar bilgiliyiz? 

Bu kelimeyi duyduğumuzda ne kadarını anlayabiliyor, ne kadar doğru hareket edebiliyoruz? 

Bakalım aslında neler oluyor...

Öncelikle şu kavram karmaşasını bir açıklığa kavuşturalım: HIV ve AIDS tamamen aynı durumlar için kullanılmaz.

AIDS (Edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromu), HIV’in (İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü) en ileri seviyesidir.

HIV bağışıklık sisteminizi zayıflatarak, sizi hastalıklara karşı savunmasız bırakır. Tedavi edilmediği takdirde, bağışıklık sisteminize ağır derece zarar vererek AIDS’e yol açar.

HIV+ olan birine dokunursanız, O'nu sadece ''ebeleyebilirsiniz'', kendinize hastalık bulaştıramazsınız...

Elbetteki HIV sadece cinsel yollardan bulaşmaz. Ancak dokunmak? Bu sadece bir batıl inanç kadar gerçekçi bir bulaşma yöntemi olabilir.

HIV+ olan biriyle tokalaşırsanız veya sarılırsanız da... Sadece tokalaşmış ve sarılmış olursunuz.

HIV dokunmakla, sarılmakla veya öpüşmekle bulaşmaz.

HIV'in nasıl bulaşmayacağını açıklığa kavuşturalım:

  • Tokalaşmakla,

  • Aynı ortamda bulunmakla,

  • Sarılmakla, 

  • Öpüşmekle,

  • Öksürük veya hapşırıkla,

  • Yüzme havuzunda,

  • Aynı klozeti kullanmakla,

  • Kapı koluna dokunmakla,

  • Aynı yatağa yatmakla,

  • Aynı havluyu kullanmakla ve

  • Böcek veya hayvanlardan HIV bulaşmaz.

HIV sadece cinsel yollardan bulaşmaz. Virüs, kişilerin vücut sıvılarında bulunur. Bu sıvılar da; kan, meni, makat sıvıları, vajinal sıvılar ve anne sütüdür. Eğer HIV virüsü olan biriyle bu şekilde bir temasta bulunursanız, örneğin vücudundaki bir kesikle sizin vücudunuzdaki bir yara temas ederse, size bulaşabilir. Ancak hiç aklınıza gelmeyecek yollardan, örneğin dövme yaptırırken, küpe veya piercing taktırırken bulaşabilir. Vücut sıvılarından bahsederken anne sütü de demiştik; virüs anneden bebeğe doğum esnasında veya emzirme yoluyla da bulaşabilir. 

HIV’den sizi tamamen koruyacak bir aşı maalesef ki henüz yok. 

Ancak HIV’den korunmak sizin elinizde. 

Bulaşma riskini azaltmak için: Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak ve enjeksiyon ekipmanlarını asla paylaşmamak sayılabilir. 

Kendin için 1 Ara'lık projesi HIV hakkında bilinirlik sağlamak, şüpheli bireyleri cesaretlendirerek teste yönlendirmek, önyargıları yıkarak HIV+ bireylere olan bakış açısını değiştirmeyi hedefliyor.

Çoğu yerden yanlış veya eksik bilgi ile donatıldığımız için HIV+ bireyleri dışlayarak sadece kendi yaşamımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Kendin için 1 Ara'lık projesi ile siz de kendiniz için bir aralık verin ve doğru bilgi ile ne yapmanız gerektiğini öğrenin.

Eksik veya yanlış bilgi sebebiyle toplumdan dışlanan HIV+ bireyleri dışlamak değil, bir farkındalık yaratarak gerçekten nasıl davranmak gerektiğini öğrenmeliyiz. Prof. Dr. Serhat Ünal'ın' HIV'in bulaşma yolları, bulaştıktan sonraki evreleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili  ''AIDS Değil Dışlamak Öldürür' adlı konuşmasını buradan dinleyebilirsiniz.

Önyargılar hiç tanımadığınız hayatları mahvetmenize sebep olabilir. HIV hayatın bir gerçeği ve önemli olan sizin bu gerçekte nerede yer aldığınız.Ömer Ongun'un  HIV hakkında edinilen önyargıları yıkmak ve HIV+ bireylere korkmadan yaklaşmak, dokunmak, sarılmakla ilgili ''Kültürlerarası Diyalog ve Önyargılar'' adlı konuşmasını buradan dinleyebilirsiniz.

Bu denli ciddi bir konuda eğer kendinizle veya yakınlarınızla ilgili HIV şüpheniz varsa mutlaka test yaptırmalısınız. Duyacaklarınızdan kaçmak veya test sonuçlarından korkmak değil, bir an önce ilgili tedaviye başlamak hayatınızı kurtaracaktır. Ebru Baki'nin,  HIV şüphesi taşıyan bireyleri cesaretlendirerek test yaptırmalarının öneminden bahseden ''Cesaret Tek Bir Kıvılcım'' adlı konuşmasını buradan dinleyebilirsiniz.

HIV+ bireyler toplumun bir parçası, toplumun bir parçasına bile iyilik yapabiliyorsanız, siz de iyilik hareketinin bir parçasısınız demektir. Hakan Elbir'in toplum tarafından dışlanma potansiyeli olan bireyler için iyilikte bulunmakla ilgili ''Öğrenmenin Yolu Karşılaşmaktan Geçer'' adlı konuşmasını buradan dinleyebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Eğitim Geçmişiyle Herkesi Kendine Hayran Bırakan ODTÜ'lü Hoca Prof. Dr. Elif Uysal Merak Edilenleri Yanıtladı
Memur ve Emeklinin 2025 Maaş Zammı Belli Oldu!
Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor